Άγιος Γεώργιος Λάγγουρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°13′39″N 21°45′07″E / 38.22750°N 21.75194°E / 38.22750; 21.75194

Για οικισμούς με την ονομασία Άγιος Γεώργιος στην Αχαΐα, δείτε: Άγιος Γεώργιος Αχαΐας
Το σπίτι της οικογένειας Λάγγουρα.
Η Λεωφόρος Πατρών-Κλάους στη συνοικία Λάγγουρα.

Ο Άγιος Γεώργιος Λάγγουρα είναι συνοικία της Πάτρας που βρίσκεται νοτιοανατολικά του κέντρου της πόλης. Σε πολύ μικρή απόσταση από την συνοικία βρίσκεται το Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (Π.Ε.Α.Κ. Πάτρας) με το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και το βοηθητικό ανοιχτό γήπεδο του, το Εθνικό Κολυμβητήριο «Αντώνιος Πεπανός» και το Κλειστό Γυμναστήριο. Γειτνιάζει με τις συνοικίες Άγιος Νεκτάριος, Δροσιά, Εγλυκάδα, Κουκούλι, Σύνορα και Ψαροφάι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά στοιχεία
Παλαιότερα αποτελούσε οικισμό-χωριό της πρώην Επαρχίας Πατρών, που συνόρευε με την Πάτρα[1]. Έχει πάρει την ονομασία της από την εκεί εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και από τις κτηματικές εκτάσεις της εύπορης οικογένειας Λάγγουρα, το σπίτι της οποίας σώζεται ακόμα και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Οι εκτάσεις αυτές κατά την Επανάσταση ανήκαν στην οικογένεια Λόντου, μάλιστα αναφέρονται σαν «το Λινό του Λόντου»[2]. Κατά την Τουρκοκρατία στην περιοχή υπήρχαν όλα τα προξενεία και οι κατοικίες των προξένων.

Διοικητική εξέλιξη
Το 1928 με το ΦΕΚ - 16/05/1928 αναγνωρίστηκε ως οικισμός και προσαρτήθηκε στην Κοινότητα Εγλυκάδος[3] με 58 κατοίκους[4]. Με το ΦΕΚ 182Α - 07/07/1933 καταργήθηκε η τότε Κοινότητα Εγλυκάδος και ο Λάγγουρας προσαρτήθηκε στο Δήμο Πατρέων[3]. Με το ΦΕΚ - 07/04/1951 παύει να αποτελεί ανεξάρτητο οικισμό και ενσωματώνεται επισήμως στον οικιστικό ιστό της πόλης των Πατρών[3].

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή εξυπηρετείται από τα λεωφορεία της Γραμμής Νο. 7 του Αστικού ΚΤΕΛ Πατρών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]