Καστελλόκαμπος Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Καστελλόκαμπος (εναλλακτική γραφή: Καστελόκαμπος[1]) είναι συνοικία και προάστιο της Πάτρας, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης. Τμήμα της συνοικίας ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Ρίου[2][3]

Η γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης και όπως φαίνεται από την παραλία του Καστελλοκάμπου.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γειτνιάζει με το Ρίο, τα Μποζαΐτικα και τις Δάφνες, καθώς και την Πανεπιστημιούπολη Πατρών. Απέχει οδικώς περίπου 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας. Η περιοχή εξυπηρετείται από τον Προαστιακό σιδηρόδρομο Πάτρας, που κάνει στάση στον εκεί τοπικό σταθμό, καθώς επίσης και από λεωφορεία της γραμμής 6 του Αστικού ΚΤΕΛ Πατρών. Στα νότια της συνοικίας ρέει ο ποταμός Χάραδρος, ο οποίος εκβάλλει στην άκρη της παραλίας της περιοχής και στα όρια με αυτήν των Δαφνών.

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καστελλόκαμπος αποτελεί μέρος της πόλης της Πάτρας ήδη από το 1889, ο οποίος ωστόσο κατά την χρονική περίοδο μεταξύ 25/07/1879 - 04/10/1889 είχε το καθεστώς ανεξάρτητου οικισμού[1], προτού απορροφηθεί από την Πάτρα. Σήμερα ο πληθυσμός της συνοικίας υπολογίζεται ότι ανέρχεται μεταξύ 2.000 έως 3.000 κατοίκων[εκκρεμεί παραπομπή]. Η παραλία του Καστελλόκαμπου αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς της Πάτρας στην οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συρρέει πλήθος κόσμου.

Σιδηροδρομικός σταθμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Καστελλοκάμπου βρίσκεται στην οδό Αχιλλέως & Πετμεζά και διαχειρίζεται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σαν σταθμός του προαστιακού Πάτρας άνοιξε το 2010 και εξυπηρετείται από τα τοπικά τρένα ανάμεσα στον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα και το Ρίο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας. Εκτός από τρένα, εξυπηρετείται και από δύο λεωφορειακές γραμμές:

  1. Καστελλόκαμπος - Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών - Πανεπιστήμιο Πατρών
  2. Καστελλόκαμπος - Ακταίο - Άγιος Βασίλειος

Η δεύτερη λεωφορειακή σύνδεση προήλθε από την κατάργηση της λειτουργίας του τμήματος Ρίο - Άγιος Βασίλειος λόγω έργων της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Πάτρας. Ο τωρινός σταθμός πρόκειται να καταργηθεί στα πλαίσια της κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Πάτρας, και να μετατοπιστεί υπόγεια, κατόπιν απαίτησης του Δήμου Πατρέων για υπόγεια διέλευση της γραμμής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ε.Ε.Τ.Α.Α. - Διοικητικές μεταβολές οικισμού Καστελόκαμπος Αχαΐας (1879-1889). eetaa.gr. Ανακτήθηκε: 12/07/2018.
  2. Ν.Ι. Λυμπέρη, Οδηγός Πατρών (4η έκδοση), Πάτρα 2005, σελ. 101 (χάρτης 7).
  3. Ο Καστελόκαμπος στο χάρτη. openstreetmap.org. Ανακτήθηκε: 12/07/2018.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]