Κρύα Ιτεών Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μερική άποψη της συνοικίας Κρύα Ιτεών Πάτρας από το νέο ανισόπεδο κόμβο στο δέλτα του Γλαύκου ποταμού.

Η Κρύα Ιτεών[1] είναι συνοικία στο νότιο δημοτικό διαμέρισμα της Πάτρας, δίπλα στον Γλαύκο ποταμό.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το 1922 και την Μικρασιατική καταστροφή, στην περιοχή η οποία τότε ήταν ακατοίκητη, δημιουργήθηκε ο Δ΄ προσφυγικός συνοικισμός και εγκαταστάθηκαν εκεί πολλοί πρόσφυγες. Κατά την απογραφή της 16/10/1940 η περιοχή έχει 95 κατοίκους[2] ενώ αναγνωρίζεται ως οικισμός και προσαρτάται στο Δήμο Πατρέων μέχρι και την 07/04/1951, όταν και καταργήθηκε ως οικισμός[3].

Στην συνοικία ανήκουν και οι περιοχές «Βασιλόπουλου», «Αναστασόπουλου», «Μέμου», «Σταυρόπουλου» καθώς και η συνοικία «Ασημακόπουλου»[4], των οποίων οι ονομασίες προέρχονται από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της κάθε περιοχής.

Στη συνοικία βρίσκεται ο νεόδμητος ενοριακός ναός των Αγίων Αντωνίου και Χαραλάμπους, το 19ο Γυμνάσιο Πατρών, καθώς επίσης και το Κλειστό Γήπεδο Γλαύκου. Το βόρειο τμήμα της περιοχής εφάπτεται με την παλαιά βιομηχανία της Πειραϊκής-Πατραϊκής.

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή εξυπηρετείται από τις 29 Φεβρουαρίου 2020 από τη Γραμμή 2 του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Πάτρας τόσο μέσω της κοντινής στάσης «Ιτιές - Άγ.Γεώργιος / Ities - Ag.Georgios» στις Ιτιές όσο και της στάσης «Άνθεια / Antheia» η οποία βρίσκεται επί των οδών Ανθείας και Σουνίου, αρκετά κοντά στη θέση Παπαθωμά.

Παραπομπές και υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το τοπωνύμιο ίσως είναι και θηλυκού γένους, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες προφέρεται συχνά ως ουδέτερο, δηλ. τα Κρύα Ιτεών. Βλ. σχετικά στη συζήτηση του λήμματος.
  2. ΕΛ.ΣΤΑΤ. - Απογραφή 16/10/1940. dlib.statistics.gr. Ανακτήθηκε: 23/03/2016.
  3. Ε.Ε.Τ.Α.Α. - Διοικητικές μεταβολές του Δήμου Πατρέων. eetaa.gr. Ανακτήθηκε: 23/03/2016.
  4. Καρατζά κ.ά., 1995, σελ. 265.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βασίλης Κ. Λάζαρης (Επιμέλεια-Εισαγωγή-Σημειώσεις), Η Πατραϊκή Δημαρχία στο Β' Τέταρτο του 20ού αιώνα, 1926-1951. Από τα Σωζόμενα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, Έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών & Εκδόσεις «Το Δόντι», Πάτρα 2008.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τόμος Α΄, Τρίτη Έκδοση, λήμμα «Κρύα».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]