Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εβραιομνήματα Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Εβραιομνήματα είναι συνοικία της Πάτρας, η οποία συνορεύει με τις συνοικίες Κρητικά και Αρόη και βρίσκεται ανάμεσά τους.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οφείλει την ονομασία της στο ότι από την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας έως και την Τουρκοκρατία είχαν εγκατασταθεί εκεί Εβραίοι και εκεί υπήρχε το εβραϊκό νεκροταφείο, ενώ σήμερα στην περιοχή έχουν βρεθεί λίγοι εβραϊκοί τάφοι[1][2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την Τουρκοκρατία εκεί ήταν η Εβραϊκή συνοικία της πόλης, που λεγόταν Εβραιομαχαλάς και Τσιφούτ Μαχαλάς, και σε μικρή απόσταση το εβραϊκό νεκροταφείο[3]. Αργότερα και κυρίως μετά την Επανάσταση του ’21 οι Εβραίοι της Πάτρας μετακινήθηκαν σε νέα συνοικία στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, το Τσιβδί, εγκαταλείποντας την παλιά συνοικία καθώς και το εκεί νεκροταφείο[3]. Μετά την Επανάσταση και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Πάτρας το νεκροταφείο καταστράφηκε και τα περισσότερα μάρμαρα του χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή νέων κτιρίων[3].

Στη συνοικία κατά τη διάρκεια κατασκευής της Μίνι Περιμετρικής Οδού της Πάτρας βρέθηκαν πολλά αρχαία εξαιτίας των οποίων η Μίνι Περιμετρική στο συγκεκριμένο σημείο υπογειοποιήθηκε.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Εβραϊκή κοινότητα Πατρών - ιστορία Αρχειοθετήθηκε 2005-03-22 στο Wayback Machine.. kis.gr
  2. Αρχιτεκτονική νεκροταφείων Νεκροταφεία Στην Πάτρα Αρχειοθετήθηκε 2012-01-06 στο Wayback Machine.
  3. 3,0 3,1 3,2 Πελοπόννησος εκδοτική Α.Ε., Ιστορίες της πόλης, εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2004. ISBN 960-88372-0-0.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.