Εβραιομνήματα Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η περιοχή Εβραιομνήματα είναι συνοικία της Πάτρας και συνορεύει με τις συνοικίες Κρητικά και Αρόη. Οφείλει την ονομασία της στο ότι κατά την Ρωμαιοκρατία και έως την Τουρκοκρατία στα βορειοδυτικά της Πάτρας είχαν εγκατασταθεί Εβραίοι κι εκεί υπήρχε το εβραϊκό νεκροταφείο, σήμερα στην περιοχή έχουν βρεθεί λίγοι εβραϊκοί τάφοι [1][2].

Κατά την Τουρκοκρατία εκεί ήταν η Εβραϊκή συνοικία που λεγόταν "Εβραιομαχαλάς" και "Τσιφούτ Μαχαλάς" και σε μικρή απόσταση το εβραϊκό νεκροταφείο[3]. Αργότερα και κυρίως μετά την επανάσταση οι Εβραίοι της Πάτρας μετακινήθηκαν σε νέα συνοικία στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, το Τσιβδί, εγκαταλείποντας την παλιά συνοικία και το νεκροταφείο[3]. Μετά την επανάσταση και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Πάτρας το νεκροταφείο καταστράφηκε και τα περισσότερα μάρμαρα του χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή νέων κτιρίων[3].

Στην συνοικία κατά τη διάρκεια κατασκευής της μίνι περιμετρικής οδού της Πάτρας, βρέθηκαν πολλά αρχαία εξαιτίας των οποίων η μίνι περιμετρική στο συγκεκριμένο σημείο υπογειοποιήθηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Εβραϊκή κοινότητα Πατρών ιστορία
  2. Αρχιτεκτονική νεκροταφείων Νεκροταφεία Στην Πάτρα
  3. 3,0 3,1 3,2 Πελοπόννησος εκδοτική Α.Ε., Ιστορίες της πόλης, εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2004. ISBN 960-88372-0-0

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων Εθνικός Κήρυξ των Πατρών και Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών, Πάτρα 1995