Άγιος Δημήτριος Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Άγιος Δημήτριος είναι συνοικία της Πάτρας , από τις παλαιότερες της πόλης. Βρίσκεται στην Άνω πόλη και οφείλει το όνομα της στον ομώνυμο ναό. Συνορεύει με τις συνοικίες Κρητικά, Μαρούδα, Αγία Αικατερίνη, και Ταμπάχανα. Κεντρική πλατεία είναι η πλατεία "Ομονοίας", παλαιότερη ονομασία που έχει επικρατήσει, πλατεία "Παπαδιαμαντόπουλου" σήμερα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χώρος όπου βρισκόταν η επισκοπική κατοικία και έμενε ο Γερμανός Γ΄
Ενδεικτική πινακίδα της θέσεως της οικίας του Γερμανού Γ'

Αναφέρεται ναός και συνοικία από το 1668[1], σε έγγραφο του 1713 αναφέρεται και με την ονομασία "στα Καλύβια" [1]. Τοπωνύμιο "βασιλικό" αναφέρεται στην συνοικία και στο σημείο όπου ήταν η οικία του επισκόπου[1], σε αυτή έμεινε και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ κατά την θητεία του σαν Αρχιεπίσκοπος Παλαιών Πατρών. Σύμφωνα με τον Τριανταφύλλου [2] η ονομασία "στα Καλύβια" δείχνει νέα γειτονιά που δημιουργήθηκε στη συνοικία ίσως κι εγκατάσταση προσφύγων πριν το 1821.

Το όνομα προέρχεται από τον ομώνυμο ναό [2]. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου το 1819 έγινε μητροπολιτικός με 4 εφημέριους και δίπλα σε αυτόν βρισκόταν και η επισκοπική κατοικία [2]. Ο ναός αυτός και η επισκοπική κατοικία γκρεμίστηκαν για να χτιστή ο σημερινός, μεγαλύτερος σε έκταση που εγκαινιάστηκε στις 16 Μαρτίου 1880 από τον επίσκοπο Ιθάκης Γαβριήλ[1].

Μπροστά από την κεντρική είσοδο του ναού διέρχεται οδός ανώνυμη στην αρχή που της δόθηκε το όνομα οδός Αγίου Δημητρίου το 1852[2].

Στον Άγιο Δημήτριο βρισκόταν η οικία και το κατάστημα του έμπορου κι αγωνιστή της επαναστάσεως του 1821 Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου [2] . Από το σπίτι του ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου 1821 ο ξεσηκωμός των Πατρινών και εκεί έγινε στην Πάτρα η πρώτη μάχη του αγώνα όταν οι Τούρκοι επιχείρησαν να το καταλάβουν ανεπιτυχώς.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την συνοικία έχει έδρα ο Α.Ο. Άγιος Δημήτριος Πατρών με τμήμα ποδοσφαίρου και συμμετοχή στην Γ΄εθνική κατηγορία[3]. Παλαιότερα υπήρχε και ο Α.Ο. Ομόνοια επίσης με ποδοσφαιρικό τμήμα που σήμερα είναι ανενεργός.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα , "Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις", έκδοση εφημερίδες Εθνικός Κήρυξ των Πατρών & Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών, Πάτρα 1995
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Κώστα Τριανταφύλλου, Ιστορικό λεξικόν των Πατρών, Τρίτη έκδοσις, Τόμος Α' , Πάτρα 1995 εκ του τυπογραφείου Πέτρου Κούλη.
  3. Βασιλείου Οικονομόπουλου, Πατρινό αθλητικό πανόραμα, Πάτρα 1995, λήμμα ΑΟ Άγιος Δημήτριος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων Εθνικός Κήρυξ των Πατρών και Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών, Πάτρα 1995