Ψαροφάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ψαροφάι είναι συνοικία της Πάτρας.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ψαροφάι βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά (ΝΝΑ) του κέντρου της πόλης και απέχει οδικώς περίπου 3,5 χιλιόμετρα από αυτό. Γειτνιάζει με τις συνοικίες Άγιος Νεκτάριος, Λάγγουρα, Ταραμπούρα, Ζαρουχλαίικα, Πράτσικα και Κουκούλι. Κεντρική οδική αρτηρία της περιοχής είναι η Οδός Ακρωτηρίου.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομάστηκε έτσι γιατί τα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 η περιοχή, που τότε είχε κυρίως ελαιώνες και αμπέλια, ανήκε σε κάποιον «Ψαροφάγη». Ωστόσο υπάρχει αρκετή συζήτηση για την προέλευση του ονόματος: α) Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από το πτηνό Ψαροφάγος, δηλαδή τον Ερωδιό. β) Άλλοι θεωρούν ότι ψαροφάγος είναι ο Γλαύκος, επειδή ήταν ψαράς και αφού τρελάθηκε, έπεσε στην θάλασσα. γ) Πάντως οι περισσότεροι καταλήγουν ότι πήρε το όνομά του από κάποιον Ψαροφάγη, που είχε ιδιοκτησία εκεί[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1940 αναγνωρίστηκε σαν οικισμός και προσαρτήθηκε στον τότε Δήμο Πατρέων,[2] ενώ το 1951 καταργήθηκε[2] και από τότε αποτελεί τμήμα-συνοικία της πόλης. Η περιοχή πριν το 1960 ήταν όλο περιβόλια, από την χρονιά αυτή γνώρισε οικιστική ανάπτυξη με την κατασκευή των εργατικών κατοικιών στην περιοχή Άγιος Νεκτάριος και εισροή νέων κατοίκων κυρίως από την περιοχή της Τριταίας. Από το Ψαροφάι περνά ο χείμαρρος Διακονιάρης, που πολύ συχνά πλημμύριζε την περιοχή αλλά μετά το 1960 κυρίως και την άναρχη δόμηση οι πλημμύρες του προκαλούσαν μεγαλύτερα προβλήματα αφού γίνονταν σε δομημένη και πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή[3]. Η περιοχή της συνοικίας στο ύψος της Πλατείας Παπανδρέου καλείται ακόμα και σήμερα (Στάση) Φαρμάκη.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλητικός σύλλογος της συνοικίας είναι η τοπική Αστραπή, ποδοσφαιρικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1982, με συμμετοχές στη Δ΄ Εθνική, Πρωταθλητής δύο φορές της Ε.Π.Σ. Αχαΐας ενώ έχει κατακτήσει και το Κύπελλο Αχαΐας. Τα επίσημα χρώματα της ομάδας είναι το κόκκινο και το μπλε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τριανταφύλλου 1995, λήμμα Ψαροφάη.
  2. 2,0 2,1 «Ψαροφάγιον Ν. Αχαΐας». Διοικητικές μεταβολές των ΟΤΑ. Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. 
  3. Το Βήμα online, άρθρο Παναγιώτας Μπίτσικα "Ολη η Ελλάδα είναι μια Πάτρα".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Β΄, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Ψαροφάη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]