Εσχατοβούνι Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Εσχατοβούνι είναι λόφος της Πάτρας στα βορειοανατολικά του κέντρου της.

Ονομασία και τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομάζεται έτσι διότι είναι ο τελευταίος (έσχατος) λόφος της περιοχής του Δασυλίου, και κατά προέκταση του όγκου του Παναχαϊκού όρους, πριν την επίπεδη, ομαλή εδαφικά και πυκνοκατοικημένη περιοχή των Πατρών. Αναφέρεται επίσης, σπανίως βέβαια, με τις ονομασίες Εσχατοβούνιον και Σχατοβούνι.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του λόφου είναι το άλσος του, που καλύπτει σχεδόν όλη την έκτασή του, στο οποίο φύονται κυρίως πυκνές συστάδες πεύκων. Οι συστάδες πεύκων καθώς και η μερική διαμόρφωση κάποιων χώρων και η ύπαρξη μικρών μονοπατιών, καθιστούν την περιοχή χώρο ηρεμίας, χαλάρωσης και άθλησης στην φύση ενώ πλεονέκτημα αποτελεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη.

Στις απολήξεις του Εσχατοβουνίου βρίσκεται η συνοικία Γούβα, ονομασία προερχόμενη από τη μορφολογία της περιοχής, η οποία βρίσκεται πλησίον του κέντρου της Πάτρας απέχοντας λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από το κεντρικότερο σημείο της, την Πλατεία Γεωργίου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμοι Α΄-Β΄, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα «Εσχατοβούνιον», λήμμα «Σχατοβούνι».