Μαρούδα Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κόκκαλη Πάτρας)

Του Μαρούδα είναι συνοικία της Πάτρας. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, απέχοντας λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την Πλατεία Γεωργίου Α΄.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γειτνιάζει με τις συνοικίες Ταμπάχανα, Δροσιά, Αγιαλεξιώτισσα, Γλαράκη, Αγία Αικατερίνη (Γύφτικα), Άγιος Δημήτριος (Ομόνοια) και Σύνορα. Στα όρια της συνοικίας βρίσκεται το σχολικό κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το 25ο Δημοτικό, 4ο Γυμνάσιο και 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών. Σε μικρή απόσταση από τη συνοικία, σε θέση πλησίον αυτής, βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας».

Στην περιοχή βρίσκεται η Πλατεία Μαρούδα, που αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων και χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης για τους περαστικούς, στην οποία λειτουργούν ψησταριές και καφενεία. Η κεντρική οδός που διασχίζει την συνοικία είναι η Οδός Δημήτριου Γούναρη, η οποία και τερματίζει στην Πλατεία Μαρούδα και προεκτείνεται αλλάζοντας πορεία με την ονομασία Καλαβρύτων.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου. Στον περιβάλλοντα χώρο (πλατεία) της εκκλησίας το 1805 οι Τούρκοι απαγχόνισαν τον ηρωικό κλεφταρματολό Γιαννιά. Προς τιμήν του η πλατεία δίπλα στην εκκλησία έχει λάβει το όνομά του ενώ έχει ανεγερθεί εκεί και άγαλμα (ανδριάντας) αφιερωμένο σε αυτόν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.