Ασύρματος Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άποψη του Ρωμαϊκού υδραγωγείου Πάτρας στη συνοικία Ασύρματος (γωνία οδών Αρτέμιδος και Φολόης).

Ο Ασύρματος είναι περιοχή της Πάτρας, ανατολικά του κέντρου της πόλης και απέχει οδικώς λιγότερο από 3 χιλιόμετρα από αυτό. Βρίσκεται πίσω από το Δασύλλιο στα νοτιοανατολικά αυτού, και άνωθεν βορειοανατολικώς του Φρούριου της πόλης, ενώ γειτνιάζει με τις συνοικίες Αρόη, Βλατερό, Γούβα και Κρητικά.

Στην περιοχή του Ασύρματου βρίσκεται το Ρωμαϊκό υδραγωγείο Πατρών, που κατασκευάστηκε το 2ο αιώνα μ.Χ., πιθανότητα στην εποχή του αυτοκράτορα Ανδριανού, και είχε αδιάκοπη χρήση μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα, και συγκεκριμένα το 1874, όταν και σταμάτησε η λειτουργία του μετά τη διοχεύτεση νερού στην πόλη με σωληνώσεις. Έχει επισκευαστεί πολλές φορές, με τελευταία το 1838 από τον δήμαρχο Ιωάννη Μπουκαούρη.

Τα ανατολικά της όρια της περιοχής διατρέχει η Μικρή (Μίνι) Περιμετρική Πατρών, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2018.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηλεκτρονική πλοήγηση μνημείων Αιτωλοακαρνανίας - Αχαΐας, Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Πατρών. monuments.hpclab.ceid.upatras.gr. Ανακτήθηκε: 11/07/2018.
  • Στέφανου Ν. Θωμόπουλου, Ιστορία της πόλεως Πατρών, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821, τόμος Α΄, επιμέλεια: Βασίλης Κ. Λάζαρης, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1998. ISBN 960-7960-10-6.
  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.