Διακονιάρης (χείμαρρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Διακονιάρης χείμαρρος)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Διακονιάρης είναι χείμαρρος της Αχαΐας, που διατρέχει στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη θερινή περίοδο και ιδιαίτερα το Καλοκαίρι έχει απειροελάχιστο ή και καθόλου νερό αλλά την χειμερινή περίοδο και ιδιαίτερα Χειμώνα έχει ποσότητα νερού και συχνά πλημμυρίζει και δημιουργεί πολλές καταστροφές[1]. Ξεκινά να σχηματίζεται εγγύς της Πάτρας, από το χωριό Ελεκίστρα στους δυτικούς πρόποδες του Παναχαϊκού, και κατά την πορεία του περνά μέσα από συνοικίες και προάστια της πόλης, ενώ εκβάλλει στον Πατραϊκό, δίπλα στο νέο (νότιο) λιμάνι της Πάτρας.

Ένα κομμάτι του, και συγκεκριμένα στις κοντά εκβολές του, έχει σκεπαστεί και έχει κατασκευαστεί επάνω η Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου. Έγιναν έργα για να σκεπαστεί όλο το κομμάτι του χειμάρρου, που περνά μέσα από την πόλη, για να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες του. Η τελευταία μεγάλη του πλημμύρα έγινε στις 16 Δεκεμβρίου του 2001 με δύο θανάτους ανθρώπων, πλημμύρες εκατοντάδων σπιτιών στις συνοικίες Ζαρουχλέικα, Αγία Τριάδα, Άγιο Νεκτάριο, Ψαροφάι και Εγλυκάδα και αποκοπή της πόλης σε δύο κομμάτια για πολλές ώρες[2].

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του ποταμού σύμφωνα με τον Γάλλο φιλέλληνα Φρανσουά Πουκεβίλ οφείλεται στο ότι δεν έχει πηγές αλλά συλλέγει τα νερά του από τη βροχή, δηλαδή διακονεύει[3]. Ονομάζεται εναλλακτικά και ποτάμι Ελεκίστρα ή και Ελεκιστριανός, λόγω του ομώνυμου χωριού κοντά στο οποίο πηγάζει και ξεκινάει ο ρους του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λάζαρης 2008, σελ. 276
  2. Βλ. λ.χ. ΥΠΕΚΑ 2012, σελ. 43.
  3. Λάζαρης 1998, σελ. 43

Βιβλιογραφία - Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βασίλης Κ. Λάζαρης (Επιμέλεια-Εισαγωγή-Σημειώσεις), Η Πατραϊκή Δημαρχία στο Β' Τέταρτο του 20ού αιώνα, 1926-1951. Από τα Σωζόμενα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, Έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών & Εκδόσεις "Το Δόντι", Πάτρα 2008.
  • Βασίλης Κ. Λάζαρης (επιμ.), Στέφανου Ν. Θωμόπουλου "Ιστορία της Πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821". Έκδοση τέταρτη στη δημοτική γλώσσα και με βάση τα χειρόγραφα του συγγραφέα, Τόμος Α', Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 1998. ISBN 960-7960-08-4.
  • Υ.Π.Ε.Κ.Α.-Ειδική Γραμματεία Υδάτων, Εφαρμογή Οδηγίας 2007/60/ΕΚ. Προκαταρκτική Αξιολόγηση Κινδύνων Πλημμύρας, Αθήνα 2012. (Ηλεκτρονικό έγγραφο).