Ριγανόκαμπος Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Ριγανόκαμπος είναι περιοχή της Πάτρας στους δυτικές παρυφές του Παναχαϊκού όρους.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικάζεται ότι στην περιοχή φυτευόταν ρίγανη με αποτέλεσμα να πάρει την ονομασία "Ριγανόκαμπος".

Κοντά στον Ριγανόκαμπο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της οινοποιίας Αχάια Κλάους, καθώς και ένα στρατόπεδο στο οποίο υπάρχουν αποθήκες με πυρομαχικά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή κατά την βυζαντινή περίοδο[1] υπήρχε ο σταυροπηγιακός ναός αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη, όπου είχε χτιστεί για να φιλοξενήσει το λείψανο της αγίας. Η Αγία Ειρήνη είχε μαρτυρήσει στη Μαγεδώ της Περσίας τον 4ο αιώνα και το λείψανό της φυγαδεύτηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας για να καταλήξει τελικά στην Πάτρα.

Στις 5 Μαρτίου του 1231[1] ο Λατίνος Αρχιεπίσκοπος Πάτρας Αντέλμος υπεξαίρεσε και μετέφερε, από την Πάτρα στη Δύση, πολλά ιερά κειμήλια, ανάμεσα στα οποία και το ιερό λείψανο της Αγίας Ειρήνης, κάνοντάς το δώρο στο μοναστήρι του Hautecombe στην Σαβοΐα της Ιταλίας. Το λείψανο της Αγίας Ειρήνης επιστράφηκε στις 5 Οκτωβρίου του 2002 και φυλάσσεται σήμερα στο ναό της Αγίας Ειρήνης στο Ριγανόκαμπο. Ο εν λόγω ναός βρίσκεται χτισμένος στην τοποθεσία όπου βρισκόταν ο παλιός.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εφημερίδα Η Ημέρα, φύλλο 28 Σεπτεμβρίου 2007, σελ. 4, άρθρο του Τ. Μαρτάτου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων Εθνικός Κήρυξ των Πατρών και Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών, Πάτρα 1995.