Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ριγανόκαμπος Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ριγανόκαμπος είναι περιοχή της Πάτρας, ευρισκόμενη ανατολικά της πόλης, στις δυτικές παρυφές του Παναχαϊκού όρους.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ριγανόκαμπος περιβάλλεται από τους οικισμούς -προάστια της Πάτρας- Ρωμανός, Ελεκίστρα, Καρυά, Νέο Σούλι, καθώς και από τις συνοικίες-περιοχές Περιβόλα, Εγλυκάδα, Κούτσα και Λυκοχορού. Από την περιοχή του Ριγανόκαμπου διέρχεται η Περιμετρική Οδός Πατρών.

Στον Ριγανόκαμπο βρίσκεται ένα στρατόπεδο-παράρτημα του ΚΕ.Τ.Χ. Πάτρας, στο οποίο υπάρχουν αποθήκες όπου φυλάσσονται πυρομαχικά. Επιπλέον, σε έκταση στο δυτικό τμήμα της περιοχής αναμένεται στο μέλλον να διαμορφωθεί το Ανατολικό Πάρκο Πάτρας. Εκεί υπάρχει χώρος του Πανεπιστημίου Πατρών όπου ήταν να δημιουργηθεί η Πανεπιστημίουπολη πατρών, όταν αργότερα αποφασίστηκε το 1967 να γίνει σε άλλη περιοχή. [εκκρεμεί παραπομπή].

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικάζεται ότι η ονομασία του, προήλθε επειδή στην περιοχή εφύετο ρίγανη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή κατά την βυζαντινή περίοδο[1] υπήρχε ο σταυροπηγιακός ναός αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη, που είχε χτιστεί για να φιλοξενήσει το λείψανο της Αγίας. Η Αγία Ειρήνη είχε μαρτυρήσει στη Μαγεδώ της Περσίας τον 4ο αιώνα και το λείψανό της φυγαδεύτηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, για να καταλήξει τελικά στην Πάτρα.

Στις 5 Μαρτίου 1231[1] ο Λατίνος Αρχιεπίσκοπος Πάτρας Αντέλμος υπεξαίρεσε και μετέφερε από την Πάτρα στη Δύση πολλά ιερά κειμήλια, ανάμεσα στα οποία και το ιερό λείψανο της Αγίας Ειρήνης, κάνοντάς το δώρο στο μοναστήρι του Ωτκόμπ (Hautecombe) στην Σαβοΐα της Γαλλίας. Το λείψανο της Αγίας Ειρήνης επιστράφηκε στις 5 Οκτωβρίου 2002 και φυλάσσεται σήμερα στο ναό της Αγίας Ειρήνης στο Ριγανόκαμπο, ο οποίος βρίσκεται χτισμένος στην τοποθεσία όπου βρισκόταν ο παλιός ναός.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εφημερίδα Η Ημέρα, φύλλο 28 Σεπτεμβρίου 2007, σελ. 4, άρθρο του Τ. Μαρτάτου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.