Προάστιο Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Προάστιο ή Προάστειο, ευρύτερα γνωστό με την παλιότερη ονομασία Μποζαΐτικα, είναι συνοικία της Πάτρας στη βόρεια είσοδο της πόλης. Γειτνιάζει με την κωμόπολη του Ρίου -του ομώνυμου πρώην «καποδιστριακού» δήμου- και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το Προάστειο χωρίζεται σε Άνω Προάστιο, Κάτω Προάστιο και Παραλία Προαστίου ενώ στη συνοικία ανήκει και η παράκτια περιοχή Δάφνες που αποτελεί δημοφιλή παραλία για τους πατρινούς.

Απέχει περίπου 7 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Πάτρας. Εκεί βρίσκεται η έδρα της Α.Σ. Νίκη Προαστείου με ιδιόκτητες αθλητικές εγκαταστάσεις δίπλα στο ΚΤΕΟ Πατρών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί πολλές αρχαιότητες, κυρίως αγροικίες ρωμαϊκών χρόνων.

Το Προάστιο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα αποτελούσε χωριό το οποίο ονομαζόταν Μποζαΐτη ή Μποζαΐτικα, ονομασία που βρίσκεται σε ευρεία χρήση στην καθημερινή πρακτική, ιδιαίτερα στους κατοίκους της πόλης και στην ευρύτερη πρεριοχή της Πάτρας. Το 1903 αναφέρεται ότι είχε 503 κατοίκους και μονοτάξιο δημοτικό σχολείο αρρένων[1]. Αρχικά αποτέλεσε οικισμό του χωριού Συχαινά ενώ από το 1832 αποτελεί τμήμα του Δήμου Πατρέων. Επίσημα ονομασία άλλαξε από Μποζαΐτικα σε Προάστειον το 1928 με το ΦΕΚ 156/1928[2].

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού προέρχονται από τα χωριά της Νωνάκριδας της πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων. Ήταν κυρίως εργάτες που έρχονταν το καλοκαίρι και δούλευαν στις σταφίδες και σταδιακά εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή. Το όνομα προέρχεται από κάποιον ιδιοκτήτη της περιοχής, Οθωμανό ή Έλληνα[3] Αναφέρεται το 1580 οικογένεια Βοζαίτη ως ιδιοκτήτες έκτασης γύρω από τον λόφο του Προφήτη Ηλία[4]. Πριν την επανάσταση στην Πάτρα κατοικούσε ο Μπεζαήτ Πασάς και ίσως είχε κτήματα στην περιοχή ·έτσι έμεινε και το τοπωνύμιο[5].

Συνοικίες και συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Δάφνες (τοπωνύμιο).
Το παλιό κτίριο του Σ.Σ. στα Μποζαΐτικα Πάτρας (27/5/2016).

Στο Προάστιο ανήκουν και οι συνοικίες «Δάφνες» και «Παραλία Προαστίου», που και οι δύο βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη. Οι Δάφνες έχουν ονομασία φυτωνυμική, από την ύπαρξη στην περιοχή πολλών πικροδαφνών, και βρίσκονται στα σύνορα με την συνοικία του Καστελόκαμπου[5]. Παραλία Προαστίου λέγεται το τμήμα της συνοικίας κάτω από τις γραμμές του τραίνου που συνορεύει με την Αγυιά και τις Δάφνες.

Τη συνοικία διασχίζουν η Παλιά Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών (νυν Οδός Πανεπιστημίου) και η Νέα Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών ενώ εκεί βρίσκεται η βόρεια είσοδος/έξοδος της Περιμετρική Οδού της Πάτρας. Η περιοχή εξυπηρετείται από τη γραμμή 6 (Πάτρα - Πανεπιστήμιο/Νοσοκομείο & Πάτρα - Παραλία Προαστείου Καστελλόκαμπος) του Αστικού ΚΤΕΛ Πάτρας, καθώς και από τον Προαστιακός σιδηρόδρομος Πάτρας μέσω της στάσης "Μποζαΐτικα / Bozaitika".

Υποδομές, υπηρεσίες, φυσιογνωμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη συνοικία βρίσκεται το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» καθώς και η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας μαζί με την 6η ΕΜΑΚ και το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα τελευταία χρόνια στην συνοικία στεγάζεται και η έδρα της εθελοντικής ομάδας σε θέματα Πυρόσβεσης και διάσωσης, Δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας με τομέα δραστηριοποίησης σε όλο τον Δήμο Πατρέων, την Δυτική Ελλάδα αλλά και πανελλαδικά όπου χρειαστεί. Είναι μια περιοχή αστική με φυσικό δασικό πλούτο κατάλληλη για πεζοπορία σωματική άθληση, ειδικά στον λόφο του Προαστίου όπου εκεί βρίσκεται και η εκκλησία Προφήτης Ηλίας με μαγευτική θέα στον Πατραϊκό κόλπο και την Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κορύλλου 1903.
  2. Πανδέκτης, Μετονομασίες των Οικισμών της Ελλάδας - Μποζαΐτικα - Προάστειον.
  3. Τριανταφύλλου 1995.
  4. Παναγόπουλος 2003, λήμμα Καστρίτσι.
  5. 5,0 5,1 Καρατζά κ.ά. 1995.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.
  • Χρήστου Π. Κορύλλου, Χωρογραφία της Ελλάδος. Α΄. Νομός Αχαΐας, Εκ του Τυπογραφείου των Καταστημάτων «Ανέστη Κωνσταντινίδου», Εν Αθήναις 1903.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βασίλης Οικονομόπουλος (εκδ.), Πατρινό Αθλητικό Πανόραμα, Εκδόσεις «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Πάτρα 1994, Πάτρα 1994.
  • Αλέξιος Παναγόπουλος, Ιστορικό Λεξικό περιοχής Δήμου Ρίου Νομού Αχαΐας, Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2003. ISBN 960-8260-32-9. (λήμμα Καστρίτσι).
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]