Ταμπάχανα Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πάτρα, Ταμπάχανα, Σχολεία Γλαράκη

Τα Ταμπάχανα είναι μία από τις παλαιότερες συνοικίες της Πάτρας, ευρισκόμενη στη λεγόμενη Άνω Πόλη και γειτνιάζει με τις συνοικίες Άγιος Δημήτριος, Αρόη, Κρητικά, Εβραιομνήματα, Μαρούδα και Σύνορα.

Η εκεί πλατεία φέρει την ονομασία Πλατεία Φιλικής Εταιρίας ή αλλιώς Πλατεία Φιλικών, ωστόσο είναι γνωστότερη στην καθομιλουμένη ως Πλατεία Ταμπαχάνων. Στην συνοικία βρίσκεται ναός αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή καθώς και η νότια είσοδος της Μικρής Περιμετρικής Πατρών.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τον τουρκικό όρο «ταμπαχανέ» (εκ του «tabak») , που σημαίνει «ταμπάκης», δηλ. βυρσοδέψης[1]. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην περιοχή υπήρχαν όλα τα βυρσοδεψεία της πόλης τα οποία ανήκαν σε Έλληνες και ξένους εμπόρους δερμάτων ·ακόμα και μετά την Επανάσταση του 1821 αναφέρονται πολλά βυρσοδεψεία τα οποία συχνά δημιουργούσαν δυσοσμία[1].

9ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών ΣΣ Γεώργιος Γλαράκης-1931

Το 1821 η συνοικία πυρπολήθηκε από τους Οθωμανούς, ενώ εκεί έγιναν και άλλες δύο μάχες. Η μία την Κυριακή των Βαΐων του 1821 και η δεύτερη στις 9 Μαρτίου του 1822, όπου οι Έλληνες αγωνιστές καταδίωξαν τους Οθωμανούς[1].

Στην συνοικία αναφέρεται πηγή[1] με νερό που ύδρευε την περιοχή και από εκεί περνούσε το «Βρωμολάγκαδο», ρυάκι μπαζωμένο ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα. Αναφέρεται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 1877 το Βρωμολάγκαδο πλημμύρισε πνίγοντας δύο ανθρώπους[1].

Έως την πλατεία στα Ταμπάχανα έφτανε η δεύτερη γραμμή του Τραμ της Πάτρας, η οποία ξεκινούσε από τον Άγιο Διονύσιο. Για να περάσει η γραμμή χρειάστηκε να κοπεί τμήμα από τον κήπο της οικογένειας Γλαράκη. Η οικογένεια Γλαράκη μετά από χρόνια δώρισε την περιουσία που κατείχε στα Ταμπάχανα και εκεί χτίστηκε το σχολικό συγκρότημα Γλαράκη το οποίο υπάρχει και λειτουργεί ακόμα και σήμερα με την ονομασία 9ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Σ.Σ. "Γεώργιος Γλαράκης".

Στα Ταμπάχανα γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ρεμπέτης τραγουδιστής, τραγουδοποιός και αυτοδίδακτος μουσικός Μπάμπης Γκολές[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Καρατζά κ.ά., 1995.
  2. «Μπάμπης Γκολές, ο λαϊκός φιλόσοφος του ρεμπέτικου» Αρχειοθετήθηκε 2011-08-17 στο Wayback Machine.. Σφεντόνα, διαδικτυακή εφημερίδα της Κορινθίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.