Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκαγιοπούλειο Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κόπανου Πάτρας)

Το Σκαγιοπούλειο είναι συνοικία της Πάτρας που πήρε την ονομασία της από το ορφανοτροφείο που ίδρυσε το 1926 στην περιοχή ο Παναγιώτης Σκαγιόπουλος για την περίθαλψη των ορφανών από τους πολέμους.

Το παλιό όνομα της περιοχής ήταν Γυρί και λεγόταν έτσι από τους Πατρινούς γιατί την εποχή εκείνη έκαναν βόλτα που ξεκινούσε και κατέληγε στα Ψηλαλώνια και όταν έφταναν στην περιοχή "γύριζαν" και επέστρεφαν πίσω. Τότε η περιοχή ήταν εξοχή και πολύ πιο αραιοκατοικημένη απ' ότι σήμερα, εκεί βρίσκονταν πολλά εξοχικά κέντρα αλλά και γήπεδα συλλόγων. Από το 1923 "ενσωματώθηκε" στη συνοικία Σκαγιοπουλείου, διευρύνοντάς την, η συνοικία Χαλκωματά. Παλιά γειτονιά που ενσωματώθηκε επίσης σε αυτή του Σκαγιοπουλείου είναι η Αλυσσίδα.[1] Τμήμα της συνοικίας αποτελεί του Κόπανου, στο ύψος της διασταύρωσης των οδών Βορείου Ηπείρου και Σολωμού.

Το ομώνυμο ίδρυμα λειτουργεί ακόμα και σήμερα, αν και παρουσιάστηκαν προβλήματα με τη διαχείριση του νεοκλασικού του κτιρίου όπου στεγάζεται, ώστε προκλήθηκε εισαγγελική παρέμβαση.[2]

Στη συνοικία εδρεύει το αθλητικό σωματείο Α.Ο. Σκαγιοπούλειο με τμήματα μπάσκετ και βόλλεϋ. Το τμήμα μπάσκετ της ομάδας είναι ένα από τα πιο ιστορικά της πόλης, με 5 συμμετοχές στην Α΄ Εθνική κατηγορία.

  1. "Η Πάτρα του 1938. Α΄ Μέρος". Ένθετο "Επιλογές", σελ. 5. Εφημερίδα Πελοπόννησος, 5 Απριλίου 2020.
  2. «Ελευθεροτυπία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2008. 
  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.
  • Κώστας Λογαράς, Πάτρα μια πόλη στην λογοτεχνία, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2001. ISBN 978-960-375-924-9.
  • Νίκου Πολίτη, Πατρινολογήματα, Τόμος Β΄, Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2004. ISBN 960-8260-63-9.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]