Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψηλαλώνια Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η πλατεία Υψηλών Αλωνιών.
Η πλατεία Υψηλών Αλωνιών.

Τα Υψηλά Αλώνια ή Ψηλαλώνια, όπως είναι γνωστότερα, είναι ιστορική συνοικία της Πάτρας πλησίον του κέντρου της πόλης.

Το επίκεντρο της περιοχής είναι η Πλατεία Υψηλών Αλωνιών, μία από τις μεγαλύτερες πλατείες στην Ελλάδα. Αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων της Πρωτομαγιάς για την Πάτρα, ενώ πολλές εκδηλώσεις του φημισμένου Πατρινού Καρναβαλιού λαμβάνουν χώρα στην πλατεία αυτή. Ο ανδριάντας του Παλαιών Πατρών Γερμανού, πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821, στέκεται σε περίοπτη θέση στη δυτική πλευρά της πλατείας. Για ένα διάστημα η πλατεία Υψηλών Αλωνίων είχε μετονομαστεί σε Πλατεία «Μπενιζέλου Ρούφου».

Τα Ψηλαλώνια αποτελούσαν παλαιότερα την έδρα των εξοχικών κατοικιών των πλούσιων οικογενειών του εμπορίου της Πάτρας, ενώ ένα διάστημα υπήρξαν χώρος εκτελέσεων θανατοποινητών. Σήμερα είναι μια περιοχή πολύ πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη στους στενούς δρόμους γύρω από την πλατεία με έντονη ζωή και αρκετά καταστήματα.

Η περιοχή συνορεύει στα ανατολικά με την συνοικία της Αγίας Αικατερίνης, στα όρια της βρίσκονται άλλες δύο πλατείες, η Πλατεία Ομονοίας και η Πλατεία Βουδ η οποία αποτελεί νότιο άκρο της, ενώ στα δυτικά της υψώνονται τα ρωμαϊκά Αναλημματικά Τείχη, που στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησαν και ως καταφύγια. Προς βορρά, τα Ψηλαλώνια θεωρείται πως οριοθετούνται από την Λεωφόρο Δημητρίου Γούναρη.

Το 1899 στην περιοχή αγόρασε κτήμα και ο Γεώργιος Α΄ ενώ την ίδια εποχή στην πλατεία έφτιαξαν τα γυμναστήρια τους τα σωματεία ο Παναχαϊκός Γ.Σ. και η Γ.Ε. Πατρών, τα οποία αργότερα πέρασαν στην ιδιοκτησία της Παναχαϊκής. Το γυμναστήριο της ΓΕΠ πουλήθηκε και έγινε θερινό σινεμά (Ζενίθ) το οποίο λειτουργούσε μέχρι την δεκαετία του '90.

Στα αξιοθέατα της πλατείας συγκαταλέγεται και το ηλιακό ρολόι, προσφορά του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεχνικού σώματος, που τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1953, καθώς και το Μέγαρο Γκολφινόπουλου. Ακόμη, νοτιοδυτικά της πλατείας υπάρχουν οι Σκάλες της Τριών Ναύαρχων και προτομή του Κωστή Παλαμά.

Στην συνοικία εδρεύει και ο σύλλογος Α.Ο.Ψηλαλώνια, με τμήματα σε διάφορα αθλήματα και ο οποίος αποτελεί από τους πρώτους που ίδρυσε τμήμα γυναικείου ποδοσφαίρου στην πόλη την δεκαετία του 1980.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Β΄, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα «Υψηλά Αλώνια».

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βασίλης Οικονομόπουλος (εκδ.), Πατρινό Αθλητικό Πανόραμα, Εκδόσεις "ΠΑΝΟΡΑΜΑ", Πάτρα 1994.
  • Νίκου Πολίτη, Ο Πατραϊκός αθλητισμός, Τόμος Α΄ & Β΄, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1994 (τ. Α΄), 1997 (τ. Β΄).
  • Νίκου Πολίτη, Πατρινολογήματα, Τόμος Β΄, Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2004. ISBN 960-8260-63-9.