Παναγία Αλεξιώτισσα (συνοικία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Παναγία Αλεξιώτισσα[1] είναι συνοικία της Πάτρας, που οφείλει την ονομασία της στην εκεί ομώνυμη εκκλησία, η οποία έχει και κοιμητήριο στον προαύλιο χώρο της. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του κέντρου της Πάτρας και απέχει οδικώς περίπου 2 χιλιομέτρων από αυτό.

Γειτνιάζει με τις συνοικίες και γειτονιές: Σύνορα, Μαρούδα, Ταμπάχανα, Γλαράκη, Αστυνομικά, Παγώνα, Δροσιά και Αρόη[2]. Κύριες οδικές αρτηρίες της συνοικίας είναι, μεταξύ άλλων, οι οδοί: Μαραγκοπούλου, Λοχαγού Μενούνου, Φώκαιας, 12ου Συντάγματος. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και οι εκκλησίες του Αγίου Λαζάρου και της Αγίας Άννης, που βρίσκονται στο εκκλησιακό συγκρότημα της Παναγίας Αλεξιώτισσας.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός της Παναγίας Αλεξιώτισσας έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα χρόνιας της ύστερης Τουρκοκρατίας, καθώς και της Επανάστασης του 1821. Τα θυρανοίξια (εγκαίνια) του ναού πραγματοποιήθηκαν το 1805. Την περίοδο της Επανάστασης, οι Τούρκοι έκαψαν ζωντανό τον Παπα-Γιώργη, ιερέα της εκκλησίας, ενώ προς τιμήν του οποίου έχει τοποθετηθεί μνημείο στον προαύλιο χώρο του ναού.

Στο νεκροταφείο του ναού εκεί, το οποίο αποτελεί το Γ΄ Δημοτικό Νεκροταφείο της πόλης, βρίσκονται τα ταφικά μνήματα του Ολυμπιονίκη Νικόλαου Ανδριακόπουλου και του πολιτικού Αχιλλέα Γεροκωστόπουλου.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Έσπερος Α.Ο.Π.Α.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται ο αθλητικός σύλλογος Έσπερος Α.Ο.Π.Α., που διατηρεί τμήματα καλαθοσφαίρισης όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 2004, όταν και προέκυψε από την τότε συγχώνευση του Έσπερου Πατρών (ίδρυση 1978) και του Α.Ο. Παναγιάς Αλεξιώτισσας (ίδρυση 1987).[3]. Τα χρώματα της ομάδας είναι το κίτρινο και το μαύρο και ως σήμα της έχει ένα αστέρι και ένα κλαδί ελιάς[3]. Ως αγωνιστική έδρα ο Έσπερος έχει το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο «Παναγία Αλεξιώτισσα» με χωρητικότητα 361 καθήμενων ατόμων[4].

Η ομάδα των ανδρών έχει αγωνιστεί για μια σεζόν στο Πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής (2012-13) έπειτα από την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Γ΄ Εθνικής (1ος Νότιος Όμιλος, 2011-12), ενώ επίσης έχει κατακτήσει και 2 φορές το Πρωτάθλημα της Α΄ Ε.Σ.Κ.Α.Η.

Η ομάδα των γυναικών έχει κατακτήσει μία φορά το Πρωτάθλημα της Α΄ Ε.Σ.Κ.Α.Η. (2012-13), κερδίζοντας επίσης την άνοδο του στην Α2΄ Εθνική, όπου αγωνίζεται και σήμερα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές και υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αναφέρεται συχνά, κυρίως στην καθημερινή πρακτική των κατοίκων της Πάτρας, και ως Αγία Αλεξιώτισσα ενώ σε ευρεία χρήση είναι και η συντομευμένη ονομασία Αγιαλεξιώτισσα.
  2. Με κάποιες από αυτές τις περιοχές, τα όρια μεταξύ τους, να είναι σχετικά ασαφή.
  3. 3,0 3,1 Έσπερος Α.Ο.Π.Α. - «Ιστορικό» Αρχειοθετήθηκε 2019-08-10 στο Wayback Machine., πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του σωματείου.
  4. Έσπερος Α.Ο.Π.Α. - «Εγκαταστάσεις» Αρχειοθετήθηκε 2019-05-20 στο Wayback Machine., πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του σωματείου.