Μεταμόρφωση Σωτήρος Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Μεταμόρφωση Σωτήρος[1] είναι συνοικία της Πάτρας και πήρε την ονομασία της από τον ομώνυμο ενοριακό ναό της περιοχής. Βρίσκεται στα όρια των πρώην «καποδιστριακών» Δήμων Πατρέων και Μεσσάτιδος ενώ συνορεύει με τα γειτονικά Δεμένικα[2][3], οικισμό της νυν Τοπικής Κοινότητας Σαραβαλίου. Αποτελεί τμήμα του οικιστικού ιστού του διευρυμένου "καλλικρατικού" Δήμου Πατρέων και απέχει 5 χλμ. περίπου από το κέντρο της Πάτρας.

Η συνοικία αναπτύχθηκε μετά το 1970 και οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής κατάγονται από την περιοχή της Τριταίας και τα χωριά των Φαρρών. Αυτό διότι από τη συνοικία διέρχεται η Οδός Ακρωτηρίου[2] -βασικός οδικός άξονας του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Πάτρας η οποία μετονομάζεται σε Οδός Δημοκρατίας στο ύψος της οδού Ειρήνης & Φιλίας, βασικής οδικής αρτηρίας των Δεμένικων[2]- αποτελώντας εν γένει τμήμα της Ε.Ο. Πατρών-Τριπόλεως "111" η οποία με τη σειρά της διέρχεται από τις περιοχές της Τριταίας και των Φαρρών, που βρίσκονται εγγύς των Πατρών.

Στα δυτικά όρια της συνοικίας με αυτά της Λεύκας βρίσκεται ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Μηνά με το Β΄ Δημοτικό Νεκροταφείο της Πάτρας. Η κεντρική λαχαναγορά της Πάτρας καθώς και το μεγαλύτερο τμήμα του "ΒΙΟ.ΠΑ. Γλαύκου" βρίσκονται εντός των ορίων της συνοικίας.

Παραπομπές και υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στην καθομιλουμένη η συνοικία αποκαλείται Αγιασωτήρω.
  2. 2,0 2,1 2,2 Ν.Ι. Λυμπέρη, Οδηγός Πατρών, Πάτρα 2005, 4η έκδοση, χάρτης No. 30 (σελ. 124).
  3. Η Μεταμόρφωση Σωτήρος Πάτρας στο χάρτη. openstreetmap.org. Ανακτήθηκε: 12/07/2018.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ν.Ι. Λυμπέρη, Οδηγός Πατρών, Πάτρα 2005, 4η έκδοση.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]