Βλατερό Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καμίνια Πάτρας)
Μέρος του Βλατερού, όπως φαίνεται σε πρώτο πλάνο από το Δασύλιο, ενώ σε δεύτερο πλάνο διακρίνεται τμήμα της «Κάτω Πόλης» και του Πατραϊκού κόλπου.

Το Βλατερό είναι συνοικία στο κεντρικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.

Είναι η παλιότερη συνοικία της λεγόμενης «Κάτω Πόλης» στα όριά της με την «Άνω Πόλη». Μεγάλο τμήμα της είναι ιδιαίτερα γραφικό με στοιχεία (αρχιτεκτονική, δρομάκια κτλ.) που θυμίζουν παλαιότερες εποχές. Απέχει 1,5 χλμ. περίπου από το κεντρικότερο σημείο της πόλης, την Πλατεία Γεωργίου Α΄.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία προέρχεται από την λατινική λέξη blattea, που σημαίνει πορφύρα και από την οποία προέρχεται το βαφικό κόκκινο υγρό με το οποίο χρωμάτιζαν τα μεταξωτά υφάσματα που προορίζονταν για βασιλείς και πλούσιους. Στην περιοχή υπήρχαν πολλές τέτοιες βιοτεχνίες κατά την Βυζαντινή περίοδο οι οποίες ανήκαν στην αρχόντισσα Δανιηλίδα.

Στη συνοικία υπάρχει ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου, ο παλιότερος που διασώζεται στην πόλη, και επί Τουρκοκρατίας υπήρχε στην περιοχή το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου καθώς και τα προξενεία των ξένων χωρών.

Η συνοικία καταστράφηκε και κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους με την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]