Βουδ (συνοικία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βουδ είναι συνοικία της Πάτρας που βρίσκεται κοντά στα Ψηλαλώνια, στο κέντρο της πόλης.

Πήρε το όνομά της από την εκεί έπαυλη του σταφιδεμπόρου και Προξένου της Μεγάλης Βρετανίας στην Πάτρα Θωμά Γουλιέλμου Βουδ (αγγλικά: Thomas William Wood) (1816-1894), το όνομα του οποίου μεταγράφηκε, για αγνώστους λόγους, στα ελληνικά ως «Βουδ» αντί τού ορθότερου «Γουντ» - ή, έστω «Γουδ».

Από το 1850 ο Wood, οποίος είχε ήδη εγκατασταθεί στην Πάτρα από το 1843, έμενε στην περιοχή που τότε δεν ήταν δομημένη αλλά απαρτιζόταν από αγροτεμάχια. Στην κατοικία του Wood υπήρχαν αρχαία αγάλματα και προτομές, όπως αυτά της Αρτέμιδος (4ος αιώνας μ.Χ), του Ιάκχου (2ος αιώνας π.Χ.) κ.ά. Η αρχαιολογική αυτή συλλογή δωρήθηκε από τον Φρειδερίκο Βουδ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Σήμερα στη συνοικία βρίσκεται μικρή ομώνυμη πλατεία ενώ παλιότερα εκεί βρίσκονταν τόσο το 3ο Λύκειο Πατρών, γνωστό από τις Μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990-1991 κατά τη διάρκεια των οποίων δολοφονήθηκε στο χώρο του τότε σχολικού συγκροτήματος ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, όσο επίσης και το 7ο Λύκειο Πατρών. Σήμερα στην περιοχή το νυν «Σχολικό Συγκρότημα Τεμπονέρα» περιλαμβάνει πια μόνο το 3ο και 7ο Γυμνάσιο Πάτρας καθώς και το 5ο Δημοτικό Πάτρας, καθότι τα λύκεια μεταστεγάστηκαν σε άλλες τοποθεσίες της πόλης.

Κατά την ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος στην περιοχή το 1931-1932, στη διάρκεια των εκσκαφών, βρέθηκαν: ρωμαϊκές αρχαιότητες, ρωμαϊκό νεκροταφείο, επιτύμβια στήλη και κίονες[1][2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νεολόγος, φύλλο 3 Ιανουαρίου 1932.
  2. Νεολόγος, φύλλο 28 Ιουνίου 1931.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Α΄, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα «Βουδ" (σελ. 340).
  • The Annual Register: Or a View of the History and Politics of the Year 1846. London, 1847.