Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τάσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Παντοκράτορας Πάτρας)
Η εκκλησία του Παντοκράτορα.

Το Τάσι ήταν παλιά συνοικία της Πάτρας.

Σήμερα εικάζεται, και φέρεται ως πιο πιθανό, ότι το Τάσι βρίσκονταν στη σημερινή συνοικία του Παντοκράτορα. Η ονομασία είναι αρκετά γνωστή και σήμερα και είναι σε περιστασιακή χρήση στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο η χρήση της ήταν πιο συνηθισμένη τις περασμένες δεκαετίες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνοικία βρισκόταν κάτω από το κάστρο, στη σημερινή Άνω πόλη. Αρχικά, επί Φραγκοκρατίας, είχε κατασκευαστεί πλατεία με την ονομασία Tasso - ευρισκόμενη σε υψόμετρο 55 μ.- όπου μαζεύονταν οι πολίτες ύστερα από πρόσκληση μέσω σάλπιγγας[1]. Επί Τουρκοκρατίας γύρω από την πλατεία αναπτύχθηκε η συνοικία Τάσι -ονομασία που προέκυψε από παραφθορά της λέξης Tasso- και η πλατεία έγινε το τότε κέντρο και αγορά (μπεζεστένι) της πόλης· εκεί βρίσκονταν όλα τα εμπορικά καταστήματα της πόλης[1]. Σε μια άκρη της πλατείας ήταν το τζαμί Καζάρμα και λίγο πιο κάτω τα χαμάμ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Λάζαρης 1998, σελ. 555.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.
  • Βασίλης Κ. Λάζαρης (επιμ.), Στέφανου Ν. Θωμόπουλου "Ιστορία της Πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821". Έκδοση τέταρτη στη δημοτική γλώσσα και με βάση τα χειρόγραφα του συγγραφέα, Τόμος Α', Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 1998. ISBN 960-7960-08-4.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Λογαράς, Πάτρα μια πόλη στην λογοτεχνία, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2001. ISBN 978-960-375-924-9.