Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κούτσα Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως Κούτσα καλείται περιοχή της Πάτρας στα ανατολικά της, η οποία αποτελεί και μέρος της ευρύτερης περιοχής της Εγλυκάδας και η απόσταση της με το κέντρο της πόλης ανέρχεται γύρω στα 5 χιλιόμετρα[1].

Φυσιογνωμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για μια περιοχή με αραιή δόμηση στο σύνολο της και «ήπια» κατά τόπους, στην οποία υπάρχει αρκετό πράσινο και καλλιεργήσιμες εκτάσεις που κυρίως είναι ελαιώνες. Κεντρικές αρτηρίες της περιοχής είναι, α) η οδός Ηρακλέους η οποία συνδέει την Περιβόλα και το Γηροκομειό, διερχόμενη και από την Εγλυκάδα, καθώς και β) η οδός Λοχαγού Άγγελου Φωτόπουλου η οποία συνδέει την Εγλυκάδα με τον Ριγανόκαμπο.

Εκεί βρίσκονται το Αθλητικό Κέντρο «Αθλόπολις» με έκταση 7 στρεμμάτων και κατασκευασμένο το 2005 όπου αποτελεί έδρα της ακαδημίας ποδοσφαίρου Α.Ε. Πάτρα 2005[2], καθώς και οι αθλητικές εγκαταστάσεις τένις του σωματείου Α.Ε.Τ. Νίκης Πατρών, που αναπτύσσονται σε έκταση 18 στρεμμάτων και συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες της χώρας το είδος τους[3]. Δυτικά της έχουν κτιστεί οι Εργατικές Κατοικίες Εγλυκάδος, δίπλα στις οποίες λειτουργεί και το Γενικό Μουσικό Λύκειο Πατρών, ενώ σε έκταση στα όρια της με τον Ριγανόκαμπο έχει προβλεφτεί να δημιουργηθεί στο μέλλον το λεγόμενο Ανατολικό Πάρκο της Πάτρας.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται ότι στην θέση Κούτσα διέθετε εξοχική κατοικία ο Παλαιών Πατρών Γερμανός[4].

Κατά το 1920 ο πληθυσμός της περιοχής ήταν 24 κάτοικοι[5]. Η περιοχή στις 16/5/1928 αναγνωρίστηκε ως επίσημος οικισμός και προσαρτήθηκε στην τότε Κοινότητα Εγλυκάδος[6][7] της Επαρχίας Πατρών, ενώ στις 7/7/1933 (ΦΕΚ 182Α) η εν λόγω κοινότητα καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε με τον Δήμο Πατρέων[6][7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χιλιομετρικές αποστάσεις μέσω του οδικού δικτύου, βασισμένες σε στοιχεία από τους Χάρτες της Google.
  2. Αθλόπολις - Α.Ε. Πάτρα 2005.
  3. Α.Ε.Τ. Νίκη Πατρών, Εγκαταστάσεις.
  4. Σπ. Γκουρβέλος 2010, σελ. 46
  5. Π. Δρανδάκης.
  6. 6,0 6,1 Ε.Ε.Τ.Α.Α. - Κοινότητα Εγλυκάδος
  7. 7,0 7,1 Ε.Ε.Τ.Α.Α. - Κούτσα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σπυρίδων Ν. Γκουρβέλος, Η ενορία του Αγίου Ανδρέα Ελυκάδος χθες και σήμερα, έκδοση Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδος, εκδόσεις Σαΐτη, Πάτρα 2010.
  • Παύλος Δρανδάκης, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, εκδοτική «Πυρσός», Αθήνα 1926-1934.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]