Πουρναρόκαστρο Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°12′28″N 21°48′46″E / 38.20778°N 21.81278°E / 38.20778; 21.81278

Πουρναρόκαστρο
Πουρναρόκαστρο is located in Greece
Πουρναρόκαστρο
Πουρναρόκαστρο
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΠατρέων
Δημοτική ΕνότηταΠατρέων
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο650

Το Πουρναρόκαστρο είναι μικρό χωριό της Αχαΐας, το οποίο διοικητικά υπάγεται στην Τοπική Κοινότητα Ελικίστρας του Δήμου Πατρέων.

Βρίσκεται χτισμένο σε ορεινή τοποθεσία, στους δυτικούς πρόποδες του Παναχαϊκού όρους, σε υψόμετρο 650 μέτρων περίπου, και ανατολικά της Πάτρας, απέχοντας 15 χιλιόμετρα οδικώς από το κέντρο της. Κατά την εθνική απογραφή του 2011 το Πουρναρόκαστρο βρέθηκε να έχει πληθυσμό 67 μόνιμους κατοίκους[1]. Συνορεύει με τον οικισμό της Ελεκίστρας.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η εναλλαγή του τοπίου σε σχετικά μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, το κακοτράχαλο έδαφος, καθώς και η εξαιρετική θέα που προσφέρει με φόντο σχεδόν προς ολόκληρη την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της προς τα νότια, καθώς και προς ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Αχαΐας, τον Πατραϊκό κόλπο και την Αιτωλοακαρνανία στο βάθος του ορίζοντα.

Σημείο αναφοράς του χωριού είναι ο λόφος, που βρίσκονται τα ερείπια του φράγκικου φρουρίου με την δεξαμενή και με χρόνο κτίσης κατά πάσα πιθανότητα τον 14ο αιώνα, και ο κοιμητηριακός ναός του Προφήτη Ηλία, χτισμένος στα μέσα του 19ου αιώνα, στα 1851.

Χαρακτηριστικό στο Πουρναρόκαστρο είναι τα αλώνια που διασώζονται κάποια από αυτά και στις μέρες μας. Στις γιορτές αλλά και σε μάζωξη των ντόπιων θα μπορεί να ακούσει κάποιος τα τραγούδια της τάβλας με το ιδιαίτερο ύφος της περιοχής.

Στο χωριό βρίσκεται επίσης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού Όρους, που έχει ως βασικό σκοπό την ανάδειξη του Παναχαϊκού, καθώς και την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση σχετικά με το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της γύρω και της ευρύτερης περιοχής.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΕΛ.ΣΤΑΤ. - Μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδος. Απογραφή 2011» (PDF). Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]