Vodafone

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Vodafone
Νομική μορφήpublic limited company
Κλάδοςβιομηχανία τηλεπικοινωνιών
Ίδρυση17  Ιουλίου 1984
ΙδρυτήςErnest Harrison και Gerry Whent
ΈδραΛονδίνο και Νιούμπερι, Ηνωμένο Βασίλειο
Σημαντικά πρόσωπαNick Read
Προϊόντασταθερό τηλέφωνο και κινητή τηλεφωνία
Υπάλληλοι105.300 (2015), 108.271 (Ιουνίου 2017), 107.667 (2016) και 96.506 (31  Μαρτίου 2021)
ΣλόγκανThe future is exciting. Ready?
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η Vodafone (προφέρεται: [ˈvoʊdəfoʊn]) είναι πολυεθνική Βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, και μία από τις μεγαλύτερες σε χρηματιστηριακή αξία επιχειρήσεις, με παρουσία σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ευρύτερη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Άπω Ανατολή και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου με θυγατρικές εταιρείες, ελεγχόμενες εταιρείες και επενδύσεις.

Βασικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θυγατρικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου, λειτουργούν με το εμπορικό σήμα «Vodafone». Στις ΗΠΑ, η ελεγχόμενη εταιρεία του Ομίλου φέρει την ονομασία Verizon Wireless. Τα δύο τελευταία οικονομικά έτη, ο Όμιλος υπέγραψε επίσης συμβάσεις με πέντε εταιρείες δικτύων σε χώρες όπου ο Όμιλος δεν διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τους όρους των συγκεκριμένων Συμβάσεων Εταιρικών Δικτύων, ο Όμιλος και τα εταιρικά του δίκτυα συνεργάζονται για την ανάπτυξη και το μάρκετινγκ παγκόσμιων υπηρεσιών που φέρουν λογότυπα δύο εμπορικών σημάτων.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2005, βάσει των εγγεγραμμένων πελατών στις κοινοπραξίες τηλεπικοινωνιών στις οποίες είχε συμφέροντα κυριότητας, ο Όμιλος είχε 179,3 εκατομμύρια πελάτες. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους πελάτες των υπηρεσιών τηλεειδοποίησης (paging), και υπολογίζεται σε αναλογική βάση σύμφωνα με τα εκατοστιαία συμφέροντα της Εταιρείας στις συγκεκριμένες κοινοπραξίες. Η εταιρεία έχει επίσης περίπου 55.000 υπαλλήλους, με μεγαλύτερη συνεισφορά τη Vodafone Γερμανίας (12.073 υπάλληλοι) και δεύτερη τη Vodafone Ηνωμένου Βασιλείου με 11.681 υπαλλήλους.

Οι κοινές μετοχές της Εταιρείας είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου και οι Αμερικανικές Μετοχές Παρακαταθήκης («ADS») είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών της Ν. Υόρκης. Η τρέχουσα αξία του συνόλου των χρηματιστηριακών αξιών της Εταιρείας ήταν κατά προσέγγιση 80 δισεκατομμύρια λίρες στις 15 Νοεμβρίου 2005.

Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Αρουν Σαριν. Ο υπεύθυνος για την Ευρώπη (και την Ελλάδα) είναι ο Μπιλ Μόρροου.

Χορηγίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Vodafone είναι χορηγός της McLaren-Mercedes στη Φόρμουλα 1 ενώ για αρκετά χρόνια το όνομά της είχε συνδεθεί με τη χορηγία της Ferrari και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και από το 2012 χορηγεί τη Sony για το PlayStation Vita στην 3G έκδοση του.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της εταιρείας όπως έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]