Q-Telecom

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Q TELECOMMUNICATIONS Α.Ε.
Νομική μορφήΑνώνυμη Εταιρεία
ΚλάδοςΤηλεπικοινωνίες
ΠροκάτοχοςQuest Telecom (2002-2005)
Quest Holdings (2002-2006)
TIM Hellas, μετέπειτα WIND Hellas (2006-σήμερα)
Ίδρυση27 Νοεμβρίου 2002
Διάλυση2007 (συγχώνευση με την TIM)
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
ΥπηρεσίεςΚαρτοκινητή τηλεφωνία
ΙδιοκτήτηςWIND Hellas (United Group)
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα

Η Q-Telecom είναι ο τέταρτος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία της το 2002 ενώ από το 2005, λειτουργεί με το εμπορικό σήμα "Q" και τις υπηρεσίες της "MyQ". Η εταιρεία περιέχει κινητές τηλεφωνικές υπηρεσίες GSM, υποστηριζόμενες από τα δίκτυα LMDS και backbone, και είναι ο μόνος πλήρης και ολοκληρωμένος πάροχος τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2007, ενοποιήθηκε με την TIM Hellas νυν WIND Hellas, η οποία στις 16 Αυγούστου 2021 η εταιρεία έκανε γνωστό πως οι μετοχές της εξαγοράστηκαν από την Ολλανδικών συμφερόντων πολυεθνική United Group (UG), ο οποίος όμιλος κατέχει και την NOVA.

Εταιρικό προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Q-Telecom (Mobile Network Code: 202-09) ξεκίνησε να λειτουργεί ως τμήμα της InfoQuest[1] (νυν Quest Holdings)[2] ονόματι Quest Telecom. Χρεώθηκε ως ο πρώτος ιδιωτικός ελληνικός φορέας εκμετάλλευσης που παρείχε συνδυασμένη κινητή και σταθερή τηλεφωνία καθώς και διαδικτυακές υπηρεσίες. Εστιάζοντας σε μεγάλα αστικά κέντρα, ανέπτυξε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας δεύτερης γενιάς, ένα ευρυζωνικό σταθερό δίκτυο ασύρματης πρόσβασης που λειτουργούσε στη ζώνη των 3,5 GHz, μια εθνική μισθωμένη γραμμή και ιδιωτικό δίκτυο μεταφοράς. Η Q-Telecom συνδέθηκε άμεσα με τον ΟΤΕ και τους τρεις άλλους φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας.

Η Q διαφήμισε υψηλής ποιότητας φωνητικές υπηρεσίες, υψηλό ποσοστό κλήσεων και πανελλαδική κάλυψη. Συνδύασε τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας με το πρόθεμα 699 (προπληρωμένο και αποπληρωμένο), SMS και σταθερή τηλεφωνία μέσω 1765 που ήταν ο αριθμός πληροφοριών. Η εταιρεία χρεώθηκε παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες, ανά δευτερόλεπτο χρέωση, χωρίς τέλη εγκατάστασης, επιλογή κινητού αριθμού, προτιμησιακά τέλη μέσω της υπηρεσίας Q-Family, χαμηλότερο επίπεδο χρέωσης για SMS και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Εκστρατείες τηλεόρασης και ραδιοφώνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Q-Telecom είναι γνωστή στην Ελλάδα για την διαφημιστική της καμπάνια τόσο στην τηλεόραση όσο και στο ραδιόφωνο. Οι διαφημίσεις περιείχαν μικρούς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων (τα «Q-ies» στα άλλο και ή «Q-διακια» στα ελληνικά) που μοιάζουν με το λογότυπο της εταιρείας. Χρησιμοποίησαν αργκό για να προωθήσουν τις προσφορές και τα συνθήματα της εταιρείας, όπως "χωρίς σταθερές χρεώσεις".

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία συστάθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2002 ως Quest Telecom Α.Ε. και είχε έδρα την Καλλιθέα.[3] Στις 25 Αυγούστου 2005 μετατράπηκε σε Q Telecommunications Α.Ε.[4] ενώ έναν χρόνο αργότερα, μεταφέρθηκε στο Μαρούσι.[5] Την ίδια περίοδο, εξαγοράζεται και απορροφάται από την Helen Gac Α.Ε.[6][7] πρώην Jason's Friends[8] με έτος ίδρυσης το 2002[9] για να μετατραπεί στη νέα Q Telecommunications Α.Ε.[10]

Εξαγορές και συγχωνεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Troy Communications ανακοίνωσε το σχέδιό της να αποκτήσει την Q-Telecom το 2005 με χρηματική αντιπαροχή ύψους 325 εκ. ευρώ και την ανάληψη υφιστάμενου χρέους 25 εκ. ευρώ, και η οποία κατείχε ήδη την TIM Hellas και νυν WIND Hellas. Όταν η εξαγορά ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2006, οι συνδρομητές της πρώην Q-Telecom έπρεπε να μεταφερθούν στον καινούργιο πάροχο, χρησιμοποιώντας το υπάρχον δίκτυο κινητής ονόματι TIM GR και νυν WIND GR. Ωστόσο, η WIND Hellas και η Q-Telecom εξαγοράστηκαν αργότερα από την Weather Investments (νυν Wind Telecom).

Στους πελάτες που είχαν μεταφερθεί από τον παλιό τους πάροχο, προσφέρθηκαν νέες κάρτες SIM, διατηρώντας τους παλιούς τους αριθμούς ενώ οι υπάρχοντες πελάτες που κατείχαν την κάρτα Q, συνέχισαν να χρησιμοποιούν τις προϋπάρχουσες κάρτες SIM, αν και τεχνικά υπαγόταν στο δίκτυο της WIND ενώ οι νέοι συνδρομητές της Q έλαβαν κάρτες SIM με την ονομασία της Q παρόλο που η WIND Hellas ήταν ο νέος τους πάροχος. Το ραδιοδίκτυο της Q-Telecom τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Μάιο του 2007 ενώ χρησιμοποιείται σήμερα από τη WIND Hellas για το ασύρματο δίκτυό της. Οι υπάλληλοι της Q έγιναν υπάλληλοι της WIND,[11][12] ενώ αντίστοιχα, αρκετά χρόνια μετά, το 2022, τόσο το ραδιοδίκτυο της Q-Telecom, όσο και της WIND, θα τεθούν επίσης εκτός λειτουργίας τον Σεπτέμβριο και θα μπουν στο νέο δίκτυο της NOVA, αφού οι υπάλληλοι των δύο εταιριών έγιναν ήδη υπάλληλοι της United Group (UG), από τις 16 Αυγούστου 2021.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]