Cyta

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου
Νομική μορφή Ημικρατικός Οργανισμός
Κλάδος Tηλεπικοινωνίες
Ίδρυση 1961
Έδρα Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος
Περιοχές δραστηρ. Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος, Αμμόχωστος
Σημαντικά πρόσωπα Ρένα Ρουβιθά Πάνου (Πρόεδρος)
Μιχάλης Ε. Αχιλλέως (Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής)
Προϊόντα Σταθερή, κινητή και ευρυζωνική τηλεφωνία, ψηφιακή τηλεόραση, διαδίκτυο
Έσοδα €396.48 εκ. (2014)[1]
Λειτουργικά έσοδα €314.72 εκ. (2014)[1]
Καθαρά έσοδα €127.76 εκ. (2014)[1]
Συνολικό ενεργητικό €972.0 εκ. (2014)[1]
Σύνολο ιδίων κεφαλαίων €669.0 εκ. (2014)[1]
Υπάλληλοι 1.834 (2015)
Θυγατρικές Cyta (UK) Limited
CytaGlobal Hellas
Cytacom Solutions Ltd.
Iris Gateway Sat Services Ltd.
Digimed Communications Ltd.
Ιστότοπος Cyta - Ιδιώτες
Cyta - Επιχειρήσεις
Cyta - Σχετικά με τη Cyta

Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Α.ΤΗ.Κ.) γνωστή και ως Cyta (αγγλικά: Cyprus Telecommunications Authority) είναι Ημικρατικός Οργανισμός με σκοπό την παροχή, συντήρηση και ανάπτυξη πλήρους τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού, η Cyta ανέπτυξε ένα εκτεταμένο υποβρύχιο καλωδιακό δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο συνδέει την Κύπρο με γειτονικές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Συρία, ο Λίβανος και η Αίγυπτος και κατ’ επέκταση με τον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα, ανέπτυξε υποδομή επίγειων δορυφορικών σταθμών, αναδεικνύοντας την Κύπρο σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο της περιοχής.[2]

Παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και διευκολύνσεων, που στοχεύουν στην ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των πελατών της σε εφαρμογές φωνής και δεδομένων, τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή επικοινωνία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως υπηρεσιών περιεχομένου/πολυμέσων μέσα από το διαδίκτυο, που σύμφωνα με όλα τα δεδομένα θα αποτελέσουν την κυριαρχούσα επιχειρηματική δραστηριότητα της επόμενης δεκαετίας.

Η Cyta αποτελεί τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Κύπρου που αξιολογήθηκε με βάση το μοντέλο ποιοτικής διεύθυνσης του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ποιοτικής Διεύθυνσης EFQM και κατατάχθηκε στην ψηλότερη βαθμίδα των 5 αστεριών στο επίπεδο «Recognized for Excellence». Επίσης, αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό στον ευρύτερο κρατικό τομέα στην Κύπρο που εξασφάλισε πρώτος το πιστοποιητικό ISO 9001:2000.

CytaVision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CytaVision
Ίδρυση 2004
Είδος Συνδρομητική τηλεόραση
Τύπος Ιδιωτική
Τομέας Τηλεπικοινωνίες
Έδρα Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος
Χώρα Κύπρος
Ιδιοκτήτης Cyta
Προϊόντα / Υπηρεσίες Απευθείας δορυφορική μετάδοση
Ιστοσελίδα CytaVision

Η CytaVision είναι μια υπηρεσία ψηφιακής τηλεόρασης που εισήχθη από την CYTA (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου) το 2004. Η υπηρεσία ονομαζόταν στο παρελθόν MiVision. Βασίζεται σε μια ευρυζωνική υποδομή IPTV, όπου ο ψηφιακός ήχος και η όραση μεταφέρονται μέσω τηλεφωνικής γραμμής σε ένα Set-Top Box και στην τηλεόραση του πελάτη.

Η υπηρεσία παρέχει διάφορα θεματικά κανάλια, video on demand, παιχνίδια κατόπιν αιτήματος, πρόσβαση σε τηλεοπτική πύλη με χρήσιμες τοπικές πληροφορίες, δυνατότητα αποστολής και λήψης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την τηλεόραση, χρήση Ηλεκτρονικού Οδηγού Προγράμματος (EPG) όλα με εξατομικευμένα μενού, ενισχυμένα με κριτήρια πρόσβασης γονικού ελέγχου. Οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε έναν κατάλογο περιεχομένου τηλεόρασης και βίντεο, ο οποίος έχει μια ακριβή δυνατότητα αναζήτησης. Οι ενισχυμένες εφαρμογές της διαδραστικής τηλεόρασης και η φωνή μέσω IP είναι δύο ακόμη δρόμοι που η υπηρεσία αναμένει να διερευνήσει και να εφαρμόσει στο μέλλον.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]