Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (συντ. ΕΕΤΤ) είναι η εθνική ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία στην Ελλάδα.

Η ΕΕΤΤ είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των πόρων αριθμοδότησης, τον έλεγχο και την αδειοδότηση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος στην Ελλάδα καθώς και τη ρύθμιση των αγορών τηλεπικοινωνιών που έχουν αποκλειστικά δικαιώματα για τον ανταγωνισμό στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Έτσι, όλα τα θέματα που αφορούν τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών επιλύονται από την ΕΕΤΤ και όχι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά (με εξαίρεση την αγορά τηλεπικοινωνιών).

Η ΕΕΤΤ είναι ανεξάρτητη αρχή και ως εκ τούτου έχει ειδικά δικαιώματα που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Ελλάδας. Τα μέλη του εκλέγονται από το Συμβούλιο των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων. Παρ όλα αυτά, σύμφωνα με ένα νέο προτεινόμενο νόμο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της επιτροπής διορίζονται απευθείας από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Αυτό είναι εφικτό επειδή η ΕΕΤΤ δεν κατονομάζεται αποκλειστικά στο Ελληνικό Σύνταγμα ως ανεξάρτητη αρχή της Δημοκρατίας και έτσι οι κανονισμοί που αφορούν την εκλογή του συμβουλίου της μπορούν να τροποποιηθούν από το νόμο. Μερικά από τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα της ΕΕΤΤ είναι το εθνικό σχέδιο αριθμοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, η απελευθέρωση των σταθερών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και των αγορών δεδομένων καθώς και η έκδοση της τέταρτης άδειας GSM στην Q-telecom το 2001. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η ΕΕΤΤ ανέπτυξε ένα σύστημα ελέγχου φάσματος υψηλής τεχνολογίας που κατάφερε να αντεπεξέλθει στις υψηλές ανάγκες φασματικού ελέγχου των Αγώνων.

Το λογότυπο της EETT[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της ΕΕΤΤ είναι ένας λευκός χάρτης δικτύου σε κόκκινο φόντο που συμβολίζει το «δέντρο της επικοινωνίας».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]