.gr

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λογότυπο του κώδικα .gr

.gr είναι ο top-level domain κωδικός χώρας για την Ελλάδα στο διαδίκτυο. Εισήχθη στις 19 Φεβρουαρίου 1989 και ο ανάδοχος είναι το ΙΤΕ.

Ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά, ένας τομέας .gr μπορεί να έχει μήκος μεταξύ τριών και 60 χαρακτήρων και να περιέχει μόνο αλφαριθμητικούς χαρακτήρες. Η χρήση διεθνισμένων ονομάτων τομέα, όπως είναι οι χαρακτήρες από το ελληνικό αλφάβητο, είναι καταρχήν δυνατή, αλλά δεν υποστηρίζεται ακόμη από όλους τους καταχωρητές. Εισήχθη στις 4 Ιουλίου 2005, πολύ νωρίτερα από πολλά άλλα ccTLD. Η σύνδεση ενός τομέα .gr διαρκεί συνήθως μεταξύ δύο και έξι ημερών.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2004, η αναθέτουσα αρχή χορήγησε μόνο περιοχών .gr σε άτομα ή εταιρείες από την Ελλάδα και έχει χορηγήσει σε κάθε ιδιώτη μόνο δύο ή περισσότερες από δέκα διευθύνσεις. Εν τω μεταξύ, οι περιορισμοί αυτοί έχουν εξαλειφθεί χωρίς αντικατάσταση, διότι η .gr δεν είναι απαραίτητη για την Ελλάδα. Η διοικητική επαφή (Admin-C) μπορεί επίσης να είναι κάτοικος σε οποιαδήποτε χώρα. Η αναθέτουσα αρχή είναι γνωστή για τις γραφειοκρατικές δομές της. Επομένως, η σειρά τομέων είναι πράγματι δυνατή από τον Οκτώβριο του 2010 χωρίς γραπτή αίτηση με ηλεκτρονικά μέσα, η επεξεργασία εξακολουθεί να γίνεται σε χαρτί.

Οι εγγραφές είναι δυνατές τόσο στο δεύτερο όσο και στο τρίτο επίπεδο. Υπάρχουν αρκετοί τομείς δευτέρου επιπέδου, για παράδειγμα com.gr για εμπορικούς οργανισμούς, edu.gr για εκπαιδευτικά ιδρύματα, net.gr για παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου ή gov.gr για την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Second level domains[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εναλλακτικά top domains[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

.el και .ελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για διεθνοποιημένο κωδικό .el. Αυτό απορρίφθηκε από τον ICANN τον Απρίλιο του 2011 επειδή ήταν πολύ παρόμοιο οπτικά με το .EA. Ο ICANN εξέφρασε ανησυχίες ότι οι χρήστες του Διαδικτύου που δεν είναι εξοικειωμένοι με το ελληνικό αλφάβητο θα μπορούσαν να εξαπατηθούν για να επισκεφθούν μια Web τοποθεσία που μεταμφιέζεται ως ιστότοπος στο TLD στο .ea. Επομένως, δεν επιτρέπονται δύο γράμματα κώδικες οπτικά παρόμοια με τα λατινικά γράμματα, επιτρέπονται όμως κωδικοί τριών γραμμάτων, όπως το .kkr για την Ουκρανία. Από το 2012, ο τομέας ανωτάτου επιπέδου .ea δεν έχει κατανεμηθεί, αλλά το EA είναι ένα εξαιρετικά προστατευμένο στοιχείο κωδικού ISO 3166-1 alpha-2 (Θέουτα & Μελίγια).

Το 2014, το ICANN αποφάσισε να επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει τον τομέα .el. Τον Οκτώβριο του 2015 το δικαίωμα σε αυτόν τον κορυφαίο τομέα παραδόθηκε στην Ελλάδα. Με νεότερη προσαρμογή του Κανονισμού Διαχείρισης και Εκχώρησης Domain Names από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τον Μάρτιο του 2018 είναι πλέον δυνατή η χρήση και της κατάληξης .ελ.[1][2]. Αυτό το top-level domain έγινε λειτουργικό στο Διαδίκτυο από τις 10 Ιουλίου του 2018.

Τους πρώτους τρεις μήνες, τα domains υπό το .gr είτε είναι με λατινικά ή ελληνικά γράμματα είτε μεταγραμμένα σε ελληνικά, μπορούν να αποκτηθούν για το .ελ μόνο από τον κάτοχο αυτού του .gr domain. Έπειτα από τρεις μήνες (Οκτώβριος 2018) αυτοί οι περιορισμοί παύουν να ισχύουν.

.ευ και .εε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει επίσης ελληνικό σχέδιο για τη χρήση του domain .ευ για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2016 έγινε το αίτημα, αλλά απορρίφθηκε επειδή είναι πολύ οπτικά παρόμοιο με το .eu, το domain της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο ισχύει και για το domain .εε, καθώς είναι πολύ οπτικά παρόμοιο με το .ee, το top-level domain της Εσθονίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κανονισμός Διαχείρισης, Εκχώρησης Domain Names με κατάληξη .gr ή .ελ.». eea.gr. http://www.eea.gr/gr/el/articles/kanonismos-diaxeirisis-ekxorisis-domain-names-me-kataliksi-gr-i-el. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2018. 
  2. «Με κατάληξη «.ελ» οι νέες διευθύνσεις στο Ιντερνετ». tanea.gr.