Φρειδερίκος του Βερντέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Φρειδερίκος του Βερντέν
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος6  Ιανουαρίου 1022[1][2]
Βερντέν[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΓοδεφρείδος Α΄ του Βερντέν[1] και Ματθίλδα της Σαξονίας[1]
ΑδέλφιαΕρμενγάρδη του Βερντέν[1]
Αρνούλφος Β΄ της Φλάνδρας[1]
Χέρμαν του Βερντέν[1]
Γοδεφρείδος Β΄ της Κάτω Λωρραίνης[3]
Γκοθέλο Α΄ της Λωρραίνης[3]
Αντάλμπερο Β΄ του Βερντέν[1]
ΟικογένειαΟίκος του Αρντέν[1]

Ο Φρειδερίκος, γερμ. Friedrich (π. 970 - 6 Ιανουαρίου 1022) από τον Οίκο του Αρντέν ήταν κόμης του Βερντέν (988-1022), του Κάστρε (1000-1022) και πρύτανης του καθεδρικού του Σαιν-Βάαστ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Γοδεφρείδου Α΄ του αιχμάλωτου κόμη του Βερντέν και της Ματίλντας των Μπίλουνκ, κόρης του Χέρμαν δούκα της Σαξονίας. Ο πατέρας του αιχμαλωτίστηκε τρεις φορές.

Η δεύτερη ήταν όταν το 985 ο Λοθάριος των Καρολιδών της Δυτικής Φραγκίας επιτέθηκε στο Βερντέν και αιχμαλώτισε τον Γοδεφρείδο Α΄, τον Φρειδερίκο και άλλους. Το 987 ο σύμμαχος της οικογένειάς του, ο Ούγος Καπέτος της Γαλλίας τους ελευθέρωσε. Ο Φρειδερίκος εργάστηκε για τη μεταφορά της σορού του αδελφού του Αντάλμπερο επισκόπου του Βερντέν, που απεβίωσε στην Ιταλία, στον καθεδρικό του Βερντέν.

Ήταν κόμης του Βερντέν. Φαίνεται ότι για ένα ενδιάμεσο διάστημα δεν ήταν: το 1156 ένα καταστατικό του Φρειδερίκου Α΄ των Χοενστάουφεν αναφέρει ότι "κατά τη βασιλεία του Όθωνα Γ΄ της Γερμανίας (996-1002) η κομητεία του Βερντέν μεταφέρθηκε στον επίσκοπο του Βερντέν". Ωστόσο αργότερα επανήλθε, διότι σε ένα καταστατικό του 1020 από τον Χάιμοντ επίσκοπο του Βερντέν αναφέρει τον Φρειδερίκο ως "κόμη του Βερντέν", όπως επίσης και ένα άλλο καταστατικό του ίδιου έτους από τον ηγούμενο Ρίχαρτ τον αναφέρει ως "dominus Fredericus comes Virdunensis civitatis".

Επίσης ήταν κόμης του Κάστρε: σε ένα καταστατικό του 1005 ο Ερρίκος Β΄ των Οθωνιδών χορηγεί δικαιώματα αγοράς στο αββαείο του Σαιν-Μέταρ ντε Σουασόν, που βρίσκεται "στην κομητεία Κάστρε του Φρειδερίκου". Το 1020 παραιτήθηκε του τίτλου του και έγινε μοναχός στο αββαείο του Σαιν Βαν. Απεβίωσε δύο έτη μετά σε ηλικία 52 ετών. Ο αδελφός του Χέρμαν του Βερντέν|Χέρμαν]] ανέλαβε κόμης του Βερντέν (1022-24) και μετά ο Λουδοβίκος Α΄ κόμης του Σινύ (1024-25). Τον τελευταίο φόνευσε ο Γκοθέλο Α΄ (αδελφός του Φρειδερίκου) και έτσι η κομητεία πέρασε στον γιο του Γοδεφρείδο Γ΄ (1025-69).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν ξέρουμε τη σύζυγό του. Είχε τέκνο:

  • Σοφία γενν. π. 1010, παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο Β΄ κόμη του Σινύ, γιο του Λουδοβίκου Α΄ κόμη του Σινύ & Βερντέν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Germany and the Western Empire, Volume III of the Cambridge Medieval History, University of Cambridge, 1922
  • Abbé Charles Nicolas Gabriel, Verdun, Notice historique, 1888, réédition 1993
  • Poull, Georges, La maison souveraine et ducale de Bar, Presses Universitaires de Nancy, 1994
  • Crowe, Eyre Evans, The History of France, London: Longman, Brown, 1858

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick, Count of Verdun της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).