Αρνούλφος Β΄ της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρνούλφος Β'
Arnulf II of Flanders.jpg
Κόμης της Φλάνδρας
Περίοδος 965988
Προκάτοχος Βαλδουίνος Γ΄ της Φλάνδρας
Διάδοχος Βαλδουίνος Δ΄ της Φλάνδρας
Σύζυγος Ροζάλα της Λομβαρδίας
Επίγονοι Βαλδουίνος Δ΄ της Φλάνδρας
Ματθίλδη
Πατέρας Βαλδουίνος Γ΄ της Φλάνδρας
Μητέρα Ματθίλδη της Σαξονίας
Γέννηση 960
Θάνατος 30 Μαρτίου 988 (28 ετών)
Γάνδη
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Αρνούλφος Β΄ της Φλάνδρας (Arnulf II van Vlaanderen, 96030 Μαρτίου 988) ήταν κόμης της Φλάνδρας από το 965 έως τον θάνατό του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Βαλδουίνου Γ΄ της Φλάνδρας και της Ματθίλδης της Σαξονίας, κόρης του Χέρμαν, δούκα της Σαξονίας. Όταν πέθανε ο πατέρας του το 962, ο Αρνούλφος ήταν ακόμα νήπιο, ενώ ο ηλικιωμένος παππούς του Αρνούλφος Α΄, ήταν ακόμα ζωντανός.

Με τον θάνατο του παππού του (965), η αντιβασιλεία δόθηκε στον ευγενή Βαλδουίνο Μπάλσο. Την εποχή που ήταν ακόμα ανήλικος, η κομητεία έχασε κάποιες από τις κτήσεις του Αρνούλφου Α΄ με μέρη της Πικαρδίας να έχουν δοθεί από τον Αρνούλφο Α΄ στο βασιλιά της Γαλλίας Λοθάριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαδοχή από τον εγγονό του Αρνούλφο Β΄. Επίσης, ο Αρνούλφος είχε παραχωρήσει τη Βουλώνη σε ένα συγγενή του, ως φέουδο. Εκτός αυτών, κατά την παιδική ηλικία του Αρνούλφου Β΄, ο Λοθάριος αφαίρεσε το Ποντιέ και το παραχώρησε στον Ούγο Καπέτο, μετέπειτα ιδρυτή της γαλλικής βασιλικής δυναστείας των Καπετιδών, ενώ αποσπάστηκε και η περιοχή της Guînes σε ανεξάρτητη κομητεία.

Ο Αρνούλφος Β΄ παντρεύτηκε τη Ροζάλα της Λομβαρδίας, κόρη του βασιλιά Βερεγκάριου Β΄ της Ιταλίας, με την οποία απέκτησε γιό, τον Βαλδουίνο Δ΄.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arnulf II, Count of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).