Όντο Α΄ του Μπλουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όντο Α΄ του Μπλουά
Eudes de Blois.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Eudes Ier de Blois (Γαλλικά)
Γέννηση 950 (περίπου)
Θάνατος 12  Μαρτίου 996[1] ή 995[2]
Τόπος ταφής Marmoutier Abbey
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Μπέρθα της Βουργουνδίας
Τέκνα Θεοβάλδος Β΄ του Μπλουά
Όντο Β΄ του Μπλουά
Roger de Beauvais
Γονείς Θεοβάλδος Α΄, κόμης του Μπλουά και Λιουτγκάρδη του Βερμαντουά
Αδέλφια Έμμα του Μπλουά
Hugh of Blois
Οικογένεια Οίκος του Μπλουά

Ο Όντο Α΄ του Μπλουά ή Εύδης Α΄ του Μπλουά (Eudes Ier de Blois, περί το 950 - 12 Μαρτίου 996) κόμης του Μπλουά, Σαρτρ, Ρενς (975 - 995) ήταν μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Θεοβάλδου Α΄ του Μπλουά και της Λιουτγκάρδης του Βερμαντουά.[3] Δέχτηκε από τον βασιλιά των Φράγκων Λοθάριο τον τίτλο του κόμητος του Παλατινάτου ο οποίος ανήκε παραδοσιακά στην οικογένεια του. Όπως όλοι οι συγγενείς του οι κόμητες του Βερμαντουά παρέμεναν πιστοί στους Καρολίδες στον πόλεμο με τους Καπέτες, στον πόλεμο ανάμεσα στον πατέρα του και τον Οδαλρίκ, αρχιεπίσκοπο του Ρενς για το κάστρο του Κουκί ο ίδιος ο Όντο ανέλαβε να προστατέψει το κάστρο από τον αρχιεπίσκοπο. Στα μέσα της δεκαετίας του 970 στον πόλεμο διαδοχής της Βρετάνης κατόρθωσε να υποτάξει την κομητεία του Ρενς και ο κόμης Κόναν Α΄ της Βρετάνης επιβεβαίωσε τα δικαιώματα του στην περιοχή, με τον θάνατο του πατέρα του γύρω στο 995 κληρονόμησε τις υπόλοιπες κομητείες.

Υποστήριξε τον Κάρολο της Κάτω Λωρραίνης στην ανακατάληψη της Λoν (Laon) το 988. To 991 πολιόρκησε το Μελάν το οποίο ανήκε στον Μπουσάρ τον σεβάσμιο υποτελή του Ούγου Καπέτου, σύντομα συνασπίστηκαν εναντίον του ο Ούγος Καπέτος, ο Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας και ο Φούλκων Γ΄ του Ανζού οι οποίοι τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την πολιορκία. Ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στον ίδιο και τον Φούλκωνα (995) ο οποίος βρισκόταν ήδη σε πόλεμο με τον Γοδεφρείδο Α΄ της Βρετάνης, ο Όντο συμμάχησε εναντίον του Φούλκωνα με τον γαμπρό του Γουλιέλμο Δ΄ της Ακουιτανίας και τον Βαλδουίνο τον Γενειοφόρο, στο πλευρό του ήρθε ακόμα και ο παλιός του εχθρός Ριχάρδος της Νορμανδίας. Τον χειμώνα του 995 - 996 στην πολιορκία του Λανγκέ αρρώστησε, μεταφέρθηκε στο μοναστήρι του Μαρμουτιέ στην Τουρ όπου και πέθανε στις 12 Μαρτίου 996.[4][5]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Μπέρτα της Βουργουνδίας απέκτησε :[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.manfred-hiebl.de/mittelalter-genealogie/tetbaldiener/odo_1_graf_von_chartres_tours_996.html. Ανακτήθηκε στις 6  Απριλίου 2017.
  2. Foundation for Medieval Genealogy. fmg.ac/Projects/MedLands/CENTRAL%20FRANCE.htm. Ανακτήθηκε στις 6  Απριλίου 2017.
  3. Bradbury 2007, p. 56.
  4. Bachrach 1993, p. 58-59.
  5. Bennett et al., p. 184.
  6. Bourchard 1999, p. 342.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bradbury, Jim (2007). The Capetians: The History of a Dynasty. Hambledon Continuum.
  • Bachrach, Bernard S. (1993). Fulk Nerra, the Neo-Roman Consul, 987-1040: A Political Biography of the Angevin Count. University of California Press.
  • Bennett, Matthew; Bradbury, Jim; DeVries, Kelly; Dickie, Iain; Jestice, Phyllis, eds. (2005). Fighting Techniques of the Medieval World: Equipment, Combat Skills and Tactics. St. Martin's Press.
  • Bourchard, Constance Brittain (1999). "Burgundy and Provence 879-1032". In Reuter, Timothy. The New Cambridge Medieval History. Vol. III. Cambridge University Press.
Όντο Α΄ του Μπλουά
Γέννηση: 950 Θάνατος: 12 Μαρτίου 996
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Θεοβάλδος ο Απατεώνας
Κόμης της Μπλουά
Blason Blois Ancien.svg
975996
Διάδοχος
Θεοβάλδος Β΄ του Μπλουά
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Odo I, Count of Blois της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).