Ερρίκος Β΄ ο Εριστικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος Β΄ ο Εριστικός
Henry II, Duke of Bavaria.jpg
Ο λόρδος Ερρίκος Β΄
Γέννηση Ερρίκος Β΄ της Βαυαρίας
951
Θάνατος 995
Τίτλος Δούκας της Βαυαρίας
Προκάτοχος Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας
Διάδοχος Ερρίκος Δ΄ της Βαυαρίας
Σύζυγος Γκιζέλα της Βουργουνδίας
Τέκνα Ερρίκος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Γκιζέλα της Ουγγαρίας
Μπρούνο του Άουγκσμπουργκ
Μπριγκίττα
Άρνολντ
Γονείς Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας
Ιουδήθ της Βαυαρίας
Συγγενείς Άγιος Εμερίκ (εγγονός)
Αδέλφια Hedwig of Swabia και Gerberga II
Αξίωμα duke of Bavaria
Commons page Πολυμέσα

Ο Ερρίκος Β΄ ο ΕριστικόςΕρρίκος Β΄ της Βαυαρίας, 951–995), ο οποίος ονομάζεται διεθνώς Henry II the Wrangler ή the Quarrelsome και στα γερμανικά Heinrich der Zänker, ήταν μέλος της Δυναστείας των Οθωνιδών, γιος του Ερρίκου Α΄ και της Ιουδήθ της Βαυαρίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 955 ο Ερρίκος Β΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του ως δούκας της Βαυαρίας, σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, υπό την κηδεμονία της μητέρας του. Παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Γκιζέλα της Βουργουνδίας, για να δοθεί μια λύση ώστε το 974 να εκδιώξουν τον Όθωνα Β΄ από το θρόνο της Γερμανίας. Ωστόσο, ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε στο κάστρο της πόλης Ινγκελχέιμ, από όπου δραπέτευσε και υποκίνησε εξέγερση στη Βαυαρία, αλλά νικήθηκε το 976 και έτσι έχασε το δουκάτο του. Το 978, μετά τον Πόλεμο των Τριών Ερρίκων, τέθηκε υπό την κηδεμονία του επισκόπου της Ουτρέχτης. Ως συνέπεια της εξέγερσής του η Βαυαρία έχασε τα πρώτα νοτιοανατολικά εδάφη της, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Αυστρίας.

Μετά το θάνατο του Όθωνα Β΄ απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία και προσπάθησε και πάλι να σφετεριστεί το γερμανικό θρόνο, με την απαγωγή του βρέφους του Όθωνα Γ΄. Παρά το γεγονός ότι απέτυχε στην προσπάθειά του να αποκτήσει τον έλεγχο της Γερμανίας, το 985 κατάφερε τελικά να ανακτήσει τον έλεγχο της Βαυαρίας, της οποίας παρέμεινε δούκας μέχρι το θάνατό του το 995.

Τέκνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κόρη του Γκιζέλα της Ουγγαρίας παντρεύτηκε τον Άγιο Στέφανο Α΄, ενώ ο γιος του Ερρίκος Β΄ έγινε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είχε ακόμα τρία τέκνα τον Μπρούνο του Άουγκσμπουργκ, την Μπριγκίττα και τον Άρνολντ.

Συγγενείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγιος Εμερίκ ήταν εγγονός του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry II, Duke of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).