Ερρίκος Β΄ ο Εριστικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ερρίκος Β΄ ο Εριστικός
Henry II, Duke of Bavaria.jpg
Ο λόρδος Ερρίκος Β΄
Γέννηση Ερρίκος Β΄ της Βαυαρίας
951
Θάνατος 995
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Τίτλος Δούκας της Βαυαρίας
Προκάτοχος Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας
Διάδοχος Ερρίκος Δ΄ της Βαυαρίας
Σύζυγος Γκιζέλα της Βουργουνδίας
Τέκνα Ερρίκος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Γκιζέλα της Ουγγαρίας
Μπρούνο του Άουγκσμπουργκ
Μπριγκίττα
Άρνολντ
Γονείς Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας
Ιουδήθ της Βαυαρίας
Συγγενείς Άγιος Εμερίκ (εγγονός)
Αδέλφια Hedwig of Swabia και Γκερμπέργκα του Γκάντερσχαϊμ
Αξίωμα δούκας της Βαυαρίας
Commons page Πολυμέσα

Ο Ερρίκος Β΄ ο ΕριστικόςΕρρίκος Β΄ της Βαυαρίας, 951–995), ο οποίος ονομάζεται διεθνώς Henry II the Wrangler ή the Quarrelsome και στα γερμανικά Heinrich der Zänker, ήταν μέλος της Δυναστείας των Οθωνιδών, γιος του Ερρίκου Α΄ και της Ιουδήθ της Βαυαρίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 955 ο Ερρίκος Β΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του ως δούκας της Βαυαρίας, σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, υπό την κηδεμονία της μητέρας του. Παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Γκιζέλα της Βουργουνδίας, για να δοθεί μια λύση ώστε το 974 να εκδιώξουν τον Όθωνα Β΄ από το θρόνο της Γερμανίας. Ωστόσο, ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε στο κάστρο της πόλης Ινγκελχέιμ, από όπου δραπέτευσε και υποκίνησε εξέγερση στη Βαυαρία, αλλά νικήθηκε το 976 και έτσι έχασε το δουκάτο του. Το 978, μετά τον Πόλεμο των Τριών Ερρίκων, τέθηκε υπό την κηδεμονία του επισκόπου της Ουτρέχτης. Ως συνέπεια της εξέγερσής του η Βαυαρία έχασε τα πρώτα νοτιοανατολικά εδάφη της, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Αυστρίας.

Μετά το θάνατο του Όθωνα Β΄ απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία και προσπάθησε και πάλι να σφετεριστεί το γερμανικό θρόνο, με την απαγωγή του Όθωνα Γ΄ που τότε ήταν μόλις τριών ετών. Παρά το γεγονός ότι η διεκδίκηση του αυτοκρατορικού θρόνου ήταν μέσα στις δυνατότητές του καθώς ήταν πρώτος ξάδερφος του αποθανόντα Όθωνα Β΄ και ο Όθωνας Γ΄ ήταν ακόμα πολύ μικρός για να κυβερνήσει, οι πολιτικές διαπλοκές εκείνης της εποχής, οι διασυνδέσεις των υπόλοιπων ευγενών και τα εκάστοτε συμφέροντα πολύ ισχυρών ανθρώπων εκείνης της εποχής δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το σχέδιό του. Ο Λοθάριος είχε ο ίδιος βλέψεις στην Λοθαριγγία, η οποία ήταν υπό την πολιτική εξουσία αλλά και την κληρονομική επιρροή της μητέρας του τελευταίου, της Γκερμπέργκα που ήταν και θεία του Όθωνα Γ΄. Η μητέρα του Όθωνα Γ΄, επίσης, η Θεοφανώ, που ήταν μέχρι εκείνη την στιγμή εστεμμένη αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά με τον θάνατο του Όθωνα Β΄ γινόταν αντιβασίλισσα για λογαριασμό του ανήλικου γιου της, δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει τον θρόνο από τα χέρια της. Η Αδελαΐδα της Ιταλίας επίσης, η γιαγιά του Όθωνα Γ΄ και εστεμμένη αυτοκράτειρα και εκείνη, φυσικά ήταν ταγμένη με το συμφέρον του εγγονού της. Ο πανίσχυρος επίσκοπος Μπρούνο ο Μέγας ήταν επίσης θείος του Όθωνα Γ΄ και φυσικά υπέρ της διαδοχής του. Πολλές ηγουμένισσες, βασίλισσες, δούκισσες και άλλες ευγενείς γυναίκες επίσης με μεγάλη εξουσία και επιρροή στην πολιτική σκηνή της εποχής είχαν άμεση συγγένεια με τον μικρό Όθωνα καθώς ήταν θείες ή εξαδέλφες του και γενικά το πολιτικό κατεστημένο της εποχής δεν ήταν ευνοϊκά διατεθειμένο προς τις διεκδικήσεις του Ερρίκου. Έτσι εκείνος αναγκάστηκε να επιστρέψει τον μικρό Όθωνα στην μητέρα του τον Ιούνιο του 984 ενώ η τύχη της Λοθαριγγίας αλλά και η διαδοχή του αυτοκρατορικού θρόνου από τον Όθωνα Γ΄ διευθετήθηκε οριστικά με το λεγόμενο colloquium dominarum (Σύνοδος των Ισχυρών Γυναικών) την επόμενη χρονιά (985)[1]. Παρά το γεγονός ότι ο Ερρίκος απέτυχε στην προσπάθειά του να αποκτήσει τον έλεγχο της Γερμανίας, κατάφερε τελικά να ανακτήσει τον έλεγχο της Βαυαρίας, της οποίας παρέμεινε δούκας μέχρι το θάνατό του το 995.

Τέκνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κόρη του Γκιζέλα της Ουγγαρίας παντρεύτηκε τον Άγιο Στέφανο Α΄, ενώ ο γιος του Ερρίκος Β΄ έγινε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είχε ακόμα τρία τέκνα τον Μπρούνο του Άουγκσμπουργκ, την Μπριγκίττα και τον Άρνολντ.

Συγγενείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγιος Εμερίκ ήταν εγγονός του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. MacLean, Simon (2017). Ottonian queenship (First edition έκδοση). Oxford. 961410084. ISBN 9780198800101. https://www.worldcat.org/oclc/961410084. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry II, Duke of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).