Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ιδρύθηκε το 1953, στεγάζεται στο κτίριο του Δημαρχείου και είναι μία πολύ καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Η κοινότητα που καλύπτει η βιβλιοθήκη και που μπορούν να εγγράφονται ως μέλη της είναι οι κάτοικοι του Νομού, οι εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων του Νομού και κάθε κάτοικος με μόνιμη παραμονή στο Νομό. Κύριος σκοπός της είναι να προωθεί τη μελέτη και την έρευνα, να αποτελεί πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο για τους κατοίκους της περιοχής και της περιφέρειας και να εξυπηρετεί τις πληροφοριακές και ερευνητικές τους ανάγκες μέσα από συλλογές, πηγές πληροφόρησης και υπηρεσίες που τους παρέχει.

Η συλλογή της αφορά όλο το φάσμα της γνώσης και αναπτύχθηκε από αγορές που έγιναν από την ίδια σύμφωνα με ανάγκες των μελών της αλλά και με δωρεές που δέχτηκε κατόπιν αξιολόγησης. Αποτελείται από 62.000 τόμους βιβλίων, 7.000 τόμους περιοδικών, 1.000 τόμους εφημερίδων, 3.000 τεμάχια οπτικοαουστικού υλικού, συλλογή 160 άλμπουμ φωτογραφιών, αφισών, χαρτών, ημερολογίων και σημαντικά αρχεία, ενώ ξεχωριστό τμήμα αποτελούν τα βιβλία της τοπικής συλλογής με εκδόσεις που αφορούν την Κρήτη. Επιπλέον, διαθέτει μουσειακή συλλογή που είναι η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου και περιλαμβάνει 8.500 τόμους βιβλίων. Για την ταξινόμηση του υλικού της χρησιμοποιεί το Διεθνές Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey (DDC) και για τη μηχανοργάνωσή του το σύστημα ΑΒΕΚΤ 5. Το εκπαιδευμένο προσωπικό που απασχολεί η βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τους χρήστες, τους καθοδηγεί στο χώρο της και επιπρόσθετα, συνεργάζεται με την εκπαιδευτική κοινότητα και αναλαμβάνει την ξενάγηση σχολικών τμημάτων ή ομάδων στους χώρους της βιβλιοθήκης καθώς και την εκπαίδευσή τους για τη σωστή χρήση των υπηρεσιών της.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υπηρεσίες που παρέχει η βιβλιοθήκη στους χρήστες της είναι:

 • Δανεισμός. Δικαίωμα δανεισμού υλικού της έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη της και μπορούν να δανείζονται τρία (3) βιβλία για δεκαπέντε (15) ημέρες ενώ τα περιοδικά και το οπτικοακουστικό υλικό δανείζονται για μια (1) εβδομάδα.
 • Φωτοτύπηση. Παρέχεται η δυνατότητα φωτοτύπησης υλικού της, εκτός από το σπάνιο και το πολύτιμο υλικό που δεν επιτρέπεται η φωτοτύπηση του γιατί μπορεί να υποστεί φθορά και δεν υφίσταται η αντικατάσταση του.
 • Πληροφοριακό Τμήμα. Το πληροφοριακό τμήμα αποτελείται από εγκυκλοπαίδειες καιλεξικά και δε δανείζονται παρά μόνο για επιτόπια χρήση εντός της βιβλιοθήκης ή για φωτοτύπηση τους.
 • Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη. Λειτουργεί από το 1987 και βρίσκεται στο χώρο του Δημοτικού κήπου. Είναι ένα κατάλληλα διαμορφωμένο τμήμα για παιδιά και εφήβους από 5 έως 17 ετών που τα ψυχαγωγεί και τα προσεγγίζει στο χώρο της βιβλιοθήκης και αποτελείται από περίπου 16.000 τόμους βιβλία της αρέσκειας τους με συνεχή εμπλουτισμό του υλικού.

Γραφεία της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη διαθέτει 7 γραφεία στα οποία απασχολούνται βιβλιοθηκονόμοι και υπάλληλοι και είναι τα εξής:

 • Γραφείο Εξυπηρέτησης αναγνωστών. Είναι υπεύθυνο για κάθε είδους πληροφορία και εξυπηρέτηση του χρήστη σε θέματα της βιβλιοθήκης.
 • Γραφείο Επεξεργασίας έντυπου και μη-έντυπου υλικού. Οργανώνει, επεξεργάζεται και διαχειρίζεται το έντυπο και μη υλικό της.
 • Γραφείο Παραγγελιών και Παραλαβής Υλικού. Το τμήμα είναι αρμόδιο για τη διαδικασία παραγγελίας νέου υλικού και την τελική του παραλαβή.
 • Γραφείο Περιοδικών και Εφημερίδων. Οργανώνει και διατηρεί τη συλλογή των περιοδικών και των εφημερίδων.
 • Γραφείο Αρχειακού Υλικού – Φωτογραφιών. Συγκεντρώνει και διαχειρίζεται αρχείο φωτογραφιών.
 • Γραφείο Τοπικού Αρχείου. Διαχειρίζεται αρχείο τοπικού και ιστορικού περιεχομένου για τεκμήρια που αφορούν τον τόπο.
 • Γραφείο Μηχανογράφησης. Είναι αρμόδιο για τη βιβλιογραφική επεξεργασία του υλικού της (καταλογογράφηση, ταξινόμηση κλπ).

Ωράριο λειτουργίας της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χειμερινό ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή : 08-14:00. Απογεύματα τη Δευτέρα και τη Πέμπτη : 17:00-20:00. Σάββατο : 10:00-13:00. Καλοκαιρινό ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή : 08-14:00. Απογεύματα τη Δευτέρα και τη Πέμπτη : 18:00-21:00. Σάββατο : 10:00-13:00.

Ωράριο λειτουργίας παιδικής βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χειμερινό Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή : 08:30-14:00. Απογεύματα Τρίτη και Πέμπτη : 17:30-20:00. Σάββατο : 21:30-14:00. Καλοκαιρινό Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή : 08:30-14:00. Απογεύματα Δευτέρα και Πέμπτη : 18:00-20:00. Σάββατο : Κλειστή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Δήμος Χανίων - Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων