Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1915

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δεύτερη κυβέρνηση Βενιζέλου
Royal Coat of Arms of Greece (1863-1936).svg
Βασιλευομένη Δημοκρατία
ElefteriosVenizelos--balkancockpitpol00pric 0231.png
Ημερομηνία σχηματισμού10 Αυγούστου 1915
Ημερομηνία διάλυσης24 Σεπτεμβρίου 1915
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΚωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΕλευθέριος Βενιζέλος
Συνολικός αριθμός Μελών9
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμακυβέρνηση πλειοψηφίας
Αξιωματική ΑντιπολίτευσηΝεωτερικό κόμμα
Αρχηγός Αξιωματικής ΑντιπολίτευσηςΓεώργιος Θεοτόκης
Ιστορία
ΕκλογέςΕλληνικές βουλευτικές εκλογές Μαΐου 1915
Θητεία νομοθετικού σώματος3 Αυγούστου 1915 - 21 Οκτωβρίου 1915 (Κ κοινοβουλευτική περίοδος, α΄ σύνοδος)
ΠροηγούμενηΚυβέρνηση Δημητρίου Γούναρη 1915
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1915

Η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1915 (Αύγουστος - Σεπτέμβριος 1915), σχηματίστηκε μετά την νίκη του κόμματος των «Φιλελευθέρων», στις εκλογές του Μαΐου του 1915. Η θητεία της έληξε 45 μέρες μετά τον σχηματισμό της, όταν ο Βενιζέλος - και πάλι λόγω διαφωνίας με τον βασιλιά για θέματα εξωτερικής πολιτικής - υπέβαλλε την παραίτησή της.
Η βαριά ασθένεια (πλευρίτιδα) του βασιλιά Κωνσταντίνου, καθυστέρησε τόσο τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο και την έναρξη των εργασιών της νέας μετεκλογικής Βουλής.
Στη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου 1915 (μια θυελλώδης συνεδρίαση που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εξαιτίας της δεύτερης παραβίασης της ελληνικής ουδετερότητας από την Αντάντ, με την απόβαση στρατευμάτων στην Θεσσαλονίκη[1]) η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα σε σύνολο 257 παρόντων βουλευτών, "υπέρ" ψήφισαν 142 βουλευτές, "κατά" 102, ενώ 13 ψήφοι ήταν "λευκές".[2]. Η συνάντηση του Βενιζέλου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, την επόμενη ημέρα, 22 Σεπτεμβρίου, κατέληξε για άλλη μια φορά σε διάσταση απόψεων και ο Βενιζέλος, υπέβαλλε την ίδια μέρα την παραίτηση της κυβέρνησης.
Ο βασιλιάς, αφού συγκάλεσε το «Συμβούλιο του Στέμματος», αποφάσισε να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε μια τύπου «οικουμενική» κυβέρνηση, πρόεδρος της οποίας θα ήταν ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, που όμως επειδή δεν είχε την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου, καταψηφίστηκε και παραιτήθηκε, οδηγώντας το βασιλια να διαλύσει τη Βουλή και να διορίσει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον μοναρχικό Σκουλούδη για να παει σε εκλογές. Οι Φιλελεύθεροι, κρίνοντας τη διάλυση της βουλής ως αντισυνταγματική, δεν συμμετείχαν, εγακινιάζοντας μία περίοδο πολιτικής ανωμαλίας όπου τα ανάκτορα διόριζαν τις κυβερνήσεις, μέχρι την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου, την επάνοδο του Βενιζέλου και επαναφορά αυτής εδώ της Βουλής από την Αντάντ, τον Ιούνιο του 1917, που σηματοδότησε την τυπική, μόνο, λήξη του Εθνικού Διχασμού.

Στρατεύματα της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη


Σύνθεση υπουργικού συμβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/43944_i-alli-katohi : Στις 3.10.1915 (νέα ημερομηνία) τα πρώτα αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη. Ο Βενιζέλος υπερασπίζεται στη Βουλή την άφιξή τους και την εμπλοκή της Ελλάδας στο πλευρό της Σερβίας, αποσπά ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά την επομένη αναγκάζεται από τον βασιλιά σε παραίτηση.
  2. Πρακτικά συζητήσεων της Βουλής, Κ' κοινοβουλευτική περίοδος, Α' σύνοδος, σελ.45 - 45
  3. Γενική γραμματεία της κυβέρνησης:http://www.ggk.gov.gr/?p=874 |

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]