Βασιλικός θυρεός της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο μείζων θυρεός του Βασιλείου της Ελλάδας κατά την διάρκεια της βασιλείας του Όθωνος (1833-1862).

Ο βασιλικός θυρεός της Ελλάδας ήταν το επίσημο σύμβολο του Βασιλείου της Ελλάδας κατά την περίοδο της ελληνικής μοναρχίας (1832–1924 και 1935–1973).

Περιγραφή του θυρεού της δυναστείας Βίττελσμπαχ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θυρεός βασίστηκε στο σχέδιο εκείνου του Βασιλείου της Βαυαρίας και αποτελούνταν από μια ασπίδα με το εθνικό έμβλημα, δηλαδή έναν λευκό σταυρό σε κυανό φόντο στην κορυφή του οποίου βρισκόταν μια βασιλική κορώνα που στήριζαν δυο λιοντάρια. Στο κέντρο του σταυρού βρισκόταν ο θυρεός της Βαυαρίας με τους χαρακτηριστικούς μπλε ρόμβους της Βαυαρίας και του οίκου Βίττελσμπαχ.

Ο θυρεός αυτός χρησιμοποιούνταν κατά την βασιλεία του Όθωνα από το 1832 έως την εξορία του το 1862.

Βασιλικός θυρεός της δυναστείας Γλύξμπουργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικρός θυρεός του Βασιλείου της Ελλάδος κατά την διάρκεια της δυναστείας Γλύξμπουργκ (1863–1973).

Μετά την πτώση του Όθωνα ο πρίγκηπας της Δανίας Γεώργιος Χριστιανός επελέγη ως νέος βασιλιάς, με το όνομα Γεώργιος Α΄. Ως εκ τούτου, το νέο έμβλημα είχε μεγάλη ομοιότητα με εκείνο της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Το κεντρικό σχέδιο εξακολουθούσε να είναι μια ασπίδα με το εθνικό έμβλημα, δηλαδή τον λευκό σταυρό στο μπλε φόντο. Στο κέντρο του σταυρού υπάρχει μια ασπίδα με τα σύμβολα της δυναστείας των Γλύξμπουργκ. Στην κορυφή της ασπίδας βρίσκεται η βασιλική κορώνα την οποία στηρίζουν δύο ανδρικές φιγούρες που συμβολίζουν τον μυθικό Ηρακλή[1]. Η κορδέλα και το μετάλλιο του Τάγματος του Σωτήρος βρίσκονται έξω από την ασπίδα. Στο κάτω μέρος αναγράφεται το ρητό της δυναστείας, που επέλεξε ο Γεώργιος Α΄: Ἰσχύς μου ἡ ἀγάπη τοῦ λαοῦ.

Αυτό το έμβλημα βρισκόταν σε νομίσματα του βασιλείου καθώς και σε επίσημα έγγραφα από το 1880 έως το 1973, εκτός από την περίοδο της Δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας (1924-1935) και κατά την κατοχή της Ελλάδας και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από την πρώην Ελληνική Βασιλική Οικογένεια.

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θυρεός Χρονολογία Περιγραφή
Royal Coat of Arms of Greece (1863-1936).svg 1863–1924 Ο βασιλικός θυρεός υπό τον οίκο Γλύξμπουργκ, δημιουργήθηκε το 1863 και χρησιμοποιήθηκε στο βασίλειο το 1924, όταν ανακηρύχτηκε η αβασίλευτη δημοκρατία
Royal Coat of Arms of Greece.svg 1936–1973 Παραλλαγή του μείζονος θυρεού από το 1936 και εξής, μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας, χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1973, όταν ανακηρύχτηκε η αβασίλευτη δημοκρατία. Αυτός ο θυρεός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από την πρώην ελληνική βασιλική οικογένεια.
Royal Coat of Arms of Greece (blue cross).svg 1863–1924, 1935–1973 Απλούστερη εκδοχή του μείζονος βασιλικού θυρεόυ.
  1. Εξ ου προέκυψε η ονομασία «Ηρακλείς» για φανατικούς βασιλόφρονες