Εθνόσημο της Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο της Πολωνίας
Το εθνόσημο της Πολωνίας

Το εθνόσημο της Πολωνίας καθορίζεται από το άρθρο 28 του Συντάγματος της Πολωνικής Δημοκρατίας του 1997. Στη σημερινή του μορφή αποτελείται από έναν λευκό αετό με χρυσά νύχια και ράμφος πάνω από κόκκινο φόντο.

Θρύλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα του Λευκού Αετού θρυλείται ότι προέρχεται από το όραμα του ιδρυτή της Πολωνίας, Λεχ, ο οποίος φέρεται να είδε τη φωλιά ενός λευκού αετού. Όταν κοίταξε προς το πουλί, μια ακτίδα του ηλιακού φωτός διαπέρασε από τις φτερούγες του και έγινε δύση, ενώ τα φτερά του αετού έγιναν χρυσά και το υπόλοιπο σώμα του ήταν απλώς λευκό. Ο Λεχ ήταν ευτυχισμένος και αποφάσισε να μείνει στο μέρος εκείνο και να τοποθετήσει τον αετό εκείνο στο έμβλημά του. Επίσης, ονόμασε το μέρος Γκνιέζντνο, πολ. Gniezdno (σημερινό Γκνιέζνο) από την πολωνική λέξη gniazdo (=φωλιά).

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι η υιοθέτηση του αετού έγινε από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία της Πολωνίας με το εθνόσημο

Η εικόνα του άσπρου αετού εμφανίζεται πρώτη φορά σε νομίσματα του Βασιλέα Μπολεσλάβ Α΄. Το τελικό σχήμα του αετού καθιερώθηκε το 1927 και σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Ζίγκμουντ Καμίνσκι.

Έπειτα από την Επανάσταση του Νοεμβρίου, οι Τσάροι είχαν τον τίτλο των Πολωνών βασιλέων και υιοθέτησαν το Τάγμα του Λευκού Αετού με γαλάζια κορδέλα, που είχε γίνει αποδεκτή στη Ρωσία. Ο Αρχάγγελος, το σύμβολο της Ουκρανίας, ήταν μαζί με τον Αετό και την Παχονία στη διάρκεια της εξέγερσης του Ιανουαρίου.

Η ανάσταση του Βασιλείου της Πολωνίας εγκρίθηκε από χώρες όπως η Αυστρία το 1916. Ένα χρόνο μετά, εμφανίστηκαν τα πρώτα πολωνικά χαρτονομίσματα με τον εστεμμένο αετό σε έναν αδιαίρετο θυρεό. Έπειτα από την ανάκτηση της ανεξαρτησίας, το έμβλημα επανήλθε το 1919. Μέχρι το 1927 χρησιμοποιούνταν ένα επίσημο έμβλημα βασισμένο σε εκείνο του Στανίσλαου Πονιατόφσκι. Το 1927 σχεδιάστηκε το καινούργιο εθνόσημο από τον Καμίνσκι.

Έπειτα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αρχές της Πολωνικής Λαϊκής Δημοκρατίας αφαίρεσαν το στέμμα από το κεφάλι του αετού. Αυτό εγκρίθηκε με ψήφισμα το 1955. Η εξόριστη δημοκρατική κυβέρνηση εισήγαγε ένα νέο έμβλημα με έναν αετό που φοράει κορόνα με σταυρό στην κορυφή. Τελικά, η κυβέρνηση της Τρίτης Δημοκρατίας επανέφερε το στέμμα.

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εθνόσημα του Στρατού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολωνικός στρατός

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]