Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φοίνικας (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φοίνιξ (πτηνό))
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Φοίνικας.
Ο Φοίνιξ αναγεννιέται από τις στάχτες του.

Ο Φοίνιξ (από το «φοινός» = πορφυρός, βαθυκόκκινος) είναι ένα μυθολογικό πτηνό που ξαναγεννιέται απ' τις στάχτες του.

Ο Ηρόδοτος αναφέρεται σε αυτό και στη μοναδική του ικανότητα να αναγεννιέται από τις στάχτες του, οι οποίες προέρχονται από την ίδια του τη φωτιά.[1] Όταν ο Φοίνιξ έχει φτάσει σε μία ηλικία και θέλει να ανανεωθεί παραδίδεται στις φλόγες χρησιμοποιώντας ιερά και εξαγνιστικά βότανα όπως το μύρο. Ο Φοίνιξ πεθαίνει και αναγεννιέται μόνος του. Είναι πάντα ένας κάθε φορά και κατέχει εξαιρετικές δυνάμεις εκτός από τη μοναδική του ικανότητα να είναι αθάνατος.

Σύμφωνα με πολλές παραδόσεις, έχει εξαιρετική φωνή και όταν τραγουδάει ακόμα και ο Ήλιος σταματάει το άρμα του για να τον απολαύσει. Πολλές παραδόσεις συνδέουν αυτή την ωδή με το τραγούδι που ακούγεται λίγο πριν τυλιχθεί στις ίδιες του τις ιερές φλόγες.

Επίσης: Φοίνικας, λεγόταν και ο γιος του Κάδμου, βασιλιά των Θηβών και ιδρυτής της Φοινίκης.

Ο Φοίνικας στη μυθολογία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πτηνό του Φοίνικα τιμόταν στην Αρχαία Ελλάδα και συνδεόταν με την λατρεία του Ήλιου και του Απόλλωνα.

Πέρα από την Αρχαία Ελλάδα, ο Φοίνικας ήταν ένα πολύ ιερό σύμβολο και για άλλους πολιτισμούς:

 • Σύμφωνα με τους Αιγυπτίους ονομάζεται Μπένου (Bennu) και βρισκόταν στη κορυφή της πυραμίδας που ξεπρόβαλε στη Δημιουργία από τα αρχέγονα ύδατα. Ο Φοίνιξ συνδέεται με το γιο του Όσιρη και της Ίσιδος, τον Ώρο, που είναι το ιερό βρέφος που παίρνει εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα του.
 • Στον Εβραϊκό πολιτισμό είναι το μόνο ζώο που δεν τρώει από το καρπό του δέντρου της γνώσης του καλού και του κακού. Σύμφωνα με αυτή τη παράδοση λοιπόν, η Εύα δίνει σε όλα τα ζώα να φάνε και μόνο αυτός αντιστέκεται. Ο Θεός λοιπόν, τιμάει τον Φοίνικα (εβραϊστί Milcham) και τον κάνει αθάνατο. Έτσι είναι μόνο ένα αρσενικό και δεν αναπαράγεται.
 • Στον πρωτοχριστιανισμό, ο Φοίνιξ (Φοίνικας) αναπαριστά τον Ιησού Χριστό, που επίσης πεθαίνει και ανασταίνεται σε τρεις μέρες, όπως και ο φοίνιξ αναγεννιέται πλήρως σε τρεις μέρες. Ο συμβολισμός μπορεί να γίνει εμφανής σε πολλούς ναούς της Ελλάδας.
 • Ο Φοίνιξ αποτελεί ιερό ζώο του Βισνού, στην Ινδουιστική θρησκεία. Για την ακρίβεια, συνδέεται με το Avatar του Βισνού (ένας από τους τρεις μεγάλους θεούς της συγκεκριμένης θρησκείας και κατά αυτούς ο συντηρητής των πάντων), τον δοξασμένο Ράμα (Ραμ) που είναι ο θεός του Ήλιου. Εκεί ονομάζεται Garunda.
 • Για τους Κινέζους, βασιλεύει στο Νότο (το στοιχείο του Πυρός). Αιώνιος αγαπημένος του θεωρείται ο Ιερός Δράκος. Στη κινέζικη πρακτική Feng Shui θεωρείται πανίσχυρη γητεία για καλή ερωτική ζωή, να έχουν αυτά τα δύο ιερά ζώα ρομαντική στιγμή.
 • Ο Φοίνιξ σε διάφορες μορφές εμφανίζεται και στους Πέρσες, στους Νοτιοαφρικανούς, ακόμα και τους αρχαίους πολιτισμούς της κεντρικής και νότιας Αμερικής.

Ο Φοίνικας ως σύμβολο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φοίνικας είναι ένα πανίσχυρο σύμβολο που αφομοιώνει τη δύναμη του ανθρώπου να αναγεννιέται από τις δυσκολίες του και να γίνεται ακόμα πιο δυνατός. Ο Ιερός Φοίνιξ δεν πρέπει να μπερδεύεται με ένα δαίμονα με παρόμοιο όνομα που βρίσκεται στο κλειδί του Σολομώντα. Αυτός αντιστοιχεί στη Σελήνη, ενώ ο Ιερός Φοίνιξ είναι αναμφισβήτητα ένα πλάσμα της Φωτιάς και του Ήλιου.

 1. «ΗΡΟΔΟΤΟΣ: Ἱστορίαι». www.greek-language.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2020. 
 2. «Ο πόλεμος των συμβόλων - β». www.iospress.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2020. 
 3. «Θεσσαλονίκη: Άνοιξε πύλες η Στοά των Μασόνων - Ουρές κόσμου». Typosthes.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2020. 
 4. «Τάγμα Φοίνικος – Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας». Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2020. 
 5. «Ιστορική Αναδρομή». www.peda.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
 6. «Νικολάου: Η ΑΕΚ δεν θα χαθεί». www.contra.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2020. 
 7. newsroom, sport-fm. «UEFA: «Η ΑΕΚ είναι… φοίνικας»». sport-fm.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2024. 
 8. «Ομάδα με σήμα το Πάκμαν, προάγγελος της Digital εποχής». to10.gr. 8 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2024.