Κατάλογος νομισμάτων της Ελλάδας (1973-1974)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα νομίσματα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1973 - 1974 αντιστοιχούν στην περίοδο της δικτατορίας του Ιωαννίδη, η οποία ανέτρεψε την προηγούμενη δικτατορία του Παπαδόπουλου και κατά την διάρκεια της οποίας συνέβησαν τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο καθώς και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πολίτευμα είχε ήδη ονομαστεί δημοκρατία από την δικτατορία του Παπαδόπουλου το 1973 -αναφέρεται μερικές φορές και ως Β´ Δημοκρατία αντί αυτής του Μεσοπολέμου-[1][2], από βασίλειο που ήταν προηγουμένως και με τον Κωνσταντίνο Β´ να έχει φύγει στο εξωτερικό ήδη από το 1967. Η αλλαγή του πολιτεύματος αποτυπώνεται σε όλα τα νομίσματα της περιόδου αυτής τα οποία φέρουν την ένδειξη Ελληνική Δημοκρατία, ενώ στην πλευρά της ονομαστικής αξίας απεικονίζεται πλέον μόνον η παράσταση του φοίνικα χωρίς τον στρατιώτη. Θεματολογικά, οι διακοσμητικές παραστάσεις στηρίζονται σε μορφές της αρχαίας Ελλάδας όπως ο Πήγασος και η Αθηνά. Τα νομίσματα της περιόδου αυτής κυκλοφορούσαν έως και το 1976 όταν και αποσύρθηκαν οριστικά.[1][2]

Νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξία Εικόνα Περιγραφή Έτος κοπής[1][2] Νομισματοκοπείο[1][2] Ποσότητα[1][2] Διάμετρος [1]

(χιλιοστά)

Βάρος [1]

(γραμμάρια)

Μέταλλο[1][2] Στεφάνη[1]
10 λεπτά 10 λεπτά, 1973, Δικτατορία, Ελλάδα (τύπος β).jpg Τρίαινα και δελφίνια, αρχαία παράσταση νομίσματος Μεσσήνης Litra, 324-318 BC, Messana.jpg 1973 Αθήνα 10.670.000 20 1,1 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
20 λεπτά 20 λεπτά, 1973, Δικτατορία, Ελλάδα (τύπος β).jpg Κλαδί ελιάς 1973 Αθήνα 12.626.000 22 1,3 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
50 λεπτά 50 λεπτά, 1973, Δικτατορία, Ελλάδα.jpg Παράσταση ανθέμιου 1973 Αθήνα 44.654.000 18 2,5 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1 δραχμή 1 δραχμή, 1973, Δικτατορία, Ελλάδα.jpg Αθηναϊκή γλαύκα, παράσταση από αθηναϊκό τετράδραχμο SNGCop 039.jpg 1973 Αθήνα 36.652.714 21 4 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
2 δραχμές 2 δραχμές, 1973, Δικτατορία, Ελλάδα.jpg Αθηναϊκή γλαύκα 1973 Αθήνα 40.421.213 24 6 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
5 δραχμές 5 δραχμές, 1973, Δικτατορία, Ελλάδα.jpg Πήγασος, παράσταση από Κορινθιακό στατήρα Stater, 400-375 BC, Corinth.jpg 1973 Αθήνα 30.102.500 25 6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
10 δραχμές 10 δραχμές, 1973, Δικτατορία, Ελλάδα.jpg Πήγασος 1973 Αθήνα 20.039.500 27 7,5 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
20 δραχμές 20 δραχμές, 1973, Δικτατορία, Ελλάδα (τύπος β).jpg Αθηνά, παράσταση βάσει του αγάλματος της Αθηνάς του Πειραιά 7373 - Piraeus Arch. Museum, Athens - Athena - Photo by Giovanni Dall'Orto, Nov 14 2009.jpg 1973 Αθήνα 19.958.408 29 11 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Επιγραφή

(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καραμήτσος, Αργύρης; Θεοδωρίδης, Θεόδωρος (2007). Καρατζάς, Τάκης, επιμ. Hellas Coins / Νομίσματα της Νεότερης Ελλάδας. Θεσσαλονίκη: A.Karamitsos. ISBN 978-960-88965-6-8 Check |isbn= value: checksum (βοήθεια). 
  • Πυλαρινός, Παύλος Γ. (1998). Τα νομίσματα της νεωτέρας Ελλάδος / Greek Coins 1828 - 1998 (11η έκδοση). Αθήνα: Pylarinos. 
  • S. Cuhaj, George; Michael, Thomas (2016). Standard Catalog of World Coins 1901-2000 (8η έκδοση). Krauze Publications. ISBN 978-1440244094.