Προεδρική δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Προεδρική Δημοκρατία)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τα κράτη με προεδρική δημοκρατία (μπλε).

Προεδρική Δημοκρατία είναι ένα είδος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι όχι μόνο Αρχηγός του Κράτους αλλά και Αρχηγός της Κυβέρνησης. Υπάρχει Κοινοβούλιο που νομοθετεί αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει συνήθως τον Πρόεδρο πριν λήξει η θητεία του.

Η διαφορά με τις άλλες δύο κοινοβουλευτικές δημοκρατίες (Βασιλευόμενες ή Προεδρευόμενες) είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει η θέση του Πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος εκλέγεται άμεσα από τον λαό π.χ. Γαλλία, Κύπρος, Ρωσία, Κεντρική Αμερική και Νότια Αμερική και οι περισσότερες αφρικανικές χώρες, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής είτε από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που εκλέγονται από τον λαό (π.χ. Η.Π.Α.) και έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες.

Στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα ο Πρόεδρος εκλέγεται από το Κοινοβούλιο και κατέχει βουλευτική έδρα. Είναι ταυτόχρονα Αρχηγός του Κράτους και της Κυβέρνησης.

Το Προεδρικό σύστημα είναι το σύστημα που έχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου και σύμφωνα με δημοσκόπηση είναι δημοφιλές και στην Ελλάδα σε ποσοστό 56,8%.[1]

Άλλοι τύποι προεδρικής δημοκρατίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν και άλλες δύο κατηγορίες της προεδρικής δημοκρατίας. Αυτές είναι:

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέτοιο πολίτευμα είχε η Ελλάδα για πρώτη φορά το 1831 όταν δημιουργήθηκε το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος με τον Ιωάννη Καποδίστρια και η δεύτερη ήταν μόνο για 2 μήνες όταν ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος στο πλαίσιο του σχεδίου φιλελευθεροποίησης του δικτατορικού καθεστώτος κατήργησε την βασιλεία. Παράλληλα υπήρχε και το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος της Ελλάδας είχε τις σημαντικότερες εξουσίες τις οποίες μοιράζονταν με τον Αντιπρόεδρο της Ελλάδας. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατείχε πολύ μικρές εξουσίες και δεν μπορούσε να διαδραματίσει κανένα σημαντικό ρόλο.

Προεδρικές Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]