Εθνόσημο της Σερβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Coat of arms of Serbia.svg

Το εθνόσημο της Σερβίας υιοθετήθηκε και είναι σε χρήση από τις 17 Αυγούστου 2004[1]. Είναι το ίδιο με το Εθνόσημο της προηγούμενης δυναστείας Ομπρένοβιτς, το οποίο υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1882, και ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του είναι ο λευκός δικέφαλος αετός της δυναστείας των Nemanjic (που πήρε στη συνέχεια τον αετό από τη δυναστεία των Παλαιολόγων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας).

Σχέδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μικρό Εθνόσημο της Σερβίας

Στο κύριο φόντο βρίσκεται ένας βασιλικός μανδύας από ερμίνα, ο οποίος συμβολίζει το Κράτος της Σερβίας. Αποτελείται από έναν δικέφαλο αετό σε κόκκινο θυρεό. Το σώμα και οι φτερούγες του πουλιού είναι ασημί, ενώ το ράμφος, η γλώσσα, τα νύχια και τα πόδια του είναι χρυσά, ανάμεσα σε δύο χρυσά φλερ-ντε-λι, το σύμβολο της γαλλικής μοναρχίας. Ο κόκκινος θυρεός με το σταυρό και τα αργυρά σύμβολα που είναι σε τέταρτα, συμβολίζουν το έθνος.

Το σοσιαλιστικό εθνόσημο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνόσημο της Σερβίας κατά τα σοσιαλιστικά χρόνια

Έπειτα από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση προέβη σε επανασχεδιασμό του εθνόσημου, παίρνοντας το παράδειγμα από τα εθνόσημα που χρησιμοποιούνταν στη Σοβιετική Ένωση και στη μεταπολεμική Ανατολική Ευρώπη.

Το σιτάρι συμβόλιζε τους αγρότες και ο τροχός στο κάτω μέρος τους εργάτες. Το ερυθρό αστέρι στην κορυφή είναι σύμβολο του κομμουνισμού και ο ήλιος με τις ακτίνες ένα νέο ξεκίνημα, μια καινούργια μέρα. Η βελανιδιά αποτελεί παραδοσιακά το ιερό δέντρο των Σέρβων, εξ ου και τα φύλλα του δέντρου αυτού. Τα έτη 1804 και 1941 σε κόκκινο φιόγκο φέρουν στη μνήμη και τιμούν την Πρώτη Σερβική Εξέγερση καθώς επίσης και την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα εναντίον των Δυνάμεων του Άξονα κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Coat of arms of Serbia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).