Εθνόσημο του Αγίου Μαρίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνόσημο του Αγίου Μαρίνου.

Το εθνόσημο του Αγίου Μαρίνου υπάρχει πιθανότατα από το 14ο αιώνα. Στη σημερινή του μορφή υιοθετήθηκε στις 6 Απριλίου του 1862.

Το εθνόσημο περιλαμβάνει λεπτομερώς:

Στο μπλε θυρεό υπάρχουν τρία πράσινα βουνά και τρεις ασημένιοι πύργοι, οι οποίοι είναι φιλοτεχνημένοι με έναν ανεμοδείκτη με ένα ασημένιο φτερό στρουθοκάμηλου. Οι πύργοι συμβολίζουν τα τρία κάστρα του Σαν Μαρίνο (La Guaita, La Cesta και La Montale), ενώ οι λόφοι εκπροσωπούν τις τρεις κορυφές του όρους Monte Titano. Το ρητό «LIBERTAS» (λατ. «ελευθερία»), πιθανότατα αναφέρεται στη σύλληψη των θυμάτων των πολιτικών διωγμών και στη θαυμαστή διατήρηση της ανεξαρτησίας της χώρας, στο μέσο πολύ μεγαλύτερων κρατών. Το ρητό μπορεί επίσης να προήλθε από τα φερόμενα ως τελευταία λόγια του ιδρυτή του κρατιδίου, Μαρίνου, «Relinquo vos liberos ab utroque homine» (λατ. «Σας αφήνω ελεύθερους από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο»).

Το κλαδί βελανιδιάς και δάφνης, που περικλείει το εθνόσημο, είναι σύμβολο σταθερότητας της δημοκρατίας και της άμυνας για την ελευθερία. Το στέμμα συμβολίζει την εθνική κυριαρχία. Το εθνόσημο του Σαν Μαρίνο κοσμεί μεταξύ άλλων τη σημαία της χώρας αλλά και το λογότυπο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Σαν Μαρίνο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]