Εθνόσημο της Ολλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εθνόσημο του Βασιλείου των
Κάτω Χωρών
Royal coat of arms of the Netherlands.svg
Μείζον (Βασιλικό) έμβλημα
Εκδοχές
State coat of arms of the Netherlands.svg
Μέσο (Αστικό) έμβλημα
Royal Arms of the Netherlands.svg
Ελάσσον έμβλημα
Αναλυτικά
Δικαιούχος Γουλιέλμος Αλέξανδρος της Ολλανδίας
Υιοθετήθηκε 10 Ιουλίου 1907
23 Απριλίου 1980
Ρητό γαλλικά: Je Maintiendrai
Παλαιότερες εκδοχές 24 Αυγούστου 1815

Το Μείζον Βασιλικό Εθνόσημο (ολλανδικά: Grote Rijkswapen), είναι το προσωπικό βασιλικό οικόσημο του μονάρχη του Βασιλείου των Κάτω Χωρών. Η ολλανδική κυβέρνηση χρησιμοποιεί μία μικρότερη εκδοχή του εθνοσήμου, πολλές φορές μόνο με το στέμμα και το θυρεό. Τα στοιχεία του εθνόσημου καθορίστηκαν με βασιλικό διάταγμα του 1907 από τη Βασίλισσα Βιλελμίνη.

Το εθνόσημο έχει μεταξύ άλλων ένα λιοντάρι με στέμμα και στο δεξί του πόδι κρατάει ένα σπαθί, ενώ στο αριστερό επτά βέλη, όσες και οι επαρχίες της Ένωσης της Ουτρέχτης. Ο θυρεός στέφεται από το βασιλικό στέμμα της Ολλανδίας και τον βαστούν δύο λιοντάρια, που στέκονται σε περγαμηνή, η οποία φέρει το κείμενο «Je Maintiendrai» (που σημαίνει στα μεσαιωνικά γαλλικά «Θα υπομείνω»).

Ιστορία και προέλευση του εθνοσήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρούσα έκδοση του εθνοσήμου είναι σε χρήση από το 1907 και διαφέρει ελάχιστα από αυτήν του 1815. Από το 1815 μέχρι το 1907 όλα τα λιοντάρια φορούσαν το βασιλικό στέμμα και τα λιοντάρια που βαστούσαν το θυρεό είχαν μέτωπο προς τα μπροστά.

Το βασιλικό οικόσημο καθιερώθηκε από τον πρώτο μονάρχη της Ολλανδίας, το Γουλιέλμο Α΄, ο οποίος έγινε Βασιλιάς έπειτα από το Συνέδριο της Βιέννης, το 1815. Το ρητό «Je Maintiendrai» συμβολίζει περισσότερο τον Οίκο της Οράγγης.

Το οικόσημο της δυναστείας του Νασάου χρονολογείται γύρω στο 1250. Το εθνόσημο της Ολλανδίας ήταν επίσης σε χρήση ως μέρος της Δημοκρατίας της Βαταβίας (1795-1806).

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Coat of arms of the Netherlands της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).