Κατάλογος νομισμάτων της Ελλάδας (1976-2000)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα νομίσματα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1976 - 2001 αντιστοιχούν στην περίοδο της Γ´ Ελληνικής Δημοκρατίας η οποία ξεκίνησε το 1974.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά την δικτατορία του Ιωαννίδη, το καθεστώς κατέρρευσε το 1974 και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα και σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, διενεργώντας εκλογές αργότερα το ίδιο έτος.

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από συχνές κοπές νομισμάτων (ανά διετία) οι οποίες ξεκίνησαν από το 1976 και έπειτα -έως τότε κυκλοφορούσαν αυτά της δικτατορίας του 1973-1974-. Οι παραστάσεις των νομισμάτων χαμηλής αξίας (50 λεπτά, 1 και 2 δραχμές) βασίζονται σε μορφές της ελληνικής επαναστάσεως, ενώ τα νομίσματα μεγαλύτερης αξίας (5, 10, 20, 50 δραχμές) σε μορφές από την αρχαία Ελλάδα. Από το 1982 και έπειτα, σε όλα τα νομίσματα η χρηματική αξία άρχισε να αναγράφεται πλέον με τον προσδιορισμό ΔΡΑΧΜΕΣ αντικαθιστώντας πλέον τον παλαιότερο τύπο του ΔΡΑΧΜΑΙ.[1][2]

Χρονολογικά, υπάρχουν 2 κύριες περίοδοι παραστάσεων, αυτή των πρώτων νομισμάτων από το 1976 έως το 1986/88 (πρώτο 50δραχμο του Ομήρου το 1986, τελευταίο 20δραχμο του Περικλή το 1988), και αυτή από τα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1980 και έπειτα όταν άρχισαν να αλλάζουν οι παραστάσεις και μέταλλα των περισσότερων νομισμάτων (1, 2, 20, 50 δραχμές), καθώς και να κόβονται νομίσματα μεγαλύτερης χρηματικής αξίας, όπως αυτά των 100 δραχμών -από το 1990 και έπειτα, με αρκετά αναμνηστικά νομίσματα-, και αυτά των 500 το 2000 με θέμα τους επικείμενους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα).[1]

Με την υιοθέτηση του ευρώ το 2001, αυτή υπήρξε η τελευταία χρονολογική περίοδος όπου η νομισματική μονάδα της Ελλάδας ήταν η δραχμή.

Νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1976 - Μέσα του 1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξία Εικόνα Περιγραφή Έτος κοπής [1][2] Νομισματοκοπείο [1][2] Ποσότητα [1][2] Διάμετρος [1]

(χιλιοστά)

Βάρος [1]

(γραμμάρια)

Μέταλλο [1][2] Στεφάνη [1]
10 λεπτά 10 λεπτά, 1976, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpg Ταύρος, βασισμένο σε απεικόνιση αρχαίου ελληνικού νομίσματος των Θουρίων Silver distater, Thourioi, 400-350 BC.jpg 1976 Αθήνα 2.796.000 20 1,1 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
1978 Αθήνα 797.100 20 1,1 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
20 λεπτά 20 λεπτά, 1978, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Κεφαλή αλόγου, βασισμένο σε παράσταση Καρχηδονιακού νομίσματος της Σικελίας Tetradrachm, 320-300 BC, Punic, Entella.jpg 1976 Αθήνα 2.514.000 22 1,3 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
1978 Αθήνα 803.000 22 1,3 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
50 λεπτά 50 λεπτά, 1978, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Μάρκος Μπότσαρης 1976 Αθήνα 32.311.763 18 2,6 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1978 Αθήνα 13.348.000 18 2,6 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1980 Αθήνα 7.182.000 18 2,6 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1982 Αθήνα 3.365.240 18 2,6 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1984 Αθήνα 1.207.938 18 2,6 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1986 Αθήνα 399.982 18 2,6 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1 δραχμή 1 δραχμή, 1982, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Κωνσταντίνος Κανάρης, και παράσταση φρεγάτας του 19ου αιώνα 1976 Αθήνα 55.588.679 21 4,1 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1978 Αθήνα 47.879.000 21 4,1 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1980 Αθήνα 53.003.000 21 4,1 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1982 Αθήνα 54.286.000 21 4,1 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1984 Αθήνα 66.661.610 21 4,1 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1986 Αθήνα 45.956.291 21 4,1 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
2 δραχμές 2 δραχμές, 1980, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Γεώργιος Καραϊσκάκης, και παράσταση τουφεκιών σε σταυρωτή θέση.

Από το 1982 και έπειτα αναγραφή ως ΔΡΑΧΜΕΣ αντί για ΔΡΑΧΜΑΙ

1976 Αθήνα 48.516.003 24 6,1 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1978 Αθήνα 44.852.000 24 6,1 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1980 Αθήνα 45.955.400 24 6,1 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1982 Αθήνα 64.416.000 24 6,1 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1984 Αθήνα 64.216.016 24 6,1 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1986 Αθήνα 41.218.633 24 6,1 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
5 δραχμές 5 δραχμές, 1978, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Αριστοτέλης

Από το 1982 και έπειτα αναγραφή ως ΔΡΑΧΜΕΣ αντί για ΔΡΑΧΜΑΙ

1976 Αθήνα 50.615.761 22,5 5,6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1978 Αθήνα 34.747.000 22,5 5,6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1980 Αθήνα 33.701.000 22,5 5,6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1982 Αθήνα 42.647.000 22,5 5,6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1984 Αθήνα 57.401.312 22,5 5,6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1986 Αθήνα 47.316.021 22,5 5,6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
10 δραχμές 10 δραχμές, 1978, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Δημόκριτος και παράσταση της δομής του ατόμου

Από το 1982 και έπειτα αναγραφή ως ΔΡΑΧΜΕΣ αντί για ΔΡΑΧΜΑΙ

1976 Αθήνα 44.176.692 26 7,7 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1978 Αθήνα 31.185.000 26 7,7 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1980 Αθήνα 18.298.000 26 7,7 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1982 Αθήνα 33.539.000 26 7,7 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1984 Αθήνα 48.851.716 26 7,7 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1986 Αθήνα 46.999.496 26 7,7 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
20 δραχμές 20 δραχμές, 1976, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Περικλής και παράσταση του ναού της Αθηνάς Νίκης

Από το 1982 και έπειτα αναγραφή ως ΔΡΑΧΜΕΣ αντί για ΔΡΑΧΜΑΙ

1976 Αθήνα 32.348.703 29 11,15 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1978 Αθήνα 21.053.00 29 11,15 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1980 Αθήνα 17.562.000 29 11,15 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1982 Αθήνα 24.299.000 29 11,15 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1984 Αθήνα 30.140.627 29 11,15 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1986 Αθήνα 17.404.724 29 11,15 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1988 Αθήνα 64.287.853 29 11,15 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
50 δραχμές 50 δραχμές, 1982, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Σόλωνας και παράσταση κυμάτων

Από το 1982 και έπειτα αναγραφή ως ΔΡΑΧΜΕΣ αντί για ΔΡΑΧΜΑΙ

1980 Αθήνα 32.251.000 31 12 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1982 Αθήνα 18.899.219 31 12 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1984 Αθήνα 16.842.870 31 12 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία

Μέσα του 1980 - 2001[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξία Εικόνα Περιγραφή Έτος κοπής [1][2] Νομισματοκοπείο [1][2] Ποσότητα [1][2] Διάμετρος [1]

(χιλιοστά)

Βάρος [1]

(γραμμάρια)

Μέταλλο [1][2] Στεφάνη [1]
1 δραχμή 1 δραχμή, 1988, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, και παράσταση φρεγάτας του 19ου αιώνα 1988 Αθήνα 69.170.566 18 2,75 99% Χαλκός

1% Φωσφόρος

Λεία
1990 Αθήνα 36.170.155 18 2,75 99% Χαλκός

1% Φωσφόρος

Λεία
1992 Αθήνα 5.095.307 18 2,75 99% Χαλκός

1% Φωσφόρος

Λεία
1994 Αθήνα 351.503 18 2,75 99% Χαλκός

1% Φωσφόρος

Λεία
1998 Αθήνα 543.313 18 2,75 99% Χαλκός

1% Φωσφόρος

Λεία
2000 Αθήνα 1.203.671 18 2,75 99% Χαλκός

1% Φωσφόρος

Λεία
2 δραχμές 2 δραχμές, 1988, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Μαντώ Μαυρογένους, και παράσταση κανονιού και άγκυρας 1988 Αθήνα 56.531.245 21 3,75 99% Χαλκός

1% Φωσφόρος

Λεία
1990 Αθήνα 45.729.948 21 3,75 99% Χαλκός

1% Φωσφόρος

Λεία
1992 Αθήνα 2.987.440 21 3,75 99% Χαλκός

1% Φωσφόρος

Λεία
1994 Αθήνα 257.538 21 3,75 99% Χαλκός

1% Φωσφόρος

Λεία
1998 Αθήνα 499.794 21 3,75 99% Χαλκός

1% Φωσφόρος

Λεία
2000 Αθήνα 1.292.979 21 3,75 99% Χαλκός

1% Φωσφόρος

Λεία
5 δραχμές 5 δραχμές, 1978, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Αριστοτέλης 1988 Αθήνα 32.728.910 22,5 5,6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1990 Αθήνα 60.624.186 22,5 5,6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1992 Αθήνα 21.104.558 22,5 5,6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1994 Αθήνα 18.734.244 22,5 5,6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1998 Αθήνα 17.760.810 22,5 5,6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
2000 Αθήνα 4.451.102 22,5 5,6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
10 δραχμές 10 δραχμές, 1978, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Δημόκριτος και παράσταση δομής του ατόμου 1988 Αθήνα 44.525.121 26 7,7 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1990 Αθήνα 59.533.673 26 7,7 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1992 Αθήνα 16.819.162 26 7,7 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1994 Αθήνα 59.250.315 26 7,7 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
1998 Αθήνα 33.604.825 26 7,7 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
2000 Αθήνα 17.795.368 26 7,7 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
20 δραχμές 20 δραχμές, 1994, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Διονύσιος Σολωμός και κλαδί ελιάς 1990 Αθήνα 60.299.161 24 7 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
1992 Αθήνα 18.645.102 24 7 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
1994 Αθήνα 27.640.694 24 7 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
1998 Αθήνα 26.419.516 24 7 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
2000 Αθήνα 17.048.430 24 7 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
50 δραχμές 50 δραχμές, 1986, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Όμηρος και παράσταση τριήρεως 1986 Αθήνα 17.404.926 27,5 9 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
1988 Αθήνα 64.287.853 27,5 9 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
1990 Αθήνα 60.299.161 27,5 9 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
1992 Αθήνα 18.645.102 27,5 9 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
1994 Αθήνα 12.643.794 27,5 9 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
1998 Αθήνα 21.419.516 27,5 9 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
2000 Αθήνα 17.048.430 27,5 9 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
50 δραχμές 50 δραχμές, 1994, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Καλλέργης).jpeg Δημήτριος Καλέργης, και παράσταση του κτηρίου της Βουλής 1994 Αθήνα 7.500.000 27,5 9 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
50 δραχμές 50 δραχμές, 1994, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Μακρυγιάννης).jpeg Ιωάννης Μακρυγιάννης, και παράσταση του κτηρίου της Βουλής 1994 Αθήνα 7.500.000 27,5 9 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
50 δραχμές 50 δραχμές, 1998, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Φεραίος).jpeg Ρήγας Φεραίος, και εθνόσημο 1998 Αθήνα 2.500.000 27,5 9 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
50 δραχμές 50 δραχμές, 1998, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Σολωμός).jpeg Διονύσιος Σολωμός, και εθνόσημο 1998 Αθήνα 2.500.00 27,5 9 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Οδοντωτή
100 δραχμές 100 δραχμές, 1992, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία.jpeg Μέγας Αλέξανδρος, παράσταση βασισμένη στα αρχαία μακεδονικά νομίσματα της ελληνιστικής περιόδου, και παράσταση του Ήλιου της Βεργίνας Lysimachus coin, Alexander depiction, 297-282 B.C., Thrace.jpg 1990 Αθήνα 949.484 29,5 10 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Εναλλαγή

οδοντωτής

και λείας

1992 Αθήνα 129.984.181 29,5 10 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Εναλλαγή

οδοντωτής

και λείας

1994 Αθήνα 133.670.485 29,5 10 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Εναλλαγή

οδοντωτής

και λείας

1998 Αθήνα 6.985.848 29,5 10 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Εναλλαγή

οδοντωτής

και λείας

2000 Αθήνα 17.563.888 29,5 10 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Εναλλαγή

οδοντωτής

και λείας

100 δραχμές 100 δραχμές, 1997, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Στίβος).jpeg Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 1997 1997 Αθήνα 5.000.000 29,5 10 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Εναλλαγή

οδοντωτής

και λείας

100 δραχμές 100 δραχμές, 1998, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Καλαθοσφαίριση).jpeg Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Καλαθοσφαίρισης 1998

1998 Αθήνα 5.000.000 29,5 10 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Εναλλαγή

οδοντωτής

και λείας

100 δραχμές 100 δραχμές, 1999, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Πάλη).jpeg Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

ελληνορωμαϊκής πάλης 1999

1999 Αθήνα 5.000.000 29,5 10 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Εναλλαγή

οδοντωτής

και λείας

100 δραχμές 100 δραχμές, 1999, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Άρση Βαρών).jpeg Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

άρσης βαρών 1999

1999 Αθήνα 5.000.000 29,5 10 92% Χαλκός

6% Αλουμίνιο

2% Νικέλιο

Εναλλαγή

οδοντωτής

και λείας

500 δραχμές 500 δραχμές, 2000, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Αρχαία Ολυμπία).jpeg Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας 2000 Αθήνα 4.000.000 28,5 9,5 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
500 δραχμές 500 δραχμές, 2000, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Ολυμπιακή Φλόγα).jpeg Αφή της Ολυμπιακής

Φλόγας

2000 Αθήνα 4.000.000 28,5 9,5 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
500 δραχμές 500 δραχμές, 2000, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Διαγόρας).jpeg Ολυμπιονίκης Διαγόρας ο Ρόδιος 2000 Αθήνα 4.000.000 28,5 9,5 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
500 δραχμές 500 δραχμές, 2000, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Κουμπερτέρν-Βικέλας).jpeg Πιέρ ντε Κουμπερτέν

Δημήτριος Βικέλας

2000 Αθήνα 4.000.000 28,5 9,5 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
500 δραχμές 500 δραχμές, 2000, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Σπύρος Λούης).jpeg Σπύρος Λούης 2000 Αθήνα 4.000.000 28,5 9,5 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
500 δραχμές 500 δραχμές, 2000, Γ´ Ελληνική Δημοκρατία (Αγώνες 1896).jpeg Μετάλλιο των ολυμπιακών αγώνων του 1896 2000 Αθήνα 4.000.000 28,5 9,5 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καραμήτσος, Αργύρης; Θεοδωρίδης, Θεόδωρος (2007). Καρατζάς, Τάκης, επιμ. Hellas Coins / Νομίσματα της Νεότερης Ελλάδας. Θεσσαλονίκη: A.Karamitsos. ISBN 978-960-88965-6-8 Check |isbn= value: checksum (βοήθεια). 
  • Πυλαρινός, Παύλος Γ. (1998). Τα νομίσματα της νεωτέρας Ελλάδος / Greek Coins 1828 - 1998 (11η έκδοση). Αθήνα: Pylarinos. 
  • S. Cuhaj, George; Michael, Thomas (2016). Standard Catalog of World Coins 1901-2000 (8η έκδοση). Krauze Publications. ISBN 978-1440244094.