Εθνόσημο της Ισλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το εθνόσημο της Ισλανδίας.

Το εθνόσημο της Ισλανδίας ή Skjaldarmerki Íslands είναι ένας αργυρός σταυρός σε έναν θυρεό σε χρώμα μπλε του ουρανού, με έναν σταυρό χρώματος κόκκινου της φωτιάς να βρίσκεται μέσα στον ασημένιο σταυρό. Αυτοί που κρατούν το σταυρό (landvættir) στέκονται σε ένα κομμάτι από λάβα pahoehoe. Ο ταύρος (Griðungur) είναι προστάτης της νοτιοδυτικής Ισλανδίας, ο αετός (Gammur) προστατεύει τη βορειοδυτική χώρα, ο δράκος (Dreki) φρουρεί τα βορειανατολικά και ο μεγάλος Γίγαντας- Βράχος (Bergrisi) τα νοτιoανατολικά της χώρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ισλανδία ιστορικά είχε διάφορα εθνόσημα: το πρώτο από αυτά πιστεύεται ότι ήταν ένας θυρεός με 6 μπλε λωρίδες και 6 ασημί λωρίδες, πιθανότατα συμβολίζοντας τα 12 þing της Ισλανδικής Κοινοπολιτείας. Στις 3 Οκτωβρίου 1903 το εθνόσημο άλλαξε σε λευκό γεράκι σε μπλε θυρεό. Το πρώτο εθνόσημο με τους landvættir επισημοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1919, συμβολίζοντας το Βασίλειο της Ισλανδίας επί κατοχής από τη Δανία. Αυτό διήρκεσε ως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ισλανδίας.[1] Μετά την ανεξαρτησία τον Ιούνιο του 1944, επανασχεδιάστηκε το εθνόσημο με την αφαίρεση του δανικού στέμματος και τη βελτίωση του προγενέστερου συμβόλου των landvættir.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Prime Ministry of Iceland. «Ágrip af sögu skjaldarmerkis Íslands (en. History of Iceland's coat of arms)». Prime Ministry of Iceland. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2012.