Εθνόσημο της Ισλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο της Ισλανδίας.

Το εθνόσημο της Ισλανδίας ή Skjaldarmerki Íslands στα ισλανδικά είναι ένας αργυρός σταυρός σε έναν θυρεό σε χρώμα μπλε του ουρανού, με έναν σταυρό χρώματος κόκκινου της φωτιάς να βρίσκεται μέσα στον ασημένιο σταυρό. Αυτοί που κρατούν το σταυρό (λαντβέτιρ, ισλ. landvættir) στέκονται σε ένα κομμάτι από λάβα παχόεχοε. Ο ταύρος (Γκριδούνγκουρ, ισλ. griðungur) είναι προστάτης της νοτιοδυτικής Ισλανδίας, ο αετός (Γκαμμούρ) προστατεύει τη βορειοδυτική χώρα, ο δράκος (Ντρέκι) φρουρεί τα βορειανατολικά και ο μεγάλος Γίγαντας- Βράχος (Μπεργκρίσι) τα νοτιoανατολικά της χώρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ισλανδία ιστορικά είχε διάφορα εθνόσημα: το πρώτο από αυτά πιστεύεται ότι ήταν ένας θυρεός με 6 μπλε λωρίδες και 6 ασημί λωρίδες, πιθανότατα συμβολίζοντας τα 12 θινγκ της Ισλανδικής Κοινοπολιτείας. Στις 3 Οκτωβρίου 1903 το εθνόσημο άλλαξε σε λευκό γεράκι σε μπλε θυρεό. Το πρώτο εθνόσημο με τους λαντβέτιρ επισημοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1919, συμβολίζοντας το Βασίλειο της Ισλανδίας επί κατοχής από τη Δανία. Αυτό διήρκεσε ως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ισλανδίας.[1] Μετά την ανεξαρτησία τον Ιούνιο του 1944, επανασχεδιάστηκε το εθνόσημο με την αφαίρεση του δανικού στέμματος και τη βελτίωση του προγενέστερου συμβόλου των λαντβέτιρ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Prime Ministry of Iceland. «Ágrip af sögu skjaldarmerkis Íslands (en. History of Iceland's coat of arms)». Prime Ministry of Iceland. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2012.