Έμβλημα της Γαλλικής Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμβλημα της Γαλλίας
(ανεπίσημο)
Εκδοχές

Μείζον έμβλημα
Αναλυτικά
ΘυρεόςΜεγάλος σε πλάτος, που καταλήγει σε κεφάλι λιονταριού και φέρει το μονόγραμμα RF, ένα κλαδί ελιάς, ένα κλαδί βελανιδιάς και τους πελέκεις της ρωμαϊκής εποχής.
Παλαιότερες εκδοχές1922 - 1953
ΧρήσηΠροεδρία της Δημοκρατίας
πληροφορίες

Το σύγχρονο έμβλημα της Γαλλίας καθιερώθηκε το 1953, ωστόσο δεν έχει νόμιμη βάση ως εθνικό σύμβολο. Υπάρχει στα εξώφυλλα των γαλλικών διαβατηρίων και αρχικά καθιερώθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών ως σύμβολο που χρησιμοποιούνταν στις διπλωματικές και προξενικές αποστολές (1912) χρησιμοποιώντας το σχέδιο του γλύπτη Jules-Clément Chaplain.

Το 1953, η Γαλλία κλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη να παρουσιάσει ένα εθνόσημο για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η διυπουργική επιτροπή όρισε το Robert Louis (1902-1965), καλλιτέχνη, να δημιουργήσει ένα έμβλημα, βασισμένο στο σχέδιο του Chaplain. Αυτό βέβαια δε σήμαινε επίσημη καθιέρωση εθνοσήμου. Για τεχνικούς λόγους, δεν πρόκειται για εθνόσημο αλλά για ένα έμβλημα, που απέχει από τα αριστοκρατικά σύμβολα του «παλαιού καθεστώτος». To 1999 η γαλλική κυβέρνηση υιοθέτησε ένα μοναδικό αναγνωριστικό του εθνοσήμου, με τα συνθήματα της Γαλλικής Επανάστασης, τα χρώματα της γαλλικής σημαίας και την Μαριάν, το σύμβολο (προσωποποίηση) της γαλλικής δημοκρατίας.[1]

Αποτελείται από:

  • έναν μεγάλο σε πλάτος θυρεό, που καταλήγει σε κεφάλι λιονταριού και φέρει το μονόγραμμα «RF» που σημαίνει République Française (Γαλλική Δημοκρατία).
  • ένα κλαδί ελιάς, σύμβολο της ειρήνης,
  • ένα κλαδί βελανιδιάς, σύμβολο της συνέχειας,
  • ένα σύμβολο που συνδέεται με τη δικαιοσύνη (από τους πελέκεις της ρωμαϊκής εποχής).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Service d'Information du Gouvernement (24 Σεπτεμβρίου 1999). «Charte Graphique de la Communication Gouvernementale» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2009.