Εθνόσημο της Νήσου του Μαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το εθνόσημο της Νήσου του Μαν χρονολογείται από τις 12 Ιουλίου του 1996. Καθώς η Νήσος του Μαν είναι βρετανική εξαρτημένη κτήση, το έμβλημα περιγράφεται με μεγαλύτερη σαφήνεια ως «έμβλημα της Αυτής Μεγαλειότητος για το δίκαιο της Νήσου του Μαν» ( The Arms of Her Majesty in right of the Isle of Man).[1]

Αποτελείται από ένα θυρεό με το triskelion, ένα σύμβολο που αποτελείται από τρία λυγισμένα ανθρώπινα πόδια, σε κόκκινο φόντο. Το εθνόσημο κρατούν ένα γεράκι (από την παράδοση μέχρι το 1822 στο νησί να γίνεται η παράδοση της εξουσίας από το Βασιλέα με την προσφορά δύο γερακιών) και ένας κόρακας (πτηνό που χρησιμοποιείται σε θρύλους στο νησί). Στην κορυφή του θυρεού βρίσκεται μια κορόνα, που αντιπροσωπεύει τον Κυρίαρχο του Μαν (Lord of Mann), που είναι ο Βρετανός μονάρχης. Το εθνικό ρητό είναι Quocunque Jeceris Stabit (στα λατινικά: Όπως και να το ρίξεις, θα σταθεί όρθιο)

Ένα πανό με το εθνόσημο χρησιμοποιείται ως σημαία της Νήσου του Μαν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Island Facts - Isle of Man Government». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]