Eternals (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Eternals
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΚλόι Ζάο
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
Νέιτ Μουρ
ΣενάριοΚλόι Ζάο[N 1]
Πάτρικ Μπέρλεϊ
Ράιαν Φίρπο
Καζ Φίρπο
ΙστορίαΡάιαν Φίρπο
Καζ Φίρπο
Βασισμένο σεEternals
τoy Τζακ Κίρμπι
ΠρωταγωνιστέςΤζέμα Τσαν
Ρίτσαρντ Μάντεν
Κουμάιλ Ναντζιάνι
Λία ΜακXιού
Μπράιαν Ταϊρί Χένρι
Λόρεν Ρίντλοφ
Μπάρι Κίογκαν
Ντον Λι
Χάρις Πατέλ
Κιτ Χάρινγκτον
Σάλμα Χάγιεκ
Αντζελίνα Τζολί
ΜουσικήΡαμίν Τζάβαντι
ΦωτογραφίαΜπαν Ντέιβις
ΜοντάζΚρεγκ Γουντ
Ντίλαν Τίτσενορ
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή18 Οκτωβρίου 2021 (Θέατρο Ντόλμπι)
Κυκλοφορία5 Νοεμβρίου 2021 (ΗΠΑ)
Διάρκεια156 λεπτά[3]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$200 εκατομμύρια[4]
Ακαθάριστα έσοδα$402.1 εκατομμύρια[5][6]
ΠροηγείταιΟ Shang-Chi και ο Θρύλος των Δέκα Δαχτυλιδιών
ΈπεταιSpider-Man: No Way Home

Το Eternals είναι αμερικανική ταινία με υπερήρωες, παραγωγής 2021, η οποία βασίζεται στην ομότιτλη φυλή των Marvel Comics. Η παραγωγή έγινε από την Marvel Studios και η διανομή από τη Walt Disney Studios Motion Pictures. Αποτελεί την 26η ταινία του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel (MCU). Την ταινία σκηνοθέτησε η Κλόι Ζάο, η οποία έγραψε και το σενάριο μαζί με τους Πάτρικ Μπέρλεϊ, Ράιαν Φίρπο και Καζ Φίρπο. Πρωταγωνιστεί ένα συνολικό καστ που αποτελείται από τους Τζέμα Τσαν, Ρίτσαρντ Μάντεν, Κουμάιλ Ναντζιάνι, Λία ΜακXιού, Μπράιαν Ταϊρί Χένρι, Λόρεν Ρίντλοφ, Μπάρι Κίογκαν, Ντον Λι, Χάρις Πατέλ, Κιτ Χάρινγκτον, Σάλμα Χάγιεκ και Αντζελίνα Τζολί. Στην ταινία, οι Αιώνιοι (Eternals), είναι αθάνατα εξωγήινα πλάσματα που αφήνουν τις κρυψώνες τους μετά από χιλιάδες χρόνια για να προστατεύσουν τη Γη από τους αρχαίους ομολόγους τους, τους Αποκλίνοντες (Deviants).

Τον Απρίλιο του 2018, ο πρόεδρος των Marvel Studios, Κέβιν Φάιγκι ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη μία ταινίας βασισμένης στους Eternals, με τους Ράιαν και Καζ Φίρπο να έχουν προσληφθεί για να γράψουν το σενάριο τον Μάιο. Η Ζάο ανέλαβε τη σκηνοθεσία της ταινίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, και της δόθηκε σημαντική δημιουργική ελευθερία πάνω στην ταινία, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν περισσότερα εξωτερικά γυρίσματα σε σχέση με προηγούμενες ταινίες του MCU. Η Ζάο ξαναέγραψε το σενάριο, στο οποία αργότερα αποκαλύφθηκε ότι βοήθησε και ο Μπέρλεϊ. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, στα Pinewood Studios, ενώ τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στο Λονδίνο, την Οξφόρδη της Αγγλίας και τις Κανάριες Νήσους.

Το Eternals έκανε πρεμιέρα στο Λος Άντζελες στις 18 Οκτωβρίου 2021 και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Νοεμβρίου ως μέρος της Τέταρτης Φάσης του MCU. Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε στις 4 Νοεμβρίου 2021. Η ταινία εισέπραξε $402 εκατομμύρια παγκοσμίως, με έναν προϋπολογισμό $200 εκατομμυρίων. Έλαβε γενικότερα ανάμεικτες κριτικές από τους κριτικούς, οι οποίοι εγκωμίασαν τις θεματικές και τα οπτικά εφέ αλλά σχολίασαν αρνητικά το σενάριο, τη ροή, τη διάρκεια και την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Μία συνέχεια βρίσκεται σε ανάπτυξη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 5000 π.Χ., δέκα υπερδύναμοι Αιώνιοι (Eternals)- η Αία, η Σέρσι, ο Ίκαρις, ο Κίνγκο, η Σπράιτ, ο Φαίστος, η Μακκάρι, ο Ντρούιγκ, η Γκιλγκάμες και η Θήνα- φτάνουν στη Γη, που τους έχει στείλει ο Ουράνιος (Celestial), Άρισεμ, με το διαστημόπλοιό τους, το Ντόμο, για να εξοντώσουν τους εισβολείς, Αποκλίνοντες (Deviants). Οι τελευταίοι Αποκλίνοντες σκοτώνονται, φαινομενικά, το 1521, όταν οι απόψεις της ομάδας διαφέρουν ως προς τη συνέχιση της σχέσης τους με την ανθρωπότητα. Μέσα στα επόμενα πέντε χιλιάδες χρόνια ζουν κυρίως χωριστά, περιμένοντας τις διαταγές του Άρισεμ.

Στο σήμερα, η Σέρσι και η Σπράιτ ζουν μαζί στο Λονδίνο. Αφού ο σύντροφος της Σέρσι την άφησε αιώνες πριν, τώρα βρίσκεται σε σχέση με τον Ντέιν Γουίτμαν, ο οποίος εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Όταν οι τρεις τους δέχονται επίθεση από τον Αποκλίνοντα Κρο, ο Ίκαρις φτάνει και τον διώχνει μακριά. Οι τρεις Αιώνιοι ταξιδεύουν στη Νότια Ντακότα για να ξανασυναντηθούν με την αρχηγό τους, την Αία, και τη βρίσκουν νεκρή. Η Αία διαλέγει, μετά τον θάνατο της, τη Σέρσι ως διάδοχο της, δίνοντας της την ικανότητα να επικοινωνεί με τον Άρισεμ.

Η Σέρσι μαθαίνει ότι η αποστολή των Αιωνίων είναι, στην πραγματικότητα, να προετοιμάσουν τη Γη για την Ανάδυση. Ο Άρισεμ εξηγεί ότι, για εκατομμύρια χρόνια, φυτεύει τους σπόρους των Ουράνιων μέσα σε πλανήτες όπου η ενέργεια από μεγάλους πληθυσμούς επιτρέπει σε νέους Ουράνιους να γεννηθούν. Έστειλε τους Αποκλίνοντες για να καταστρέψουν τα αρπακτικά ζώα από κάθε πλανήτη για να διασφαλίσει την ανάπτυξη της λογικής ζωής, αλλά όταν οι Αποκλίνοντες εξελίχθηκαν και ξεκίνησαν να κυνηγούν τους ντόπιους πληθυσμούς των πλανητών, ο Άρισεμ δημιούργησε τους Αιώνιους (Eternals) για να τους σκοτώσουν. Της εξηγεί, ότι με την αντιστροφή του Αφανισμού,[N 2] η Γη έχει φτάσει στον απαραίτητο πληθυσμό που θα βοηθήσει στη γέννηση του Ουράνιου Τίαμουτ, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Γης.

Ελπίζοντας να καθυστερήσουν την Ανάδυση, οι Αιώνιοι επανενώνονται. Στον τόπο κατοικίας του Ντρούιγκ, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, δέχονται επίθεση από τους Αποκλίνοντες. Τους σκοτώνουν όλους εκτός από τον Κρο, ο οποίος σκοτώνει τον Γκιλγκάμες πριν το σκάσει. Ο Φαίστος προτείνει το Uni-Mind, μία σύνδεση μεταξύ όλων των Αιωνίων που μπορεί να δώσει στον Ντρούιγκ αρκετή δύναμη ώστε να κοιμίσει τον Τίαμουτ με τις ικανότητες που έχει να ελέγχει το μυαλό. Ωστόσο, ο Ίκαρις αποκαλύπτει ότι η Αία του είχε πει για την Ανάδυση πριν αιώνες. Όταν η Αία του είπε ότι θα ήθελε να σταματήσει την Ανάδυση, την οδήγησε στους Αποκλίνοντες που τη σκότωσαν. Η Σπράιτ παίρνει το μέρος του Ίκαρις λόγω του ανεκπλήρωτου έρωτα της για αυτόν, ενώ ο Κίνγκο επιλέγει να φύγει.

Η Μακκάρι εντοπίζει το σημείο της Ανάδυσης, ένα ενεργό ηφαίστειο στον Ινδικό Ωκεανό αλλά ο Ίκαρις και η Σπράιτ προσπαθούν να τους σταματήσουν. Ο Ντρούιγκ εξουδετερώνει τη Σπράιτ και ο Φαίστος περιορίζει τον Ίκαρις. Ο Κρο φτάνει και η Θήνα τον σκοτώνει. Ο Ντρούιγκ αποτυγχάνει να κοιμίσει τον Τίαμουτ και η Σέρσι, αντ' αυτού, επιχειρεί να τον μετατρέψει σε μάρμαρο. Ο Ίκαρις απελευθερώνεται από τους περιορισμούς και πηγαίνει να σκοτώσει τη Σέρσι, αλλά αδυνατεί λόγω της αγάπης του για αυτήν. Αυτός και η Σπράιτ, τελικά, συμμετέχουν μαζί με τους υπόλοιπους στο Uni-Mind και η Σέρσι αποκτά αρκετή δύναμη ώστε να μετατρέψει τον Τίαμουτ σε μάρμαρο. Οδηγημένος από τις τύψεις του, ο Ίκαρις πετάει μέσα στον Ήλιο. Μετά από αίτημα της Σπράιτ, η Σέρσι χρησιμοποιεί την ενέργεια που της έχει απομείνει από το Uni-Mind για να τη μετατρέψει σε άνθρωπο, βάζοντας τέλος στη μόνιμη παιδική της εμφάνιση. Η Θήνα, ο Ντρούιγκ και η Μακκάρι φεύγουν με το Domo για να βρουν Αιώνιους σε άλλους πλανήτες και να τους ενημερώσουν για τις Αναδύσεις, ενώ η Σέρσι, ο Φαίστος και ο Κίνγκο παραμένουν στη Γη.

Ο Ντέιν ομολογεί την αγάπη του για τη Σέρσι και είναι έτοιμος να της αποκαλύψει ένα μυστικό σχετικά με την ιστορία της οικογένειας του, όταν ο Άρισεμ αρπάζει αυτήν, τον Φαίστος και τον Κίνγκο στο διάστημα. Δυσαρεστημένος από την προδοσία τους, ο Άρισεμ τους λέει πως θα χαρίσει τη ζωή στην ανθρωπότητα εάν οι αναμνήσεις των Αιωνίων του αποδείξουν πως οι άνθρωποι είναι άξιοι να ζήσουν. Υπόσχεται να επιστρέψει για την ετυμηγορία του και παίρνει την τριάδα μαζί του μέσα σε μία μοναδικότητα. Στην πρώτη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, η Θήνα, η Μακκάρι και ο Ντρούιγκ συναντούν τον Αιώνιο Έρος, αδελφό του Θάνος, και τον βοηθό του τον Πιπ το Ξωτικό που τους προσφέρουν τη βοήθεια τους. Στη δεύτερη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, ο Ντέιν ανοίγει μία θήκη που περιέχει το Ξίφος του Ebony και ένα πρόσωπο που δεν φαίνεται[N 3] τον ρωτάει αν είναι έτοιμος για αυτό.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To καστ του Eternals στη Διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 2019. (Από αριστερά προς δεξιά: Μάντεν, Ναντζιάνι, Ρίντλοφ, Χένρι, Χάγιεκ, ΜακΧιού, Λι και Τζολί).
  • Τζέμα Τσαν ως Σέρσι:
    Μία Αιώνια με εν συναίσθηση, με έντονη σύνδεση με τους ανθρώπους και τη Γη, η οποία μπορεί να παραποιεί και να μεταμορφώνει την ύλη μέσω της φυσικής επαφής. Η Σέρσι είναι αιώνες ερωτευμένη με τον Ίκαρις και έχει έντονη σύνδεση με τη Σπράιτ. Στο παρόν, είναι επιμελήτρια μουσείου στη Γη και είναι ζευγάρι με τον Ντέιν Γουίτμαν.[8][9] Ο παραγωγός, Κέβιν Φάιγκι περιέγραψε τη Σέρσι ως την πρωταγωνίστρια της ταινίας.[10] Η σκηνοθέτης, Κλόι Ζάο είπε ότι μαζί με την Τσαν είχαν μεγάλο ενδιαφέρον να δημιουργήσουν "μία γυναίκα υπερήρωα με πολλές πτυχές, πράγμα που υπάρχει σπάνια σε αυτό το είδος ταινιών". Η Ζάο πρόσθεσε, ότι η Τσαν "έδωσε μία όμορφη αίσθηση ευγένειας, συμπόνοιας και ευαλωτότητας" στον χαρακτήρα η οποία θα "προκαλούσε τους θεατές να ξανασκεφτούν τι σημαίνει να είσαι ήρωας".[8] Η Τσαν χαρακτήρισε τη Σέρσι "προσγειωμένη και, ελαφρώς, ελεύθερο πνεύμα".[11] Η Τσαν, παλαιότερα ερμήνευσε τη Μινν-Έρβα στην ταινία του MCU, Captain Marvel (2019).[12]
  • Ρίτσαρντ Μάντεν ως Ίκαρις:
    Ένας Αιώνιος, ο οποίος μπορεί να πετάξει και να εκτοξεύσει δέσμες κοσμικής ενέργειας από τα μάτια του, και είναι αποφασισμένος να εκπληρώσει τον σκοπό του.[11] Μιλώντας για τη σχέση του Ίκαρις με τη Σέρσι, ο Μάντεν δήλωσε ότι οι δυο τους έχουν "μία βαθιά σχέση αγάπης",[11] και "αποτελούν δύο αντίθετες πλευρές του πως συνδέονται με τον κόσμο", αφού η Σέρσι έχει συμπόνοια για τους ανθρώπους, ενώ ο Ίκαρις είναι πιο απόμακρος απέναντι τους, λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής των Αιώνιων.[9] Ο Μάντεν προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να ερμηνεύσει τον Ίκαρις έτσι ώστε να μην φαίνεται ότι "βαριέται τα πάντα".[11] Η ιδέα της Ζάο για τον Ίκαρις επηρεάστηκε από την απόδοση του Superman στην ταινία του Ζακ Σνάιντερ, Άνθρωπος από ατσάλι (2013), η οποία της "έκανε μεγάλη εντύπωση" για την "αυθεντική και πολύ αληθινή" προσέγγιση.[13]
  • Κουμάιλ Ναντζιάνι ως Κίνγκο:
    Ένας Αιώνιος, ο οποίος μπορεί να εκτοξεύσει σφαίρες κοσμικής ενέργειας από τα χέρια του. Ερωτευμένος με τη φήμη, ο Κίνγκο γίνεται ένας διάσημος πρωταγωνιστής ταινιών του Μπόλυγουντ για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του στη Γη.[9][14] Ο Ναντζιάνι ήθελε η ερμηνεία του να συνδυάζει τη σοφή στάση του Τζον ΜακΚλέιν στη σειρά ταινιών Πολύ σκληρός για να πεθάνει με τη μορφή του ηθοποιού του Μπόλυγουντ, Χριτίκ Ροσάν.[15] Μελέτησε τις ταινίες του Έρολ Φλιν και κάποιες από τις πρωτότυπες ταινίες με τον Ζορό για να προετοιμαστεί για τον ρόλο. Ο Ναντζιάνι, ο οποίος δεν είναι χορευτής, βρήκε πολύ δύσκολη την εκμάθηση των χορών του Μπόλυγουντ.[11]
  • Λία ΜακΧιού ως Σπράιτ:
    Μία Αιώνια, η οποία μπορεί να δημιουργεί αληθοφανείς ψευδαισθήσεις. Η Σπράιτ έχει τη φυσική εμφάνιση ένος μικρού κοριτσιού, με τη ΜακΧιού να την αποκαλεί μία "παλιά ψυχή" απογοητευμένη από την ανθρωπότητα.[9] Περιγράφεται ως "η Τίνκερ Μπελ στον Πίτερ Παν (του Ίκαρις)", ενώ η ΜακΧιού εμπνεύστηκε κυρίως από την ιστορία του χαρακτήρα στο κόμικ του 2006 του Νιλ Γκέιμαν.[16]
  • Μπράιαν Ταϊρί Χένρι ως Φαίστος:
    Ένας Αιώνιος και εφευρέτης έξυπνων τεχνολογικών όπλων.[11] Είναι ο πρώτος γκέι υπερήρωας που απεικονίζεται σε μία ταινία του MCU.[17]
  • Λόρεν Ρίντλοφ ως Μακκάρι:
    Μία Αιώνια, η οποία μπορεί να μετακινείται με υπεράνθρωπη ταχύτητα. Ο χαρακτήρας αποτελεί τον πρώτο κωφό υπερήρωα στο MCU.[11] Αφού άρχισε να τρέχει περισσότερο ως μέρος της προετοιμασίας της για τον ρόλο, άρχισε να χτίζει και τους μύες της, ώστε να έχει "τη συμμετρία κάποιοι που μοιάζει ως δρομέας".[11]
  • Μπάρι Κίογκαν ως Ντρούιγκ:
    Ένας απομακρυσμένος Αιώνιος, ο οποίος δυσαρεστείται με την απάθεια των υπόλοιπων Αιωνίων απέναντι στους ανθρώπους. Μπορεί να χειραγωγήσει το μυαλό των άλλων.[11]
  • Ντον Λι ως Γκιλγκάμες:
    Ο ισχυρότερος Αιώνιος, ο οποίος έχει βαθιά σύνδεση με τη Θήνα.[11] Ο Λι διεκδίκησε τον ρόλο προκειμένου να αποτελέσει μία έμπνευση για τις νεότερες γενιές ως ο πρώτος Κορεάτης υπερήρωας, και χρησιμοποίησε τις γνώσεις του στο μποξ για τον ρόλο.[9]
  • Χάρις Πατέλ ως Καρούν: Ο ανθρώπινος υπηρέτης του Κίνγκο.[18]
  • Κιτ Χάρινγκτον ως Ντέιν Γουίτμαν
    Ένας άνθρωπος που δουλεύει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο ως καθηγητής ιστορίας και είναι ζευγάρι με τη Σέρσι.[9][19]
  • Σάλμα Χάγιεκ ως Αία:
    Η σοφή και πνευματική αρχηγός των Αιωνίων, η οποία έχει την ικανότητα να γιατρεύει και αποτελεί τη "γέφυρα" ανάμεσα στους Αιώνιους και του Ουράνιους.[11] Η αλλαγή του χαρακτήρα από άντρα, που ήταν στα κόμικς, σε γυναίκα επέτρεψε στη Χάγιεκ να εμβαθύνει στη θηλυκότητα της Αίας και να την κάνει τη "μητρική φιγούρα" των Αιωνίων.[11] Η Χάγιεκ ήταν αρχικά διστακτική να δουλέψει με τη Marvel, θεωρώντας ότι θα της έδιναν έναν συμπληρωματικό ρόλο ή έναν ρόλο "γιαγιάς".[9]
  • Αντζελίνα Τζολί ως Θήνα:
    Μία Αιώνια, επίλεκτη πολεμίστρια, η οποία μπορεί να δημιουργήσει οποιοδήποτε όπλο από κοσμική ενέργεια και αναπτύσσει έναν στενό δεσμό με τον Γκιλγκάμες κατά τη διάρκεια των αιώνων.[9][11] Πάσχει, επίσης, από μία ψυχολογική κατάσταση, που ονομάζεται Mahd Wy'ry.[20] Η Τζολί έκανε προπόνηση για τον ρόλο με διάφορα σπαθιά, λόγχες και αντικείμενα, ενώ έκανε και μαθήματα μπαλέτου.[9]

Επιπλέον, ο Μπιλ Σκάρσγκορντ δίνει τη φωνή του στον Αποκλίνοντα Κρο,[21] ενώ ο Ντέιβιντ Κέι δίνει τη φωνή του στον Ουράνιο Άρισεμ.[22] Ο Χάαζ Σλέιμαν και ο Εσάι Ντανιέλ Κρος υποδύονται στον Μπεν και τον Τζακ, τον σύζυγο και τον γιο του Φαίστος, αντίστοιχα[23] και ο Ζέιν Αλ Ραφέα υποδύεται έναν χωρικό που συναντιέται με τους Αιώνιους, μόλις φτάνουν στη Γη.[24] Ο Χάρι Στάιλς εμφανίζεται στην ταινία στην πρώτη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους ως Έρος/Starfox, αδελφό του Θάνος, ενώ ο Πέιτον Όσβαλτ δίνει τη φωνή του στον βοηθό του, τον Πιπ το Ξωτικό.[25] Ο Μαχερσάλα Άλι έχει μία σύντομη εμφάνιση, μόνο με τη φωνή του, ως Blade στη δεύτερη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, πριν πρωταγωνιστήσει στη δική του ταινία.[7]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Ζάο αναγράφεται και ως μόνη σεναριογράφος και ως μέρος τη σεναριογραφικής ομάδας μαζί με τον Μπέρλεϊ.[1][2]
  2. Όπως απεικονίζεται στο Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (2019).
  3. Προσδιορίζεται εκτός οθόνης ως ο Blade.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Vary, Adam B. (26 Ιουνίου 2022). «The 'Eternals' Trailer Finally Reveals How Chloé Zhao's Vision Will Fit in the MCU». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2022. 
  2. «The Eternals». Writers Guild of America West. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2022. 
  3. «Eternals (12A)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις October 29, 2021. https://web.archive.org/web/20211029113712/https://www.bbfc.co.uk/release/eternals-q29sbgvjdglvbjpwwc01mzeyoti. Ανακτήθηκε στις June 26, 2022. 
  4. Coyle, Jake (26 Ιουνίου 2022). «With quiet humanity, Chloe Zhao's 'Nomadland' makes noise». Associated Press News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2022. 
  5. Πρότυπο:Cite Box Office Mojo
  6. Πρότυπο:Cite The Numbers
  7. 7,0 7,1 Vary, Adam B. (26 Ιουνίου 2022). «How 'Eternals' Pulled Off Those Wild Post-Credits Scenes: 'I Still Can't Believe It Happened'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2022. 
  8. 8,0 8,1 Tsjeng, Zing (15 Ιουνίου 2022). «"The Industry Has Shifted. Changing The Culture Takes Longer": Gemma Chan Is Finally Taking The Lead». Vogue. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 9,7 9,8 Coogan, Devan (15 Ιουλίου 2022). «Hope Springs: Go behind the scenes of Marvel's Eternals». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  10. Arthur, Kate (15 Ιουλίου 2022). «Kevin Feige on Chloé Zhao's 'Spectacular' Approach to 'Eternals' and Who the Film's 'Lead' Character Is (Exclusive)». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  11. 11,00 11,01 11,02 11,03 11,04 11,05 11,06 11,07 11,08 11,09 11,10 11,11 11,12 Coggan, Devan (15 Ιουλίου 2022). «Meet the Eternals: A guide to Marvel's 10 newest heroes». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  12. Kroll, Justin (15 Ιουλίου 2022). «Gemma Chan in Talks to Join Marvel's 'The Eternals' (Exclusive)». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  13. Portnoi, Olivier (15 Ιουλίου 2022). «Les Eternels: Superman chez Marvel ? La réalisatrice Chloé Zhao s'explique et cite Zack Snyder». FilmsActu (στα French). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  14. Ridlehoover, John (15 Ιουλίου 2022). «Eternals: Nanjiani's Kingo Will Hide in Plain Sight - As a Bollywood Star». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  15. St.Clair, Josh (15 Ιουλίου 2022). «Kumail Nanjiani Says John McClane Inspired His Marvel 'Eternals' Character». Men's Health. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  16. Newby, Richard (15 Ιουλίου 2022). «Nine Easter Eggs You Might Have Missed in Eternals». Vulture. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  17. Ferber, Lawrence (15 Ιουλίου 2022). «Haaz Sleiman on "Little America" and Kissing Marvel's First Gay Superhero». NewNowNext. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020. 
  18. Klein, Brennan (15 Ιουλίου 2022). «Eternals' Hidden Human Character Explained». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  19. Maytum, Matt· Shepherd, Jack (15 Ιουλίου 2022). «Kit Harington teases secretive Eternals role: "I think this is the tip of the iceberg for my character"». GamesRadar+. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  20. Bacon, Thomas (15 Ιουλίου 2022). «Eternals: Thena's Mahd Wy'ry Illness & Dementia Explained». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  21. Sandwell, Ian (15 Ιουλίου 2022). «Eternals 2: Release date, cast and everything you need to know». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  22. Rooney, David (15 Ιουλίου 2022). «Chloe Zhao's 'Eternals': Film Review». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  23. Vary, Adam (15 Ιουλίου 2022). «'Eternals' Director Chloé Zhao Explains How She Got Superman in the MCU». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  24. «Angelina Jolie's iconic Elie Saab gown nabs spotlight at 'Eternals' premiere». Arab News. 15 Ιουλίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 
  25. Gullapalli, Vishal· Robinson, Tasha (15 Ιουλίου 2022). «Eternals' post-credit scene brings the Marvel universe back to Thanos». Polygon. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]