Aegean Airlines

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Aegean Airlines
Aegean Airlines logo.svg
IATA ICAO Callsign
Α3 ΑΕΕ AEGEAN
Ίδρυση Ιδρύθηκε το 1987 (ως Aegean Aviation)
Κόμβοι Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας
Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης
Πόλεις εστίασης Το Διεθνές Αεροδρόμιο των Χανίων
Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κέρκυρας
Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου
Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας
Διεθνές Αεροδρόμιο της Κω
Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου
Πρόγραμμα τακτικών πελατών Miles+Bonus
Αίθουσα αναμονής Aegean Club Lounge
Συμμαχία Star Alliance
Θυγατρικές Olympic Air
Μέγεθος στόλου 47 αεροσκάφη (εξαιρ. Των θυγατρικών), 64 (συμπ. Των θυγατρικών)
Προορισμοί 145 προορισμοί (εξαιρ. Των θυγατρικών), 179 (συμπ. Των θυγατρικών)
Εταιρικό σύνθημα Για κάθε μακριά που θες να φέρεις κοντά.
Έδρα Βιλτανιώτη 31,
Κηφισιά 145 64, Ελλάδα
Πρόσωπα Θεόδωρος Βασιλάκης (Πρόεδρος)
Ιστοσελίδα aegeanair.com

Η Aegean Airlines (επίσημα: Αεροπορία Αιγαίου Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία)[1] είναι η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία με το συνολικό αριθμό των επιβατών που μεταφέρονται, από τον αριθμό των προορισμών που εξυπηρετούνται και από το μέγεθος του στόλου. Είναι μέλος της Star Alliance από τον Ιούνιο του 2010, λειτουργεί τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προς άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις, καθώς και σε έναν αριθμό ευρωπαϊκών προορισμών.Κεντρικοί της κόμβοι είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας. Χρησιμοποιεί επίσης και άλλα ελληνικά αεροδρόμια ως βάσεις, μερικά από τα οποία είναι εποχιακά.

Στις 21 Οκτωβρίου 2012, η Aegean Airlines ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία για την απόκτηση της Olympic Air και η εξαγορά εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα χρόνο αργότερα, στις 9 Οκτωβρίου 2013. Επιπλέον, η Aegean Airlines συμμετείχε στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Cyprus Airways, τον εθνικό αερομεταφορέα της Κύπρου. Μετά την πτώχευση της Cyprus Airways, η Aegean Airlines δημιούργησε ένα κομβικό σημείο στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας, ξεκινώντας έτσι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το νησί σε διάφορους προορισμούς. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το 2014 ανήλθαν στα 95 εκατομμύρια.

Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑΑΑΡΑΙΓ).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κίνηση επιβατών εξωτερικού μεταξύ 2000-2008 σε σύγκριση με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

Ξεκίνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Aegean Airlines ιδρύθηκε το 1987 με την ονομασία Aegean Aviation. Αρχικά επρόκειτο για μια εταιρεία παροχής πτήσεων V.I.P. η οποία εξειδικευόταν στις εταιρικές πτήσεις, αλλά και στις πτήσεις αεροδιακομιδής. Στις 17 Φεβρουαρίου 1991, έγινε η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε πιστοποιητικό αερομεταφορέα.[2] Όταν αποκτήθηκε από τον όμιλο Βασιλάκη το 1994, η Aegean Aviation εκτελούσε πτήσεις V.I.P. από την Αθήνα προς όλο τον κόσμο με το ιδιόκτητο αεροσκάφος της, τύπου Learjet. Η ονομασία Aegean Airlines ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με την έναρξη των προγραμματισμένων επιβατικών πτήσεων στα τέλη Μαΐου 1999.[2]

Εμπορικές πτήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες εμπορικές πτήσεις της Aegean πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 1999 από την Αθήνα στο Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη με τα δύο ολοκαίνουρια αεροσκάφη τύπου British Aerospace Avro RJ100. Τον Δεκέμβριο 1999 η Aegean απέκτησε την Air Greece.[2] Μετά από τη συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ Aegean και Cronus Airlines τον Μάρτιο 2001, η εταιρεία λειτουργούσε με την ονομασία "Aegean Cronus Airlines" μέχρι τη πλήρη συγχώνευση.[2][3] Από το 2005, η εταιρεία συνεργάζεται με τη Lufthansa, προσφέροντας συμμετοχή στο πρόγραμμα Miles & More, και της πτήσεις της, καθώς σε προσθήκη με το Α3 των κωδικών της, υπάρχει επίσης ο κωδικός LH της Lufthansa.[2] Το Μάρτιο 2006, η Aegean Airlines ξεκίνησε να συνεργάζεται με την TAP Portugal.[2] Το Δεκέμβριο 2008 η Aegean Airlines ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Brussels Airlines.[4]

Συνεργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009, η Aegean Airlines ξεκίνησε τις πτήσεις κοινού κωδικού με τις BMI, Brussels Airlines, Lufthansa και TAP Portugal. Στις 26 Μαΐου 2009, η αίτηση μέλους της Aegean Airlines εγκρίθηκε από τον διευθύνωντα σύμβουλο της Star Alliance. Η Aegean εισχώρησε επίσημα στη συμμαχία στις 30 Ιουνίου 2010.

Το Φεβρουάριο 2010, ξεκίνησαν οι αρχικές συνομιλίες για τη συνεργασία μεταξύ Aegean Airlines και Olympic Air ενδυναμώνοντας τα ενδεχόμενα για μια πλήρη συγχώνευση. Στις 22 Φεβρουαρίου 2010, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τη συγχώνευση τους.[5][6] Η νεοσυγχωνευθείσα εταιρία συμφωνήθηκε να διατηρήσει την ονομασία και το λογότυπο των Ολυμπιακών Αερογραμμών, μετά από ένα σύντομο διάστημα στο οποίο οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν παράλληλα. Η ονομασία της Aegean θα αποσυρόταν μετά τη μεταβατική περίοδο. Αναμενόταν πως η συγχώνευση θα είχε ολοκληρωθεί και η νέα μικτή εταιρεία θα ξεκινούσε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2010.

Η Aegean προσχώρησε στην συμμαχία Star Alliance στα τέλη Ιουνίου 2010.[4] Η πρόθεση ήταν η συγχωνευθείσα εταιρεία να γίνει μέλος της Star Alliance, παρά το γεγονός πως η Olympic Air είχε ισχυρούς δεσμούς με την SkyTeam πριν τη συγχώνευση. Η Star Alliance καλωσόρισε την προτεινόμενη συγχώνευση, ανακοινώνοντας τα εξής: «Οι συμμαχίες και από τις δύο πλευρές, σύντομα θα πράξουν τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση των συγχωνευμένων λειτουργιών της Aegean Airlines και της Olympic Air ως μέλος της Star Alliance».[7]

Στις 26 Ιανουαρίου 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπλόκαρε οποιαδήποτε συγχώνευση των δύο εταιρειών, επικαλούμενη τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίου[8]. Η επιτροπή ανέφερε πως η συγχώνευση θα μετατρέψει την ελληνική αεροπορική κίνηση σε μονοπωλιακή, με τη μικτή αεροπορική εταιρεία να ελέγχει πάνω από 90% των εγχώριων και διεθνών πτήσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τη πεποίθηση της πως η συγκεκριμένη συγχώνευση θα επέφερε υψηλότερες τιμές στους 6 εκατομμύρια Έλληνες και Ευρωπαίους επιβάτες που πετούν από Αθήνα κάθε χρόνο, από τη στιγμή που δεν υπήρχε άλλη μεγάλη εταιρεία, η οποία θα ανταγωνιζόταν στην αγορά. Επιπροσθέτως, ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δήλωσε πως η συγχώνευση θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα για τους Έλληνες και τους τουρίστες που ταξιδεύουν από την Αθήνα στα νησιά.[9]

Στις 21 Οκτωβρίου 2012 η Aegean Airlines ανακοίνωσε την υποβολή πρότασης εξαγοράς της Olympic Air, η οποία ανέμενε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 23 Απριλίου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως ξεκινούσε μια εις βάθος έρευνα για τη προτεινόμενη απόκτηση της Olympic Air από την Aegean Airlines[10] και ανακοίνωσε επίσης πως η Επιτροπή θα έχει καταλήξει έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2013. Στις 13 Αυγούστου 2013 ανακοινώθηκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως η λήψη τελικής απόφασης παρατείνεται για τις 16 Οκτωβρίου 2013[11]. Η συγχώνευση εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Οκτωβρίου 2013.

Τη 1η Φεβρουαρίου 2014 η Aegean Airlines ανέλαβε όλες τις άγονες γραμμές που χειριζόταν η Olympic Air.[12] Από τις 3 Ιουλίου 2014 η εταιρεία ανήκει στον Θεόδωρο Βασιλάκη (34,17% - 23,6% μέσω της Evertrans Α.Ε. και 9,46% μέσω της Autohellas Α.Ε.), την Alnesco Enterprises Company Limited (9.48%), τη Siana Enterprises Company Limited (9.48%) και τον Κωνσταντακόπουλο Αχιλλέα (6.39%).

Εταιρικά θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικονομικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009, η Aegean Airlines μετέφερε 6,6 εκατομμύρια επιβάτες[13] προσπερνώντας για πρώτη φορά την αντίπαλη εταιρεία, τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, η οποία μετέφερε 5,2 εκατομμύρια επιβάτες.[14] Το 2010 η Aegean Airlines μετέφερε 6,1 εκατομμύρια επιβάτες, από τους οποίους το 50% ήταν από το εξωτερικό.[13] Το 2011 η Aegean Airlines μετέφερε 6,5 εκατομμύρια επιβάτες, από τις οποίες το 54% προέρχονταν από διεθνείς προορισμούς.

To 2012, εν μέσω οικονομικής κρίσης στον Ελληνικό τουρισμό και οικονομία γενικότερα, η Aegean Airlines συγκέντρωσε ένα σύνολο 6,1 εκατομμυρίου επιβατών, παρουσιάζοντας μια ελαφριά αύξηση στους επιβάτες των διεθνών προορισμών προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας (Ηράκλειο, Ρόδος, Κέρκυρα, Χανιά) αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παρουσίασε μείωση της τάξης του 6% από το 2011, αλλά η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό επιβατών της στις προγραμματισμένες πτήσεις από 68,9% στο 74,3%.[15] Το 2013, η εταιρεία ανακοίνωσε πως μετέφερε 6,9 εκατομμύρια επιβάτες, μια αύξηση 12% συγκριτικά με το 2012.[16]

Το 2013 αποτέλεσε μια ζωτικής σημασίας χρονιά για την εταιρεία, μιας και επέστρεψε στα κέρδη, έχοντας κέρδος της τάξης των 66,3 εκατομμυρίων € με φόρους, και ανακοίνωσε έσοδα της τάξης των 682,7 εκατομμυρίων €. Η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται κατά το 2014, με τα έσοδα να αυξάνονται στα 911,8 εκατομμύρια €, το υψηλότερο στην ιστορία της, με καθαρά κέρδη 80,2 εκατομμυρίων €.

Το 2014 ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο οικονομικό έτος από την απόκτηση της Olympic Air. Ο όμιλος της Aegean Airlines ανακοίνωσε για το 2014 συνολικά έσοδα 911,8 εκατομμυρίων €, αυξημένα κατά 7%, αλλά επίσης και καθαρά έσοδα 80,2 εκατομμυρίων €, αυξημένα κατά 53%. Κατά το 2014, ο όμιλος μετέφερε συνολικά 10,1 εκατομμύρια επιβάτες, πετώντας με 50 αεροσκάφη, έχοντας μια αύξηση της τάξης του 14%, εν συγκρίσει με τη δομή πριν τη συγχώνευση το 2013.

Το 2015, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας, ανήλθαν στο ποσό των 983 εκατομμυρίων €. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 8% συγκριτικά με το 2014. Τα καθαρά κέρδη της Aegean, ήταν 68,4 εκατομμύρια €. Συνολικά η εταιρεία μετέφερε 11,6 εκατομμύρια επιβάτες.[17][18] Το μακροχρόνιο σχέδιο της Aegean Airlines προβλέπει μετακίνηση 15 εκατομμυρίων επιβατών μέχρι το 2023.

Brand[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρώματα της Aegean Airlines ανήκουν κυρίως στην κατηγορία του "Ευρωπαϊκού λευκού", και περιλαμβάνουν μια λεπτή κόκκινη γραμμή στο κάτω μέρος της ατράκτου. Πάνω από αυτή, η άτρακτος είναι λευκή και περιλαμβάνει το όνομα της εταιρείας γραμμένο με σκούρα μπλε γράμματα και τυποποιημένη γραμματοσειρά. Κάτω από την κόκκινη γραμμή, η άτρακτος είναι γκρι. Το λογότυπο της Aegean Airlines, δύο γλάροι που πετούν μπροστά από τον ήλιο, βρίσκεται στην ουρά του αεροσκάφους. Σε προσθήκη στα κλασικά χρώματα της, η Aegean Airlines χρησιμοποιεί και επιπλέον χρωματισμούς, όπως ένας που διαφημίζει την συμμαχία Star Alliance καθώς και έναν αφιερωμένο στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόγραμμα τακτικών πελατών: Miles + Bonus[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Miles & Bonus ήταν το πρόγραμμα τακτικών επιβατών της Aegean Airlines, πλήρως ενσωματωμένο με άλλα παρόμοια προγράμματα της Star Alliance. Τα μέλη της κερδίζουν μίλια στις τακτικές πτήσεις που εκτελούνται από την Aegean Airlines, τη θυγατρική της Olympic Air, και στα υπόλοιπα μέλη της Star Alliance, καθώς και μέσω διάφορων συνεργασιών όπως μουσεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Υπάρχουν τρία επίπεδα μελών: Blue, Silver & Gold .

Από τις 24 Νοεμβρίου 2014, όλες οι συμμετοχές του προγράμματος τακτικών επιβατών Travelair Club της Olympic Air έχουν ενσωματωθεί με αποτέλεσμα ένα νέο πρόγραμμα μελών. Το νέο πρόγραμμα ονομάζεται Miles + Bonus. Το πρόγραμμα Miles + Bonus ακολουθεί τη δομή του προκατόχου του και επίσης αποτελείται από τις ίδιες τρεις βαθμίδες μελών, αν και με διαφορετικά κριτήρια για τα επίπεδα.

Αίθουσες αναμονής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρυσά μέλη του Miles + Bοnus, καθώς και οι επιβάτες που ταξιδεύουν στη διακεκριμένη θέση (Business Class) σε πτήση της Aegean Airlines, Olympic Air ή και σε πτήση αεροπορικής εταιρείας μέλους της Star Alliance έχουν πρόσβαση στα τρία Aegean Business Lounges σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρνακα.

Προορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία εκτελεί πτήσεις προς 111 προορισμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΤΗΣΕΙΣ AEGEAN (A3)
Αμμάν, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βηρυτός, Βελιγράδι, Βερολίνο (Τέγκελ), Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Κάιρο, Κοπεγχάγη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Γενεύη, Αμβούργο, Ηράκλειο, Κωνσταντινούπολη (Ατατούρκ), Τζέντα, Κίεβο (Μπορισπίλ), Λάρνακα, Λονδίνο (Χίθροου), Λυών, Μαδρίτη, Μάντσεστερ, Μασσαλία, Μιλάνο (Μαλπένσα), Μόσχα (Ντομοντέντοβο), Μόναχο, Μύκονος, Νίκαια, Παρίσι (Σαρλ ντε Γκωλ), Πράγα, Ρόδος, Ριγιάντ, Λισαβώνα Ρώμη(Φιουμιτσίνο), Σαντορίνη, Σόφια, Στρασβούργο, Στοκχόλμη (Αρλάντα), Στουτγκάρδη, Τιφλίδα, Τεχεράνη, Τελ Αβίβ (Μπεν Γκουριόν), Θεσσαλονίκη, Βιέννη, Βαρσοβία (Σοπέν), Ερεβάν, Ζυρίχη, Κάσσελ* (Απρίλιος- Σεπτέμβριος 2017)
ΕΠΟΧΙΑΚΑ: Μπέρμιγχαμ, Μπορντό, Δουβλίνο, Ντουμπρόβνικ, Αννόβερο, Ελσίνκι, Κρακοβία, Λιλ, Λιουμπλιάνα, Λουξεμβούργο, Νάντη, Όσλο, Μαγιόρκα, Πίζα, Ρίγα, Αγία Πετρούπολη, Ταλίν, Τουλούζη, Βενετία, Βρέστη, Μπιλούντ, Ντοβίλ, Μέτς, Λονδίνο (Γκάτγουικ)
ΕΠΟΧΙΑΚΑ CHARTER: Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο,Πολωνία, Ισραήλ, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Αλβανία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), Βουλγαρία και άλλες χώρες
ΠΤΗΣΕΙΣ OLYMPIC AIR (OA)
Τίρανα, Σκύρος, Ηράκλειο, Ρόδος, Χανιά, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Σαντορίνη, Σμύρνη, Πάρος
ΕΠΟΧΙΑΚΑ: Σπλιτ, Αλεξάνδρεια, Μπάρι, Μάλτα

*Κάποιες πτήσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμα

^ Η Olympic Air παρέχει επίσης πτήσεις στην ελληνική επικράτεια (νησιά, άγονες γραμμές, κ.λπ.)

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
Μπακού, Σαρμ Ελ Σέιχ, Κολωνία, Νυρεμβέργη, Αθήνα (Ελληνικό), Μπολόνια, Μιλάνο (Λινάτε), Βερόνα, Κουβέιτ, Σκόπια, Νίζνι Νόβγκοροντ, Περμ, Ροστόφ, Γεκατερίνμπουργκ, Αμπού Ντάμπι, Λονδίνο (Στάνστεντ), Μαριούπολη, Κίεβο (Ζουλιάνι)
Από/προς Αθήνα
Τίρανα, Γιερεβάν, Βιέννη, Βρυξέλλες, Σόφια, Ντουμπρόβνικ, Σπλιτ, Λάρνακα, Πράγα, Κοπεγχάγη, Αλεξάνδρεια,Κάιρο, Ταλίν, 

Ελσίνκι, Μπορντό, Λίλ, Λυών,Μασσαλία, Νάντη, Νίκαια, Παρίσι, Τουλούζη, Τυφλίδα, Βερολίνο, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη,

Αμβούργο, Μόναχο, Βουδαπέστη, Τεχεράνη, Δουβλίνο, Τελ Αβίβ, Μπάρι, Κατάνια, Μιλάνο, Νάπολι, Πίζα, Ρώμη, Βενετία, 

Αμμάν, Βηρυτός, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Άμστερνταμ, Όσλο, Κρακοβία, Βαρσοβία, Λισαβώνα,Βουκουρέστι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, 

Τζέντα, Ριγιάντ, Βελιγράδι, Λιουμπλιάνα, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Στοκχόλμη, Γενεύη, Ζυρίχη, Κωνσταντινούπολη,Σμύρνη, Μπέρμιγχαμ, 

Λονδίνο Χίθροου, Μάντσεστερ, Κίεβο

Από/προς Θεσσαλονίκη
Λάρνακα, Παρίσι, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αννόβερο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Τελ Αβίβ, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη
Από/προς Ηράκλειο
Μπορντό, Βρέστη, Ντόβιλ, Λυών, Μασσαλία, Νάντη, Παρίσι, Τουλούζη, Βερολίνο, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Στουτγάρδη, Βιέννη, Μιλάνο,Ρώμη, Βενετία, Λονδίνο Γκάτγουικ
Από/προς Ρόδο
Λυών, Μασσαλία, Παρίσι, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Μιλάνο, Βενετία, Λάρνακα
Από/προς Καλαμάτα
Λυών, Νάντη, Παρίσι, Ντίσελντορφ, Μόναχο
Κινητήρας Airbus Α321 της Aegean Airlines.

Συμφωνίες κοινού κωδικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Aegean Airlines Airbus A320-200 

Η Aegean Airlines έχει συνάψει συμφωνίες κοινού κωδικού με τις ακόλουθες αεροπορικές εταιρείες:

Επιπλέον, η Aegean Airlines έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με την Trenitalia.[19]

Πτήσεις Charter[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, η Aegean Airlines διαθέτει αριθμό αεροσκαφών Airbus Α320, που εκτελούν ναυλωμένες πτήσεις σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες. Οι πτήσεις αυτές συνδέουν δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα με την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία και άλλες χώρες.[20] Τα τελευταία χρόνια, επίσης εκτελεί ναυλωμένες πτήσεις για ποδοσφαιρικές ομάδες που αγωνίζονται στο εξωτερικό.

Στόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροσκάφος A321 της Aegean Airlines προσγειώνεται στο Χίθροου (Λονδίνο, 2010)

Η Aegean Airlines παρέλαβε το πρώτο Airbus A320 στις 22 Φεβρουαρίου 2007. To αεροσκάφος αναχώρησε από την βάση της Airbus στην Τουλούζη και αφίχθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών στις 14:20.

Ο Κλεισθένης και ο Φειδίας είναι τα δύο αεροσκάφη που φέρουν την εικόνα της “Κόρης των Αθηνών”, προωθώντας τον ελληνικό πολιτισμό και ειδικότερα το μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών.[2]

Από το 2008 η Aegean έχει έναν από τους νεότερους στόλους σε όλα τα Βαλκάνια και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η συνολική αξία της επένδυσης στην επόμενη τριετία για τα πρώτα 19 αεροσκάφη ξεπερνά τα 800 εκατ. δολάρια. Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου είναι 7 έτη. Στην ιστορία της, η εταιρεία έχει προβεί μέχρι στιγμής σε δύο στρατηγικές κινήσεις που αφορούν το στόλο της. Η πρώτη είχε σκοπό να αποσύρει όλα τα ελικοφόρα αεροσκάφη από το στόλο, η οποία πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2004. Στη συνέχεια, η Aegean Airlines έκανε μια μεγάλη παραγγελία για αεροσκάφη Airbus Α320 και Α321 για να ανανεώσει δραστικά το στόλο με διάφορες προσθήκες του ίδιου τύπου αεροσκάφους τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η Aegean Airlines λειτουργεί ένα στόλο αποκλειστικά με Airbus.

Μέχρι τις αρχές του 2016 θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις για την αγορά 7 νέων αεροσκαφών τύπου Airbus A320, φτάνοντας έτσι συνολικά τα 58 αεροσκάφη . Στόχος της είναι να συνεχίσει να ενισχύει τις δυνατότητές του στόλου της, αλλά και να ενδυναμώσει ένα από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, το χαμηλό μέσο όρο ηλικίας του στόλου. Ο στόλος της συντηρείται διεξοδικά σε καθημερινό επίπεδο στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της από το τεχνικό τμήμα, το οποίο αποτελείται από εξειδικευμένους μηχανικούς, αεροναυπηγούς και μηχανολόγους. Κάθε αεροπλάνο του στόλου της έχει εξοπλιστεί με όλα τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας, όπως το ACAS II (Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης στον Αέρα), το EGPWS (Ενισχυμένο Σύστημα Προειδοποίησης Προσεγγίζοντας Εδάφους) και το DFGS (Ψηφιακό Σύστημα Πλοήγησης). Παράλληλα, η Aegean φροντίζει το περιβάλλον κι εφαρμόζει συστηματικά αναβαθμίσεις με κύριο στόχο τη μείωση του θορύβου, των εκπομπών ρύπου και της κατανάλωσης καυσίμου. Ο στόλος της Aegean αποτελείται από 38 Airbus A320, 8 Airbus A321, 1 Airbus A319, 4 Dash 8-100, 10 Dash8-Q400.

Ο στόλος της εταιρείας περιλαμβάνει (Ιούλιος 2016):[21][22]

Τύπος Αεροσκάφους Ενεργά Υπό παραγγελία Θέσεις

Δ Ε ΣΝ

Σημειώσεις
Airbus A319 1 --- 12 126 138 SX-DGF
Airbus A320 38 --- 12 156 168 7 Αεροσκάφη εξοπλισμένα με ακροπτερύγια (Sharklets). Το SX-DGQ βαμμένο στα χρώματα της Star Alliance.
Airbus A321 8 --- 12 183 195
Learjet 60 1 --- 7 Για την παροχή των υπηρεσιών VIP και Executive Travel.
Bombardier Dash 8-103 4 --- 37 Ανήκουν στη θυγατρική αεροπορική εταιρία Olympic Air.
Bombardier Dash 8 Q400 10 ---
ATR 42-600 2 ---
Σύνολο για Aegean:

Σύνολο για Olympic Air:

Σύνολο AegeanVIP:

ΣΥΝΟΛΟ:

47

16

1

64

---
 • Δ= Διακεκριμένη θέση, Ε= Οικονομική, ΣΝ= Σύνολο
Airbus A320 (Aegean Airlines) (3745229603).jpg

Από το Μάρτιο του 2014 όλες οι καμπίνες των επιβατών σε όλο το στόλο εξοπλίζονται με νέα καθίσματα τύπου Aviointeriors Columbus Two, τα οποία είναι λεπτότερα και επιτρέπουν την προσθήκη μιας επιπλέον σειράς. Η Aegean Airlines αναμένει τις παραδόσεις επτά επιπλέον Airbus A320ceo στο στόλο της με τις παραδόσεις να ξεκινούν τον Ιούνιο του 2015 και να ολοκληρώνονται στις αρχές του 2016.

Η Aegean Airlines πρόκειται να προχωρήσει, πιθανώς εντός του 2015, σε αίτημα προσφορών τόσο προς την Airbus όσο και προς την Boeing, για παραγγελίες αεροσκαφών στο πλαίσιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της. Σχεδιάζει να αυξήσει το στόλο σε 70 αεροσκάφη, αλλά και να αντικαταστήσει παλαιότερα Α320 που χρησιμοποιεί. Ο διευρυμένος νέος στόλος θα δώσει τη δυνατότητα στην Aegean Airlines να μεταφέρει 14 με 15.000.000 επιβάτες ετησίως.

Ιστορία Στόλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τα σημερινά αεροσκάφη, η Aegean Airlines λειτουργούσε επίσης τα παρακάτω είδη:

Το αεροσκάφος της Aegean σε <<στολή>> της Star Alliance

Βραβεία και αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Aegean Airlines έχει λάβει πολλά βραβεία. Εξέχουσα θέση είναι τα έξι βραβεία Skytrax εντός επτά ετών (2009 - 2014) ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρία της Ευρώπης.

 • 2000/2001 - ERA Bronze Award: Airline of the Year
 • 2004/2005 - ERA Gold Award: Airline of the Year
 • 2005/2006 - ERA Silver Award: Airline of the Year
 • 2006/2007 - ERA Silver Award: Airline of the Year
 • 2007 - ERA's Palme d'Or award
 • 2008/2009 - ERA Gold Award: Airline of the year
 • 2009 -  Skytrax Best Regional Airline in Europe
 • 2011 -  Skytrax Best Regional Airline in Europe
 • 2012 -  Skytrax Best Regional Airline in Europe
 • 2013 -  Skytrax Best Regional Airline in Europe
 • 2014 -  Skytrax Best Regional Airline in Europe
 • 2015 – Skytrax Best Regional Airline in Europe
 • 2016 – Skytrax Best Regional Airline in Europe

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» (ΑΡ. Μ.Α.Ε. 32603/06/Β/95/3) ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ». businessregistry.gr. https://www.businessregistry.gr/uploads/01/1797901000/%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%9B%CE%97%CE%A8%CE%97%20%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%97%CE%A3_12%2005%202015.pdf. Ανακτήθηκε στις 24 September 2015. 
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Aegean Airlines Πληροφορίες
 3. «Flight International». Directory:World Airlines: 45. 27/03/2007. 
 4. 4,0 4,1 «Greece's Aegean Air to grow routes despite downturn». Reuters. 2008-12-02. http://www.reuters.com/article/greece-aegeanair-idUSL272257620081202. 
 5. «UPDATE 3-Greek carriers Aegean, Olympic agree merger». Reuters. 2010-02-22. http://www.reuters.com/article/olympic-aegean-idUSLDE61L0TX20100222. 
 6. Capital.gr. «Aegean And Olympic Air Announce Merger». english.capital.gr. http://english.capital.gr/News.asp?id=912804. Ανακτήθηκε στις 2016-03-17. 
 7. Michael, Bruce (2010). Greek Merger. travelweekly.com.au. 
 8. «Olympic Air and Aegean merger is blocked by EU - BBC News» (στα en-GB). BBC News. http://www.bbc.com/news/business-12287902. Ανακτήθηκε στις 2016-03-17. 
 9. «EU blocks Olympic/Aegean merger, says anti-competitive». Reuters. 2011-01-26. http://www.reuters.com/article/aegean-olympicair-eu-idUSBRQ01006920110126. 
 10. «European Commission - PRESS RELEASES - Press release - Mergers: Commission opens in-depth investigation into proposed acquisition of Olympic Air by Aegean Airlines». europa.eu. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-361_en.htm. Ανακτήθηκε στις 2016-03-17. 
 11. «Competition Commission puts off Olympic-Aegean merger decision until Oct 16 | Kathimerini». www.ekathimerini.com. http://www.ekathimerini.com/152995/article/ekathimerini/business/competition-commission-puts-off-olympic-aegean-merger-decision-until-oct-16. Ανακτήθηκε στις 2016-03-17. 
 12. «Aegean Airlines Accelerates Olympic Air Network Realignment to Feb 2014 | Airline Route». http://airlineroute.net/2013/12/18/a3oa-feb14/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-17. 
 13. 13,0 13,1 «Ανακοινώσεις | About Aegean». Aegean Airlines. http://el.about.aegeanair.com/ependytes/financial-results/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-18. 
 14. «Επιβατική κίνηση -last update: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 - airliners.GR». www.airliners.gr. http://www.airliners.gr/community/viewtopic.php?f=15&t=2677. Ανακτήθηκε στις 2016-03-18. 
 15. «Announcements | About Aegean». Aegean Airlines. http://en.about.aegeanair.com/media-center/press-releases/2012/nine-month-2012-results/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-18. 
 16. «AIRBUS A320 | About Aegean». Aegean Airlines. http://en.about.aegeanair.com/media-center/press-releases/2013/nine-month-2013-results/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-18. 
 17. «Άνοδος εσόδων 8% και επιβατών 15% για την Aegean το 2015. Στα 68,4 εκατ. τα κέρδη - Metafores Press». www.metaforespress.gr. http://www.metaforespress.gr/aeroporika/item/14211-anodos-esodon-8-kai-epivaton-15-gia-tin-aegean-to-2015-sta-68-4-ekat-ta-kerdi.html. Ανακτήθηκε στις 2016-03-25. 
 18. «Ανακοινώσεις | About Aegean». Aegean Airlines. http://el.about.aegeanair.com/media-center/deltia-typoy/2016/2015-financial-results/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-25. 
 19. «TRENITALIA, INTEGRAZIONE FRECCE/AEREI: AGEVOLAZIONI SU BIGLIETTI DELLE FRECCE PER I PASSEGGERI DI AEGEAN AIRLINES». Trenitalia. 22.01.2014. http://www.trenitalia.com/cms-file/allegati/fsnews/22_01_2013_CS_Trenitalia_Aegean_Airlines.pdf. Ανακτήθηκε στις 18.03.2016. 
 20. «Financial Results | About Aegean». Aegean Airlines. http://en.about.aegeanair.com/company/services/charter/. Ανακτήθηκε στις 2016-03-18. 
 21. «Aegean Airlines Fleet Details and History». http://www.planespotters.net/Airline/Aegean-Airlines. Ανακτήθηκε στις 3 April 2015. 
 22. «blue». http://el.aegeanair.com/i-etaireia/periodiko-blue/e-book/. Ανακτήθηκε στις 3 April 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα