Aegean Airlines

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αεροπορία Αιγαίου
Aegean Airlines
IATA
Α3
ICAO
ΑΕΕ
Callsign
AEGEAN
Ίδρυση Ιδρύθηκε το 1987 (ως Aegean Aviation)
Κόμβοι Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

Πόλεις εστίασης Το Διεθνές Αεροδρόμιο των Χανίων

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κέρκυρας

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Διεθνές Αεροδρόμιο της Κω

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου

Πρόγραμμα τακτικών πελατών Miles+Bonus
Αίθουσα V.I.P. Aegean Club Lounge
Συμμαχία Star Alliance
Θυγατρικές Olympic Air
Μέγεθος στόλου 44 αεροσκάφη (εξαιρ. Των θυγατρικών), 58 (συμπ. Των θυγατρικών)
Προορισμοί 97 προορισμοί (εξαιρ. Των θυγατρικών), 112 (συμπ. Των θυγατρικών)
Εταιρικό σλόγκαν Για κάθε μακριά που θες να φέρεις κοντά.
Έδρα Βιλτανιώτη 31,
Κηφισιά 145 64, Ελλάδα
Πρόσωπα Θεόδωρος Βασιλάκης (Πρόεδρος)
Ιστοσελίδα www.aegeanair.com

Η Aegean Airlines είναι η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία με το συνολικό αριθμό των επιβατών που μεταφέρονται, από τον αριθμό των προορισμών που εξυπηρετούνται και από το μέγεθος του στόλου. Είναι μέλος της Star Alliance από τον Ιούνιο του 2010,λειτουργεί τακτικές και charter πτήσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις, καθώς και σε έναν αριθμό ευρωπαϊκών προορισμών.Κεντρικοί της κόμβοι είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας. Χρησιμοποιεί επίσης και άλλα ελληνικά αεροδρόμια ως βάσεις, μερικά από τα οποία είναι εποχιακά.

Στις 21 Οκτωβρίου 2012, η Aegean Airlines ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία για την απόκτηση της Olympic Air και η εξαγορά εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα χρόνο αργότερα, στις 9 Οκτωβρίου 2013. Επιπλέον, η Aegean Airlines συμμετείχε στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Cyprus Airways, τον εθνικό αερομεταφορέα της Κύπρου. Μετά την πτώχευση της Cyprus Airways, η Aegean Airlines δημιούργησε ένα κομβικό σημείο στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας, ξεκινώντας έτσι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το νησί σε διάφορους προορισμούς. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το 2014 ανήλθαν στα 95 εκατομμύρια.

Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑΑΑΡΑΙΓ).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κίνηση επιβατών εξωτερικού μεταξύ 2000-2008 σε σύγκριση με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές

Η Aegean Airlines ιδρύθηκε ως Aegean Aviation το 1987, από τον επιχειρηματία Νικόλαο Σιμιγδαλά. Στις 17 Φεβρουαρίου του 1992,έγινε η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της Ελλάδος. Όταν ο Όμιλος Βασιλάκη την απέκτησε το 1994, η Aegean ξεκίνησε πτήσεις VIP σε όλο τον κόσμο με ένα στόλο από ιδιόκτητα Learjet. Το Μάρτιο του 1999 ιδρύθηκε και επίσημα η Aegean Airlines και ξεκίνησε τις πρώτες πτήσεις της από την Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, χρησιμοποιώντας δύο ιδιόκτητα αεροσκάφη jet Avro RJ 100 της βρετανικής BAe Systems. Τον Δεκέμβριο του 1999 η Aegean, αγόρασε επίσης την Air Greece. Το 2001 συγχωνεύτηκε με την άλλη μεγάλη ελληνική ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Cronus Airlines και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική αεροπορική εταιρεία. Από το 2005, η αεροπορική εταιρεία υπήρξε σε συνεργασία με τη Lufthansa, προσφέροντας τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Miles & More. Τον Μάρτιο του 2006, η Aegean Airlines συνήψε επίσης συμφωνία συνεργασίας με την TAP Portugal. Τον Δεκέμβριο του 2008, η Aegean Airlines ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Brussels Airlines. Το 2009, η Aegean Airlines ξεκίνησε πτήσεις κοινού κωδικού με την bmi, Brussels Airlines, Lufthansa και την TAP Portugal.Τον Μάρτιο του 2009 υπέβαλε πρόταση για εξαγορά του πτητικού έργου της Ολυμπιακής, της τεχνικής βάσης, αλλά και της εταιρείας Πάνθεον, ύψους 90, 20 και 60 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή, με την Ολυμπιακή να καταλήγει στον όμιλο MIG.[1] Αντιδρώντας στην εξαγορά αυτή, η οποία άλλαξε τις συνθήκες στην ελληνική αεροπορική αγορά, η Aegean ανακοίνωσε στις 26 Μαΐου 2009 την υπογραφή συμφωνίας για την είσοδό της στην διεθνή αεροπορική συμμαχία Star Alliance.[2][3] Οι διαδικασίες ένταξης ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου 2010 και έκτοτε η Aegean είναι πλήρες μέλος της συμμαχίας.[2] Στις 9 Οκτωβρίου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκρισή της σχετικά με την απορρόφηση της αεροπορικής εταιρείας Olympic Air από την Aegean Airlines, δημιουργώντας έτσι την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας.

Πρόγραμμα τακτικών πελατών: Miles + Bonus[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Miles & Bonus ήταν το πρόγραμμα τακτικών επιβατών της Aegean Airlines, πλήρως ενσωματωμένο με άλλα παρόμοια προγράμματα της Star Alliance. Τα μέλη της κερδισμένα μίλια στις τακτικές πτήσεις που εκτελούνται από την Aegean Airlines, θυγατρική της Olympic Air, άλλα μέλη της Star Alliance, καθώς και από διάφορες συνεργασίες όπως μουσεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.Υπάρχουν τρία επίπεδα μελών· Blue, Silver & Gold .

Από τις 24 Νοεμβρίου 2014, όλες οι συμμετοχές του προγράμματος τακτικών επιβατών Travelair Club της Olympic Air έχουν ενσωματωθεί με αποτέλεσμα ένα νέο πρόγραμμα μελών.Το νέο πρόγραμμα ονομάζεται Miles + Bonus.Το πρόγραμμα Miles + Bonus ακολουθεί τη δομή του προκατόχου του και επίσης αποτελείται από τις ίδιες τρεις βαθμίδες μελών, αν και με διαφορετικά κριτήρια για τα επίπεδα.

Αίθουσες αναμονής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρυσά μέλη του Miles + Bοnus, καθώς και οι επιβάτες που ταξιδεύουν στη διακεκριμένη θέση (Business Class) σε πτήση της Aegean Airlines, Olympic Air ή και σε πτήση αεροπορικής εταιρίας μέλους της Star Alliance έχουν πρόσβαση στα τρία Aegean Business Lounges σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρνακα.

Προορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε Aegean Airlines Προορισμοί

Aegean Airlines A321 engine

Για το 2015, η Aegean Airlines σκοπεύει να εξυπηρετήσει 134 προορισμούς σε 42 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων τσάρτερ. 34 από αυτούς τους προορισμούς θα είναι εγχώριοι που καλύπτουν την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον, εκτός από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, η Aegean Airlines ανακοίνωσε πτήσεις σε πολλούς προορισμούς στην Ευρώπη και την Ασία από το νέο κόμβο της στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ξεκινώντας από 1η Απριλίου 2015, το Μόναχο θα εξυπηρετείται από τον κόμβο της Λάρνακας, ακολουθούμενο από Ζυρίχη, τη Βηρυτό, το Μιλάνο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Από τις 2 Ιουλίου 2015 η Airlines πετάει σε 83 προορισμούς, εκτός της θυγατρικής της Olympic Air και τις πτήσεις charter. Συμπεριλαμβανομένης της Olympic Air ο αριθμός των προορισμών αυξάνεται σε 98.

Συμφωνίες κοινού κωδικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Aegean Airlines Airbus A320-200 

Η Aegean Airlines έχει συνάψει συμφωνίες κοινού κωδικού με τις ακόλουθες αεροπορικές εταιρείες:

Επιπλέον, η Aegean Airlines έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με την Trenitalia.

Πτήσεις Charter[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, η Aegean Airlines έχει αριθμό Α320, που εκτελούν πτήσεις charter σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες. Οι πτήσεις charter συνδέουν δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα με την Ιταλία, τη Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία και άλλες χώρες.

Στόλος της Αεροπορίας Αιγαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αεροσκάφος A321 της Aegean Airlines προσγειώνεται στο Χίθροου (Λονδίνο, 2010)

Η Aegean Airlines παρέλαβε το πρώτο Airbus A320 στις 22 Φεβρουαρίου 2007. To αεροσκάφος αναχώρησε από την βάση της Airbus στην Τουλούζη και αφίχθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών στις 14.20.

Ο “Κλεισθένης” και ο “Φειδίας” είναι τα δύο αεροσκάφη που φέρουν την εικόνα της “Κόρης των Αθηνών”, προωθώντας τον ελληνικό πολιτισμό και ειδικότερα το μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών.[4]

Από το 2008 η Aegean έχει έναν από τους νεότερους στόλους σε όλα τα Βαλκάνια και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η συνολική αξία της επένδυσης στην επόμενη τριετία για τα πρώτα 19 αεροσκάφη ξεπερνά τα 800 εκατ. δολλάρια.Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου είναι 7 έτη.Στην ιστορία της, η εταιρεία έχει προβεί μέχρι στιγμής σε δύο στρατηγικές κινήσεις που αφορούν το στόλο της. Η πρώτη είχε σκοπό να αποσύρει όλα τα αεροσκάφη turboprop από το στόλο, η οποία πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2004. Στη συνέχεια, η Aegean Airlines έκανε μια μεγάλη παραγγελία για αεροσκάφη Airbus Α320 και Α321 αεροσκαφών για να ανανεώσει δραστικά το στόλο με διάφορες προσθήκες του ίδιου τύπου αεροσκάφους πάνω τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η Aegean Airlines λειτουργεί ένα στόλο όλων των Airbus, που σήμερα αποτελείται από τα ακόλουθα αεροσκάφη.

Μέχρι τις αρχές του 2016 θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις για την αγορά 7 νέων αεροσκαφών τύπου Airbus A320, φτάνοντας έτσι συνολικά τα 58 αεροσκάφη . Στόχος της είναι να συνεχίσει να ενισχύει τις δυνατότητές του στόλου της, αλλά και να ενδυναμώσει ένα από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, το χαμηλό μέσο όρο ηλικίας του στόλου. Ο στόλος της συντηρείται διεξοδικά σε καθημερινό επίπεδο στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της από το τεχνικό τμήμα, το οποίο αποτελείται από εξειδικευμένους και άρτια εκπαιδευμένους μηχανικούς, αεροναυπηγούς και μηχανολόγους. Κάθε αεροπλάνο του στόλου της έχει εξοπλιστεί με όλα τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας, όπως το ACAS II (Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης στον Αέρα), το EGPWS (Ενισχυμένο Σύστημα Προειδοποίησης Προσεγγίζοντας Εδάφους) και το DFGS (Ψηφιακό Σύστημα Πλοήγησης). Παράλληλα, η Aegean φροντίζει το περιβάλλον κι εφαρμόζει συστηματικά αναβαθμίσεις με κύριο στόχο τη μείωση του θορύβου, των εκπομπών ρύπου και της κατανάλωσης καυσίμου. Ο στόλος της Aegean αποτελείται από 35 AIRBUS A320, 8 AIRBUS A321, 1 AIRBUS A319, 4 Dash 8-100, 10 Dash8-Q400.

Κινητήρας ενός Avro RJ100 της Aegean Airlines. (2009)

Ο στόλος της εταιρείας περιλαμβάνει (Αύγουστος 2015):[5][6]

Τύπος Αεροσκάφους Ενεργά Υπό παραγγελία Θέσεις Σημειώσεις
Airbus A319 1 0 144
Airbus A320 35 4 168/174 Παραδόσεις που απομένουν: 4 το 2016.
Airbus A321 8 0 195/201
Bombardier Dash 8-100 4 0 37 Ανήκει στη θυγατρική αεροπορική εταιρία Olympic Air.
Bombardier Dash 8 Q400 10 0 78 Ανήκει στη θυγατρική αεροπορική εταιρία Olympic Air.
44 (AEE)

14 (OAL)

58 (ΣΥΝΟΛΟ)

4 (AEE)

0 (OAL)

4 (ΣΥΝΟΛΟ)

Εκτός από τα παραπάνω αεροσκάφη, η Aegean Airlines λειτουργεί επίσης ένα Learjet 60. Το αεροσκάφος χρησιμοποιείται για την παροχή των υπηρεσιών VIP και Executive Travel, με βάση μη τακτική πτήση.

 Από το Μάρτιο του 2014 όλες οι καμπίνες των επιβατών σε όλο το στόλο εξοπλίζονται με νέα Aviointeriors Columbus Two καθίσματα, τα οποία είναι λεπτότερα και επιτρέπουν την προσθήκη μιας επιπλέον σειράς. Η Aegean Airlines αναμένει τις παραδόσεις επτά επιπλέον Airbus A320ceo στο στόλο της με τις παραδόσεις να ξεκινούν τον Ιούνιο του 2015 και να ολοκληρώνονται στις αρχές του 2016.

Η Aegean Airlines πρόκειται να προχωρήσει, πιθανώς εντός του 2015, σε αίτημα προσφορών τόσο προς την Airbus όσο και προς την Boeing, για παραγγελίες αεροσκαφών στο πλαίσιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της. Σχεδιάζει να αυξήσει το στόλο σε 70 αεροσκάφη, αλλά και να αντικαταστήσει παλαιότερα Α320 που χρησιμοποιεί.Ο διευρυμένος νέος στόλος θα δώσει τη δυνατότητα στην Aegean Airlines να μεταφέρει 14 με 15.000.000 επιβάτες ετησίως.

Ιστορία Στόλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τα σημερινά αεροσκάφη, η Aegean Airlines λειτουργούσε επίσης τα παρακάτω είδη:

Χρώματα αεροσκαφών-λογότυπο/σήμα.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκδοχή χρωμάτων στα αεροσκάφη της Aegean Airlines είναι η ακόλουθη: μια λεπτή κόκκινη γραμμή κάτω από τo κατώφλι των θυρών, κατά μήκος της ατράκτου. Πάνω από αυτή, η άτρακτος είναι λευκή και αναγράφεται το όνομα της αεροπορικής εταιρείας στα αγγλικά (AEGEAN) , σε σκούρο μπλε με την εταιρική γραμματοσειρά. Κάτω από την κόκκινη γραμμή, η άτρακτος είναι βαμμένη γκρι. Το λογότυπο της Aegean Airlines, δύο γλάροι πετούν μπροστά από τον ήλιο, εμφανίζεται στην ουρά του αεροσκάφους. Εκτός από τον τυπικό χρωματισμό, υπάρχουν και άλλες εκδοχές, όπως μια διαφήμιση της Star Alliance,μία διαφήμιση του site visit-greece.gr καθώς και μία που γιορτάζει το Μουσείο της Ακρόπολης.

Το αεροσκάφος της Aegean σε <<στολή>> της Star Alliance

Βραβεία και αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Aegean Airlines έχει λάβει πολλά βραβεία. Εξέχουσα θέση είναι τα πέντε βραβεία Skytrax εντός έξι χρόνια (2009 - 2014) ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρία της Ευρώπης.

 • 2000/2001 - ERA Bronze Award: Airline of the Year
 • 2004/2005 - ERA Gold Award: Airline of the Year
 • 2005/2006 - ERA Silver Award: Airline of the Year
 • 2006/2007 - ERA Silver Award: Airline of the Year
 • 2007 - ERA's Palme d'Or award
 • 2008/2009 - ERA Gold Award: Airline of the year
 • 2009 - Skytrax Top Regional Airline in Europe
 • 2011 - Skytrax Top Regional Airline in Europe
 • 2012 - Skytrax Top Regional Airline in Europe
 • 2013 - Skytrax Top Regional Airline in Europe
 • 2014 - Skytrax Top Regional Airline in Europe
 • 2015 – Skytrax Best Regional Airline in Europe

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα