Atlas Maritime

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

H Atlas Maritime είναι μια διεθνής ναυτιλιακή εταιρία με στόλο δεξαμενόπλοιων που ασχολούνται με την παγκόσμια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων εξευγενισμένου πετρελαίου.

Ιδρύθηκε το 2004 από τον Λέοντα Πατίτσα, ο οποίος εκτός από ιδρυτής είναι και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας.

Atlas Maritime
Νομική μορφήΙδιωτική εταιρία
Ίδρυση2004, Αθήνα
ΙδρυτήςΛέων Πατίτσας
ΈδραΜαϊάμι, Φλόριντα, ΗΠΑ
ΠροϊόνταΔεξαμενόπλοιο
ΥπηρεσίεςΒιομηχανία, Ναυτιλία & Μεταφορές Πετρελαίου
ΙδιοκτήτηςΛέων Πατίτσας
Υπάλληλοι235 (2016)

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Atlas Maritime βασίζεται στη μακρά ιστορία της οικογένειας Λαιμού, ελληνική οικογένεια εφοπλιστών που έχει ασχοληθεί με τη ναυτιλία από τον 18ο αιώνα. Από το 1860 έως το 1914 η οικογένεια είχε 52 σκάφη. Αν και τα πρώτα πλοία τους ήταν γενικά φορτία, η οικογένεια επέκτεινε τα συμφέροντά τους με την πάροδο των χρόνων, σε πλοία μεταφοράς φορτίου χύδην και δεξαμενόπλοια.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η οικογένεια συνέχισε να χτίζει, να πωλεί και να αγοράζει σκάφη διαφόρων τύπων. Κατά τους δύο αιώνες της λειτουργίας του, η οικογένεια Λαιμού-Πατίτσα κατείχε πάνω από 100 πλοία αναπτύσσοντας ένα ευρύ δίκτυο επαφών της βιομηχανίας.

Το 1905, ο Χρήστος Μ. Λαιμός αγόρασε το πρώτο ατμόπλοιο της οικογένειας, το οποίο ονομάστηκε "Μαριέττα Ράλλη" και έγινε καπετάνιος του.

Οι γιοι του, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου Λέοντα Λαιμού, επέκτειναν την ναυτιλιακή επιχείρηση ιδρύοντας το 1937 με έδρα το Λονδίνο την εταιρία "Lemos & Pateras". Με την αναγνώριση της συμβολής τους στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και ως αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστησαν, το 1947 αγόρασε την "Hellas". Ο Λέων Λαιμός έγινε εξέχων Έλληνας εφοπλιστής τη δεκαετία του 1970 και του 1980, δημιουργώντας ένα στόλο 17 σκαφών.

Ο Λέων Λαιμός είναι πατέρας της Μαριγούς Λαιμού-Πατίτσα και παππούς των Λέοντα & Φιλήμονα Πατίτσα. Ο πατέρας τους Σπύρος Πατίτσας εισήλθε στην οικογενειακή επιχείρηση το 1968.