Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ολυμπιακή Αεροπλοΐα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ολυμπιακή Αεροπλοΐα
IATA ICAO Κωδικός κλήσης
ML OLY OLAVIA
Ίδρυση1971
ΚόμβοιΔιεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Πρόγραμμα τακτικών επιβατών"ΙΚΑΡΟΣ"
Αίθουσα αναμονής"Μελίνα Μερκούρη", "Αριστοτέλης Ωνάσης"
Μέγεθος στόλου32
Προορισμοίεξυπηρετούσε το δίκτυο των Ολυμπιακών Αερογραμμών
Μητρική εταιρείαΟλυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες
ΈδραΑθήνα

Η Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ήταν θυγατρική της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του ελληνικού εθνικού αερομεταφορέα. Η Ολυμπιακή Αεροπλοϊα σταμάτησε τις τακτικές πτήσεις της τον Δεκέμβριο του 2003, όταν ο στόλος της συγχωνεύθηκε με αυτόν των Μακεδονικών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας για τη δημιουργία των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Σήμερα όμως η εταιρεία δραστηριοποιείται ως θυγατρική της Ολυμπιακής Αεροπορίας - Υπηρεσίες με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης αεροσκαφών και ελικοπτέρων, τη ναύλωση ελικοπτέρων, την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης χειριστών αεροσκαφών καθώς και την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης.

Ίδρυση και λειτουργία της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ολυμπιακή Αεροπλοϊα ιδρύθηκε στις 2 Αυγούστου του 1971, όταν ακόμη η Ολυμπιακή Αεροπορία (Ο.Α.) βρισκόταν στην κατοχή του Αριστοτέλη Ωνάση. Μέχρι τότε ήταν γνωστή ως τμήμα της Ο.Α., ως "Διεύθυνση Ελαφρών Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων". Πρώτος διοικητής της έγινε ο γιος του Αριστοτέλη, Αλέξανδρος Ωνάσης. Βασικός στόχος της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας ήταν να συνδέσει όλα τα νησιά με την κυρίως Ελλάδα, και για το λόγο αυτόν εκτελούσε πτήσεις με ένα στόλο μικρών ελικοφόρων, κυρίως, αεροσκαφών που μπορούσαν να προσεγγίσουν κάθε αεροδρόμιο της χώρας. Η Ολυμπιακή Αεροπλοϊα εκτελούσε σχεδόν όλες της πτήσεις εσωτερικού της μητρικής Ο.Α., ενώ διέθετε τα αεροσκάφη της για πτήσεις charter.

Σχολή Εκπαίδευσης Χειριστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάτω από την επίβλεψη της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας λειτουργούσε, επίσης, και μία Σχολή Εκπαίδευσης Χειριστών Ολυμπιακής Αεροπορίας (Σ.Ε.Χ.Ο.Α.), η οποία διέθετε και εξομοιωτές πτήσεων για αεροσκάφη τύπου ATR 42/72 και Boeing 737-400. Η σχολή αυτή ιδρύθηκε το 1970, επίσης από τον Αλέξανδρο Ωνάση. Αυτή τη στιγμή η σχολή ανήκει στην Ολυμπιακή Αεροπορία - Υπηρεσίες Α.Ε. και σε αυτήν εκπαιδεύονται τόσο τα πληρώματα των Ολυμπιακών Αερογραμμών, όσο και ξένων αεροπορικών εταιρειών.

Αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας (Δεκέμβριος 2003)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότεροι Τύποι

Σημείωση: Τα Β717-200 χρησιμοποιήθηκαν αρχικά έχοντας ως βάση το Αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, και εκτελούσαν πτήσεις εξωτερικού για την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα. Μετά όμως την απόσυρση των Β737-200 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιήθηκαν έχοντας ως βάση την Αθήνα σε τακτικές πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, ολόκληρος ο στόλος της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, ενσωματώθηκε στις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Η ίδια η εταιρεία όμως αποτελεί τμήμα της εταιρείας "Ολυμπιακή Αεροπορία - Υπηρεσίες Α.Ε.", με σκοπό την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης αεροσκαφών και ελικοπτέρων, τη ναύλωση ελικοπτέρων, την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης χειριστών αεροσκαφών καθώς και την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικοί της Ο.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμβάντα και ατυχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στις 3 Αυγούστου 1989, ένα Short 330 της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, το οποίο εκτελούσε τη πτήση 545, συνετρίβη, σε μια βουνοπλαγιά στο νησί της Σάμου, ενώ προσγειωνόταν σε πυκνή ομίχλη. Όλοι οι επιβαίνοντες, 3 μέλη πληρώματος και 31 επιβάτες σκοτώθηκαν.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]