Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΑΔΜΗΕ)
ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
Εμπορική επ.Ανεξάρτητος Διαχειριστής Ηλεκτρικού Ρεύματος Α.Ε.
Κλάδοςδιαχειριστής συστήματος μεταφοράς
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
Υπάλληλοι1600
Ιστότοποςwww.admie.gr
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) συστάθηκε σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την οργάνωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να αναλάβει τα καθήκοντα του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός του ΑΔΜΗΕ είναι η λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο.[1]

Από τον Φεβρουάριο του 2012 είναι Εταιρεία ανεξάρτητη σε λειτουργία και διαχείριση, διατηρώντας την αναγκαία ανεξαρτησία για την συμμόρφωση με την οδηγία 2009/72/ΕΚ της ΕΕ. Μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2017, ήταν θυγατρική εταιρεία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Ελλάδος. Από τις 20 Ιουνίου 2017, ο ΑΔΜΗΕ ακολουθεί το μοντέλο του ιδιοκτησιακά διαχωρισμένου Διαχειριστή (Ownership Unbundling) και είναι εναρμονισμένος πλήρως με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ. Από 24 Ιουλίου 2017, η μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ είναι η εξής: 51% ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., 25% ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και 24% State Grid Europe Limited.

Από τις 30 Ιουνίου 2012, το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας περιελάμβανε 11.303 χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς και 291 υποσταθμούς με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 50.749 MVA:

  • 2.632 χιλιόμετρα γραμμών 400 kV (εναέριων και υπόγειων)
  • 267 χλμ. Γραμμών D.C. 400 kV (εναέρια και υποβρύχια)
  • 8.349 χιλιόμετρα γραμμών 150 kV (εναέρια, υποβρύχια και υπόγεια)
  • 55 χλμ. γραμμών 66 kV (εναέρια, υποθαλάσσια και υπόγεια)

Η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. είναι μέλος του ENTSO-E (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Ιδιωτικοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική συμφωνία διάσωσης τον Ιούλιο του 2015 περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ. Για το σκοπό αυτό, η ΑΔΜΗΕ A.E. πρόκειται να χωριστεί από τη ΔΕΗ ΑΕ, με το 51% να μεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο και 49% να πωληθεί, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού τουλάχιστον 29% που θα προσφερθεί στους στρατηγικούς επενδυτές. Στις 21 Οκτωβρίου 2016, μια κοινοπραξία που συγκροτήθηκε από την Terna S.p.A. και την F2i SGR S.p.A. (και οι δύο με ποσοστό συμμετοχής 50%) υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση ποσοστού 24% στην ΑΔΜΗΕ A.E.[2] Τέλος, το 24% της εταιρείας πωλήθηκε στην κρατική εταιρεία State Grid Corporation της Κίνας[3]. Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 51,12% των μετοχών και τη διοίκηση.

Εγχώριες και Διεθνείς Διασυνδέσεις του Δικτύου της ΑΔΜΗΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς της ΑΔΜΗΕ είναι συνδεδεμένο με τα συστήματα μεταφοράς πέντε γειτονικών χωρών της Ελλάδας (Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία):

  • Η διασύνδεση με την Ιταλία αποτελείται από υποβρύχιο καλώδιο και γραμμή μεταφοράς συνεχούς ρεύματος (HVDC) ισχύος 500 MW. Η γραμμή διασυνδέει τον υποσταθμό του Πουρναρίου στην Άρτα, το οποίο υπογειώνεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα κοντά στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας, και καταλήγει στο Λέτσε, τερματίζοντας ως γραμμή HVDC, επί Ιταλικού εδάφους στην Γκαλατίνα. Η γραμμή αυτή αποτελεί την σημαντικότερη διεθνή διασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα μας, λόγω του ότι η Ιταλία βρίσκεται γεωγραφικά μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.
  • Η διασύνδεση με τη Βουλγαρία αποτελείται από μία γραμμή υπερύψηλης τάσης των 400 kV και διασυνδέοντας, τον υποσταθμό του Σιδηροκάστρου με τον υποσταθμό του Μπλαγκόεβγκραντ. Υπάρχει σχεδιασμός και για δεύτερη γραμμή υπερύψηλης τάσης διασυνδέοντας, τον υποσταθμό της Νέας Σάντας Ροδόπης με την Στάρα Ζαγόρα.
  • Η διασύνδεση με την Αλβανία αποτελείται από μία γραμμή υψηλής τάσης των 150 kV και μία γραμμή υπερύψηλης τάσης των 400 kV. Η μία γραμμή υπερύψηλης τάσης διασυνδέει με τον ΑΗΣ Καρδίας του Νομού Κοζάνης με τον υποσταθμό του Ζέμπλακ Κορυτσάς και η δεύτερη γραμμή υψηλής τάσης μεταξύ της Ηγουμενίτσας και του Μπίστριτσε Αυλώνα.
  • Η διασύνδεση με την Βόρεια Μακεδονία γίνεται με δύο γραμμές υπερύψηλης τάσης των 400 kV. Η συνολική ονομαστική δυναμικότητα είναι περίπου 4.400 ΜW. Η μία γραμμή διασυνδέει τον ΚΥΤ Ωραιοκάστρου με τον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΡΕΚ) του Ντούμπροβο, στο κέντρο της χώρας, και η δεύτερη μεταξύ του ΚΥΤ Μελίτης και του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΡΕΚ) του Νόβατσι. Οι γραμμές αυτές είναι από τις κυριότερες στην Βόρεια Μακεδονία, λόγω του ότι η συγκεκριμένη χώρα, είναι αρκετά μικρή σε έκταση, και το ρεύμα που παράγει δεν είναι αρκετό να καλύψει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της, με αποτέλεσμα να αγοράζει σε μεγάλο βαθμό ρεύμα, από τις γειτονικές της χώρες (ειδικότερα από Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία).
  • Η διασύνδεση με την Τουρκία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2008 με μια μόνο γραμμή 400 kV (2000 ΜVΑ), η οποία διασυνδέει τον υποσταθμό τον ΚΥΤ Νέας Σάντας στον Νομό Ροδόπης με τον υποσταθμό του Μπαμπαέτσκι, κοντά στην ομώνυμη πόλη.
  • Υπάρχει επίσης σχέδια για υποβρύχια διασύνδεση και με άλλα γειτονικά κράτη (Λιβύη, Αίγυπτος, Ισραήλ και Κύπρος), αλλά και πλήρης εγχώρια διασύνδεση της Ηπειρωτικής Ελλάδας με την Νησιωτική Ελλάδα (Νησιά Αιγαίου, Κρήτη, Νησιά Αργοσαρωνικού, Κύθηρα και Σποράδες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Με μια ματιά». ΑΔΜΗΕ. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Terna: Results as of 30 September 2016 approved». Terna Group. 4 Νοεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2016. 
  3. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (21 Ιουνίου 2017). «Επίσημα πλέον στη State Grid το 24% του ΑΔΜΗΕ- Επεσαν οι υπογραφές | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]